Η Ένωση Επτανήσων μετά της Ελλάδος με τα μάτια του Γ. Παναγιωσούλη

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας

Μια φορά κι έναν καιρό, συνήθως έτσι αρχίζουν τα παραμύθια, μόνο που τούτο εδώ δεν είναι παραμύθι.

Όταν λοιπόν οι Ιταλοί κατακτητές το 1941 κατέκτησαν τα Ιόνια νησιά, κατάσχεσαν ένα από τα σπίτι μας στα Μαρκάτα Πυλαρου Κεφαλονιάς, εκεί έμεναν Ιταλοί φαντάροι, μαζί με την πείνα και τη μιζέρια μας έφεραν και δικό μας Ιονικό χαρτονόμισμα, έχον κυκλοφορία στα Ιόνια νησιά, μας έφεραν σπίρτα (κιάκια) ιταλικά τα οποία δεν ήταν ασφαλείας μπορούσες να τ’ ανάψεις τρίβοντάς τα στην σόλα του παπουτσιού σου αν είχες παπούτσια ή σε μια πέτρα.

ionia

ionia 001

Ήταν άσπρα με κόκκινο κεφάλι, κατασκευασμένα από ρολαρισμένο κερόχαρτο, το κουτί ή «σκάτουλα» απ’ έξω είχε στην φωτογραφία το λιοντάρι της Βενετίας κρατώντας ένα βιβλίο με τη φράση: (Pax Tibi Marce, Evangelista Meus) ίσως να ήθελα να αναβιώσουν την Ενετική αυτοκρατορία τους.

Όμως η Κεφαλονιά έγινε ο τάφος τους.

1000DRACME

1000DRACME

Α! μας έφεραν και την τρίχρωμη ιταλική σημαία, ρίζωσαν ένα ελληνικό κυπαρισσόκορμο εκεί στο υψωματάκι της Αβιζανιάς στο χωριό μου, την ανέβαζαν με την ανατολή του ηλίου, κυμάτιζε με την πνοή του ελληνικού άνεμου, με τη δύση του ηλίου ένα τιμητικό απόσπασμα έκανε παρουσιάστε την κατέβαζαν την δίπλωναν, εμείς ξυπόλητα παιδιά του δρόμου τρέχαμε από πίσω τους και παρακολουθούσαμε τα καθέκαστα.

Ακόμα ένα, έγραψαν στην είσοδο του Σχολείου Δημοτικό Σχολείο… στην Ιταλική γλώσσα, στις Ιταλικές εορτές τους μας μοίραζαν μπομπότα με σταφίδες, ένα τόσο δα μικρό κομματάκι.

ionia 002

Χωρίς Λόγια:

Σας αντιγράφω το άρθρο 5 της συνθήκης της Ένωσης των Ιονίων Νήσων μετά της Ελλάδος υπογραφείσα εν Λονδίνο την 17 (29) Μαΐου 1864

Άρθρον 5

Η βουλή της Ηνωμένης Πολιτείας των Ιονίων Νήσων θέσπισε, δια ψηφίσματος εκδοθέν τη 7/19 Οκτωβρίου 1863, ότι το ποσόν των 10 χιλιάδων λιρών στερλινών καθιερούται ετησίως εις αύξησιν της Ανακτορικής χορηγίας της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως των Ελλήνων , κατά μηνιαίας δόσεις, καταβαλλόμενο, εις τρόπον ώστε ν’ αποτελέσει το πρώτον εισπρακτέων φόρον επί του εισοδήματος των Ιονίων Νήσων, εκτός αν ληφθεί πρόνοια κατά τους συνταγματικούς τύπους δια την απότισιν αυτού εκ των εισοδημάτων του Βασιλείου της Ελλάδος.

Κατά συνέπιαν η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλεύς των Ελλήνων υποχρεούνται να εφαρμόσει το Ψήφισμα τούτο.

email