Η Αγία θέκλη και η πανέμορφη παραλία της, Πετανοί

Βλαχάτα

Βλαχάτα

Στην Κεφαλονιά σήμερα ο περίπατος μας. Στη πανέμορφη χερσόνησο της Παλικής, όπου μέσα στους κόλπους της φιλοξενεί ένα πλήθος από πανέμορφα χωριά. Ένα από αυτά θα γνωρίσουμε σήμερα. Την Αγιά Θέκλα ή Θέκλη.

Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Παλικής χερσονήσου στην Κεφαλονιά

Το δυτικό μέρος της Κεφαλονιάς καταλαμβάνει η χερσόνησος της Παλικής. Μια περιοχή που ξεχωρίζει για την ομορφιά της. H χερσόνησος αυτή ξεκινάει από την Αγία Κυριακή, στα βόρεια και καταλήγει στα νότια, λίγο πιό κάτω από το Ληξούρι, στην περιοχή της Κουνόπετρας.

Είναι στ΄αλήθεια το πιο όμορφο κομμάτι του νησιού και στην κυριολεξία πνιγμένο στο πράσινο. Όμορφοι γραφικοί οικισμοί βρίσκονται ο ένας σχεδόν κοντά στον άλλον. Κοντογενάδα, Σκινέας, Κουβαλάτα, Λουκεράτα, Φαβατάτα, είναι μερικοί από τος όμορφους αυτούς οικισμούς.

Ακόμη, η Παλική διαθέτει τις πιο όμορφες παραλίες που μπορεί να βρει κανείς στο νησί. Οι ακτές της Παλικής σχηματίζουν πολλούς κόλπους, όρμους και μικρά ακρωτήρια. Οι δυτικές ακτές που βλέπουν προς το Ιόνιο, είναι απότομες και βραχώδεις. Οι ανατολικές, προς τον κόλπο του Αργοστολίου, έχουν ηπιότερους σχηματισμούς και βλέπουν προς την εσωτερική πλευρά του κόλπου του Λιβαδιού.

Π Λ Α Τ Ι Α    Α Μ Μ Ο Σ

Η πανέμορφη παραλία Πλατιά Άμμος

Στην Παλική υπάρχουν φανταστικές παραλίες, όπως η Πλατιά Άμμος, η Ξι, η Αγία Ελένη, οι Πετανοί. Τούτη η τελευταία είναι η παραλία του πανέμορφου χωριού Αγία Θέκλη. Ένας πανέμορφος οικισμός που στ΄αλήθεια έχει χαρακτηριστεί σαν ένας νεραϊδότοπος. Κι΄αυτόν θα επισκεφτούμε σήμερα. Ελάτε λοιπόν.

Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ  ΘΕΚΛΑΣ

Γενική άποψη του οικισμού της Αγίας Θέκλης.

Πανέμορφος ο οικισμός της Αγίας Θέκλης του οποίου η ίδρυση ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους. Πρώτοι κάτοικοί του πιστεύεται ότι είναι η οικογένειες των Λοβέρδων, οι οποίοι ήρθαν από το Βυζάντιο. Από την οικογένεια των Λοβέρδων δημιουργήθηκαν οι οικογένειες των Λιβιεράτων και από αυτήν άλλες δώδεκα περίπου. Πιό γνωστές οι οικογένειες Πετράτου, Αναστασάτου, Θεοτοκάτου, Στεφανάτου, Σπυράτου και άλλες

Α Γ Ι Α   Θ Ε Κ Λ Α   3

Η πρόσοψη της εκκλησιάς.

Το όνομά του το χωριό το έχει πάρει από την εκκλησούλα της Αγίας Θέκλης που είναι άγνωστο πότε ακριβώς χτίστηκε. Την εικόνα πιστεύεται πως την έφεραν οι Λοβέρδοι από το Βυζάντιο. Με τους μεγάλους σεισμούς του 1864 η εκκλησία γκρεμίστηκε και ξαναφτιάχτηκε το 1887. Τις αγιογραφίες στην νέα εκκλησιά εφιλοτέχνησε ο αγιογράφος Παναγής Λιώκας από την Κοντογενάδα.

ΜΕΡΟΣ  ΟΙΚΙΣΜΟΥ

Ένα μέρος του οικισμού. Διακρίνεται η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου.

Στον οικισμό της Αγίας Θέκλης υπάρχει και ο ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι παλαιότερος χωρίς όμως και αυτού να είναι γνωστή η ημερομηνία κτίσεως. Ο ναός αυτός είναι σε σχήμα σταυρού όμως έχει μείνει ατελής.

Η ΒΡΥΣΗ ΑΓ ΘΕΚΛΑΣ

Η βρύση του χωριού. Αριστερά διακρίνονται οι γούρνες για το πλύσιμο των ρούχων.

Στην Αγία Θέκλη λειτουργεί δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Μάλιστα το γυμνάσιο άρχισε να λειτουργεί από το 1892 και η πρώτη του ονομασία ήταν Ραλλάτειος Σχολή. Στη συνέχεια ονομάστηκε Ελληνικό Σχολείο και μετέπειτα πήρε την ονομασία Αστικό Γυμνάσιο. Στην αρχή της λειτουργίας του δινόταν ξηρά τροφή, ρούχα, παπούτσια και βιβλία σε όλους τους μαθητές. Αυτά όμως τα κατάργησε η Χούντα το 1967 και ξανάρχισαν μετά την πτώση της αλλά με την μορφή χρηματικού ποσού στους αριστεύοντες.

Στον πόλεμο του 1940 με την Ιταλία από το χωριό της Αγίας Θέκλας έλαβαν μέρος αρκετοί και ανάμεσά τους υπήρξαν και νεκροί. Στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης το χωριό υπήρξε η έδρα του αρχηγείου του ΕΑΜ με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές εκτελέσεις από τους Γερμανούς. Στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου έχει στηθεί αδριάντας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

 

Προσεισμικό σπίτι του χωριού.

Προσεισμικό σπίτι του χωριού.

Από την Αγία Θέκλη κατάγεται και ο πολιτικός Ανδρέας Λοβέρδος.

Το περίτεχνο σκηνικό της φύσης της μαγευτικής παραλίας των Πετανών μοιάζει να έχουν σχεδιάσει οι πηγές με το γλυκό νερό, που τις ζώνουν μύθοι με νεράϊδες, τα άσπρα βότσαλα της ακτής και το απέραντο θαλασσινό λίβάδι με τα νερά του να κυματίζουν σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Η παραλία των Πετανών.

Π Ε Τ Α Ν Ο Ι   1

Η παραλία των Πετανών.

Στ΄αλήθεια όλα γύρω μοιάζουν να γεννήθηκαν μέσα από κάποιο μεγάλο σεισμό. Η διαδρομή, με τις ατέλειωτες φιδίσιες στροφές προσφέρει μια μαγική θέα με τα ανοίγματα των βουνών. Ανάμεσα στις πέτρες φυτρώνουν ρείκια, άνθη και αθανασιές ενώ σε κάποιαν άκρη υπάρχουν τα απομεινάρια από κάποιο καρνάγιο. Στην Οδύσσεια η παραλία αναφέρεται σαν Πετανοί, μέρος που όλο το χρόνο έχει νερό. Κι΄αυτή είναι η πιό αποδεκτή εκδοχή για την ονομασία τους.

 

Ηλιοβασίλεμα στους Πετανούς.

Κι η μέρα στους Πετανούς θα κλείσει με το φανταστικό ηλιοβασίλεμα που και αυτό λέγεται ότι είναι από το ωραιότερα του Ιονίου.

Ηλιοβασίλεμα στην Αγ.Θέκλα

Ηλιοβασίλεμα στην Αγ.Θέκλα

email
Πηγή άρθρου: eftanhsa.blogspot.gr/