Φύση και Φυσικά φαινόμενα στην Κεφαλονιά

Αίνος

Αίνος

Ή Monte Nero: το υψηλότερο βουνό του Ιονίου (1.626 μ.). Τολμήστε να ανεβείτε στην κορυφή του όπου ενδημούν πολλά είδη Κεφαλληνιακής χλωρίδας και να περπατήσετε στο δάσος της μοναδικής στον κόσμο μαύρης ελάτης, της Abies Cefallonica. Η εμπειρία είναι μοναδική και η θέα κυριολεκτικά θα σας κόψει την ανάσα.

Στην κορυφή του, στον Μέγα Σωρό, υπήρχε το ιερό του Αίνειου Δία και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Όμηρος, ονομάζει το κουπί στα καράβια του Οδυσσέα, «ελάτη». Η ύπαρξη του δασωμένου Αίνου, σε συνδυασμό με την θάλασσα και το ανήσυχο του Κεφαλληνιακού ταμπεραμέντου, ήταν η αιτία που οδήγησε τους Κεφαλλονίτες στις άκρες του κόσμου.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΟΥ

Φαράγγι Πόρου

Φαράγγι Πόρου

Γεωμορφολογικός σχηματισμός εξαιρετικής άγριας και επιβλητικής ομορφιάς. Το καλοκαίρι το ποταμάκι που διαπερνά το φαράγγι ξεραίνεται. Όμως είναι καταπράσινα τα πλατάνια στην όχθη του. Στη μέση του φαραγγιού και σε μια εξοχή βράχου –στη στροφή του δρόμου ακριβώς πριν την διάσχιση του ποταμιού- υπάρχει το «Πάτημα τ’ Αράκλη» ή «Πάτημα του Διαβόλου» όπως το θέλει ο λαός και σε ψηλό και άβατο σχεδόν σημείο, είναι το σπήλαιο της Δράκαινας.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΜΗΣ

Λίμνη Μελισσάνη

Λίμνη Μελισσάνη

Δυο χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη και κοντά στο μαγευτικό Καραβόμυλο, βρίσκεται το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα από τα όνειρα του εσωτερικού κόσμου της γης. Έχει σχήμα Βήτα, το συνολικό του μήκος υπερβαίνει τα 150 μ., το πλάτος του είναι περίπου 25 μ. και το βάθος του 36μ. Η οροφή προς το νότο έχει καταπέσει αφήνοντας άνοιγμα μήκους 50 μ. και πλάτους 30μ. με αποτέλεσμα η είσοδος των ηλιακτίδων του μεσημεριού να δημιουργεί στα διαυγή νερά της ακάλυπτης λίμνης, έξοχους χρωματικούς συνδυασμούς. Το πολύχρωμο αυτό φαινόμενο είναι ορατό τόσο από αυτούς που βρίσκονται μέσα στο λιμνοσπήλαιο όσο κι από αυτούς που επισκέπτονται -με ιδιαίτερη προσοχή- τον εξώστη που βρίσκεται πάνω, στο άνοιγμα πνιγμένος άγρια βλάστηση.

Σταλακτιτικές διαμορφώσεις 20.000 ετών και ανώμαλης ανάπτυξης, στολίζουν τα τοιχώματα αυτής της λεβητοειδούς εγκατακρήμνισης. Προς το κέντρο της Μελισσάνης και εκεί που αρχίζει το σκεπασμένο μέρος της, υπάρχει νησάκι μήκους 30μ. περίπου. Ως γενεσιουργός αιτία θεωρείται η πτώση των βράχων και σταλακτιτών της οροφής. Η επιφάνειά του φιλοξενεί δίδυμα βουναλάκια. Στο νησάκι αυτό έγιναν το 1951 ανασκαφές και βρέθηκαν ευρήματα που κοσμούν σήμερα το Μουσείο Αργοστολίου.

Πλασμένα με πηλό και νερό αποτελούν τα ίχνη των ιερών τελετουργιών της εποχής στον Πάνα και στις Νύμφες των σπηλαίων. Αξίζει να μπείτε σε μια βάρκα και να κάνετε το γύρο της Μελισσάνης.

Το Αγγαλάκι είναι άλλο ένα από τα 17 γνωστά –μέχρι σήμερα- σπήλαια της περιοχής. Βρίσκεται μεταξύ Πουλάτων και Καραβόμυλου. Αποτελείται από δυο αίθουσες –μια μικρή και μια διπλάσια σε μέγεθος σχεδόν από την άλλη- που έχουν κάθετη διάταξη. Θαυμάσιοι σταλακτίτες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων καθρεφτίζονται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΜΗΣ

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Σπήλαιο Δρογκαράτης

ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗ: Εξαιρετικής ακουστικής σπήλαιο γεμάτο με μοναδικούς κόκκινους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Πάρτε μαζί σας μια ζακέτα και κατεβείτε με προσοχή τα σκαλιά που οδηγούν στην κεντρική αίθουσα, ή «Σάλα της Αποθέωσης» όπως είναι γνωστή. Τις αρχές της δεκαετίας του ’60 τραγούδησε στον χώρο αυτό η Μαρία Κάλλας.

Σήμερα πραγματοποιούνται τα καλοκαίρια μουσικές -κυρίως- εκδηλώσεις. Βρίσκεται 4 χιλ. Ν.Δ. της Σάμης.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΠΑΛΛΙΚΗ – ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ

Κουνόπετρα

Κουνόπετρα

Περιοχή παραθαλάσσια στα δυτικά της Παλλικής όπου μέχρι τους σεισμούς του 1953 παρουσιαζόταν το μοναδικό ανεξήγητο φαινόμενο, βράχος που εξείχε από τη θάλασσα και που βρισκόταν κοντά στη στεριά … μετακινείτο ασταμάτητα προς αυτήν! Το φαινόμενο είναι συνδεδεμένο με την σεισμικότητα της Κεφαλλονιάς.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΠΥΛΑΡΟΣ: ΓΙΔΙΑ ΜΕ … ΧΡΥΣΑ ΔΟΝΤΙΑ

Κατσίκα

Κατσίκα

Παλαιότατη παράδοση θέλει τα γίδια που βόσκουν στην περιοχή να … μην πίνουν νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός εξηγήθηκε κατά τα νεώτερα χρόνια όπου, λόγω της μεγάλης υγρασίας της ατμόσφαιρας, τα ζωντανά φθάνει να ανοίξουν το στόμα τους για να ξεδιψάσουν.

Ο Αριστοτέλης παρατήρησε -ήδη από τον 5ο αι. π.Χ.- πως οι λαγοί και τα γίδια που βόσκουν στην Αγία Δυνατή έχουν δόντια … χρυσά! Μπορεί μεν η σύσταση του χώματος να χρωματίζει τα δόντια τους χρυσαφιά, όμως το βέβαιο είναι πως οι κάτοικοι της Πυλάρου έκαναν «χρυσές δουλειές» παράγοντας εκλεκτά τυριά, περίφημα σε όλον τον κόσμο.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΛΙΒΑΔΙ

Λιβάδι

Λιβάδι

Παρόλο που αποτελεί αξιολογότατο υγροβιότοπο, ο χώρος είναι δεμένος με ιστορία. Πρωτοκαλλιεργήθηκε τον 18ο αι. από τον Μαρίνο Χαρμπούρη, τον Κεφαλλονίτη που το όνομά του συνδέθηκε με την μεταφορά του τεράστιου μονόλιθου στην Μόσχα όπου είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου. Στην τρίτη δεκαετία του 20ου αι. οι κρατούμενοι στις εκεί αγροτικές φυλακές μεταμόρφωσαν το Λιβάδι σε τόπο παραγωγικό. Σήμερα, οι φυλακές κείνται σε ερείπια και η περιοχή δεν προστατεύεται από καμμιά συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ : Η ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΟΥ

Κούταβος

Τοπίο μαγευτικό που φιλοξένησε τα παλαιά χρόνια την πρωτεύουσα πόλη του νησιού. Για χρόνια ήταν η μάστιγα της περιοχής, τόπος ελώδης, γεμάτος κουνούπια, αδιάβατος, που γινόταν συχνά αιτία ασθενειών. Κατά καιρούς διάφοροι -ιδιώτες και φορείς- συνέβαλαν στην αποξήρανση, στη δενδροφύτευση, στον καθαρισμό του, με κορύφωση τα έργα που έγιναν και που συνεχίζονται, έτσι που μεταβάλλουν τον Κούταβο σε ένα μοναδικό περιαστικό οικολογικό πάρκο. Στο οικοσύστημα του Κουτάβου φιλοξενούνται μερικά από τα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας του Κεφαλληνιακού χώρου. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης που βρίσκεται στο χώρο, λειτουργεί ήδη και φιλοξενεί τον Φορέα του Αίνου.

ΦΥΣΗ & ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ

Καταβόθρες

Καταβόθρες

Το 1835, ο Άγγλος Stewens ανακάλυψε πως στο βορινό άκρο της χερσονήσου του Αργοστολιού, το οποίον ονομάζεται Βλήχα, η θάλασσα γκρεμίζεται μέσα σε υπόγεια χάσματα. Η απόφασή του να εκμεταλλευτεί την ενέργεια που παγήραγε το φαινόμενο αυτό, σηματοδότησε την λειτουργία του πρώτου θαλασσόμυλου της Κεφαλλονιάς που έφερε και το όνομά του: Θαλασσόμυλος του Stewens. Το 1857 ο Μιλιαρέσης αγόρασε την περιοχή Βλήχα και το 1859 οικοδόμησε το Μύλο που βρισκόταν κοντύτερα στην πόλη. Το δε 1860 αγόρασε και τον παλαιότερο, του Stewens που βρισκόταν προς τηνπλευρά του Ληξουριού, κι έκαμε και βελτιώσεις. Κατά τη διάρκεια των ετών έγιναν διάφορες απόπειρες προς εξήγηση του φαινομένου.

Η θεωρία του Unger το 1862 που ήταν και η πρώτη σωστή, επιβεβαιώθηκε το 1963 όπου και δόθηκε η τελική απάντηση, όταν η ουρανίνη που έριξαν μέσα στα χάσματα της χερσονήσου του Αργοστολιού οι Maurin και Zoelt, μετά από υπόγεια διαδρομή 14 ημερών, ενεφανίσθη στην περιοχή της Σάμης (Φρύδι, Καραβόμυλος). Μετά το σεισμό του 1953 και κατά το 1965 ο παλιός μύλος του Stewens οργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Τουρισμού ως μέρος αναψυχής. Κράτησε δε την ονομασία “Καταβόθρες”.

Είκοσι χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1983 επανακατασκευάστηκε ο θαλασσόμυλος προς την πλευρά του Αργοστολιού. Και στους δύο αυτούς μύλους, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή, η θάλασσα συνεχίζει ακόμα και σήμερα να οδηγεί στα έγκατα της γης μεγάλες ποσότητες νερού. Παράλληλα και στις δυο αυτές τοποθεσίες λειτουργούν κέντρα αναψυχής.

Mε πληροφορίες από την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων

email