Ένα ντοκουμέντο από τους σεισμούς του 1953

Αφιέρωμα : Σεισμοί 1953

Σεισμοί

Από την προσωπική και οικογενειακή συλλογή της εκ Ληξουρίου ορμώμενης Μαρίας Πετράτου Πυλαρινού, την οποίαν είχε αναρτήσει και στην ομάδα ΛΗΞΟΥΡΙ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ πριν περίπου 2 χρόνια και αφορά το τραυματισμό του πατέρα της Σπύρου, στο μάτι κατα την διάρκεια των φοβερών σεισμών του 1953.

Ακολούθησε η περιπέτεια της απομάκρυνσης των τραυματιών, ειδικά όσων είχαν υποστεί τραύματα που ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν τοπικά. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν επειγόντως είτε στην Πάτρα είτε στην Αθήνα.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και ο Σπύρος Πετράτος με το τραύμα στο μάτι .Στη σημερινή ανάρτηση θα δείτε το εξιτήριο από την νοσηλεία του στην Β χειρουργική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό ντοκουμέντο της εποχής.

Στο εξιτήριο βλέπετε την ημερομηνία εισόδου στο νοσοκομείο 14/8/1953 δύο μόλις μέρες μετά τον τελευταίο μεγάλο σεισμό και παρέμεινε για νοσηλεία περίπου 35 μέρες, δηλαδή μέχρι τις 19/9/1953.

Εξιτήριο

Θα δείτε και στις σημειώσεις του γιατρού ότι πρόκειται για σεισμόπληκτο που νοσηλεύτηκε με “οπισθοδρομικό αιμάτωμα του αριστερού οφθαλμού, μετά ατροφίας του οπτικού νεύρου ως και διάχυτου αμφιβληστροειδίτιδος”.

Ευχαριστίες στην Μαρία Πετράτου Πυλαρινού, για το οικογενειακό κειμήλιο που μας εμπιστεύτηκε.

‎Παναγής Δ. Κουτουφάς‎ έως Κομπόγιο ιστορίας Κεφαλονιάς & Ιθάκης

email