Φισκάρδο: H σπάνια ομορφιά της Κεφαλονιάς

Φισκάρδο

Φισκάρδο

Στην Κεφαλονιά σήμερα να γνωρίσουμε το πιο όμορφο κoμμάτι του νησιού. Ένα χωριουδάκι, που ακόμη και αυτοί οι φοβεροί σεισμοί του 1853 το σεβάστηκαν και δεν έπαθε καμιά ζημιά.

Είναι ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι, που περιτριγυρίζεται από λόφους κατάφυτους με κυπαρίσσια και σκίνα. Έχει χαρακτηριστεί σαν η ομορφότερη γωνιά του νησιού και στ’ αλήθεια, όταν κανείς βρεθεί εκεί έχει την εντύπωση ότι ο χρόνος έπαψε να κυλάει και νοιώθει πως βρίσκεται χρόνια πίσω.

F I S K A R D O   4

Η μικρή πλατεία του χωριού

Έτσι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη κι΄είναι πάρα πολλοί αυτοί που το επισκέπτονται για να το γνωρίσουν και να απολαύσουν την ομορφιά του.

Ο γραφικός αυτός οικισμός βρίσκεται στη βόρεια άκρη του νησιού της Κεφαλονιάς, απέναντι από την Ιθάκη και ανήκει στον δήμου της Ερισούς.

Η παραλία Φώκι

Η παραλία Φώκι

Ο οικισμός είναι χτισμένος στη θέση του αρχαίου Πάνορμου και την περίοδο της ενετοκρατίας το μικρό λιμάνι του παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη. Τότε ήταν που χτίστηκαν και τα πρώτα επιβλητικά αρχοντικά τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Μια ακόμη άποψη της παραλίας

Μια ακόμη άποψη της παραλίας

Το όνομά του ο οικισμός το οφείλει στον Νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυϊσκάρδο, κύριο της Καλαβρίας και της Απουλίας στην Κάτω Ιταλίας, ο οποίος πολιόρκησε την περιοχή το 1085.

Χαρακτηριστικό δρομάκι του οικισμού

Χαρακτηριστικό δρομάκι του οικισμού

Ένας περίπατος στα στενά δρομάκια του οικισμού προσφέρει μοναδικές εικόνες της αρχοντικής Κεφαλονιάς, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στο νησί. Παλιά διατηρητέα αρχοντικά του 18ου αιώνα με την διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έδωσαν στο Φισκάρδο την ιδιότητα του διατηρητέου οικισμού.

Παραδοσιακό σπίτι

Παραδοσιακό σπίτι

Χαρακτηριστικό των αρχοντικών τα μικρά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια που κρέμονται από αυτά και μοιράζουν το άρωμά τους και τα χρώματά τους δημιουργώντας μια φανταστική ζωγραφιά. Η ατμόσφαιρα γύρω όλες τις ώρες της μέρας είναι μοναδική και προσφέρει μια μαγευτική θέα πλούσια σε χρώματα σ’ έναν φανταχτερό συνδυασμό του γαλάζιου με το πράσινο.

 Φώκι

Μια άλλη άποψη της παραλίας Φώκι

Ένας περίπατος στο γραφικό λιμανάκι προσφέρεται για μια ψυχική ξεκούραση. Οι γραφικές παραλίες Έμπλυση και Φώκι μαγνητίζουν τον επισκέπτη και τον προσκαλούν να απολαύσει ένα αλησμόνητο μπάνιο.

Αξιοσημείωτα μνημεία η βυζαντινή εκκλησιά και ο βράχος με την ανάγλυφη απεικόνιση των Διόσκουρων. Μια κοιλότητα σε ένα βράχο όπου οι ντόπιοι της έχουν δώσει το όνομα “Θρόνος της βασίλισσας Φισκάρδας.” και το ρωμαϊκό νεκροταφείο. Επίσης στην κορυφή μιας κατάφυτης πλαγιάς βρίσκεται η Μονή των Θεμάτων, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Και ακόμα είναι πάρα πολλά τα αξιοσημείωτα μνημεία που σιγά σιγά έρχονται στο φως.

ρωμαϊκά ευρήματα

Ένα μέρος από τα αρχαία ρωμαϊκά ευρήματα

Πρόσφατα σε ιδιόκτητο οικόπεδο ανακαλύφθηκε μέρος αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου καθώς και τάφος της ρωμαϊκής περιόδου με σημαντικά ευρήματα.

Και φυσικά είναι γνωστό ότι το Φισκάρδο είναι τόπος καταγωγής του μεγάλου ποιητή της θάλασσας,Νίκου Καββαδία.

Τα λουλούδια υπάρχουν σε κάθε γωνιά στο Φισκάρδο

Φισκαρδο

Πηγή άρθρου: eftanhsa.blogspot.gr