Γράμμα από την Ιταλία: “Θύμησες” Ιταλογερμανικής κατοχής στην Κεφαλονιά

Γερμανική κατοχή

Γερμανική κατοχή

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε πριν μερικές μέρες ανοίγοντας το e-mail μας. Ένας φίλος της ιστοσελίδας μας από την Ιταλία, μας έστελνε μια σύντομη ιστορία της μητέρας του Ευαγγελίας Μαράτου από τα Ραζάτα, που έζησε στη Κεφαλονιά τα χρόνια της Ιταλογερμανικής κατοχής και μια φωτογραφία με δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας γι’ αυτήν!

Αφού ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Angelo Locatelli για την πολύ ωραία ιστορία των γονιών του που μας εμπιστεύθηκε, παραθέτουμε την επιστολή του, με τις «απαραίτητες» μικροδιορθώσεις.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Αγαπητέ κ. Kavallieratos

Η μητέρα μου , Ευαγγελία Μαράτου , κατάγεται από τα Ραζάτα της Κεφαλονιάς. . Παντρεύτηκε τον πατέρα μου , Giuseppe Luigi Locatelli ( Quinzano d’ Oglio , 1915-1974 ) , ένα λοχία του Ιταλικού πυροβολικού που υπηρέτησε στην Κεφαλονιά. Η μητέρα μου τώρα ζει στο Quinzano d’ Oglio , στην επαρχία της Μπρέσια, στη βόρεια Ιταλία .

Ο πατέρας μου αγωνίστηκε στο Αργοστόλι και Λακήθρα , πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Γερμανούς , δραπέτευσε από το ναυάγιο του πλοίου Arntèna και πήγε να αγωνιστεί με τους αντάρτες του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών .

Μεταξύ των μαχητών του ΕΛΑΣ ήταν επίσης πρώτος εξάδελφος της μητέρας μου , Γεράσιμος ΚΑΓΚΑΣ . Ένας αδελφός αυτού , Κωνσταντίνος , 19-20 χρονών ήταν στην ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ. Πυροβολήθηκε από τους Γερμανούς το 1944 . Ο Δημήτρης , ένας άλλος αδελφός της μητέρας μου , αφού ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου , θάφτηκε ζωντανός κάτω από πέτρες . Μερικοί περαστικοί , άκουσαν τα βογκητά του και τον έβγαλαν από εκείνο τον «τάφο» . Δύο άλλα άτομα από την οικογένεια της μητέρας μου, ο Χαράλαμπος και ο Μπάμπης απειληθηκαν από τους Γερμανούς και πέρασαν στην Ηπειρωτική Ελλάδα.. Αναστάσιος, ο νεότερος αδελφός της μητέρας μου , κινείται εύστροφα στις κατεχόμενες από τους Γερμανούς περιοχές και

μετέφερε μηνύματα για τους αντάρτες. Η μητέρα μου θυμάται πολλά άλλα που θα γραφτούν(;) σύντομα .

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που έχει μείνει στην καρδιά μου .

Ζητώντας συγνώμη για την ελληνική μου δεν είναι απόλυτα σωστή , να στείλω ένα θερμό χαιρετισμό .

Angelo Locatelli

29.12.2013

Στη φωτογραφία βλέπουμε αφιέρωμα που έκανε η εφημερίδα “Giornale Di Brescia στις 13-09-2013, στην κ. Ευαγγελία Μαράτου.

email
Πηγή άρθρου: vlahatasamis.gr