Η Μονή Αργιλίων στην Κεφαλονιά

Η Μονή Αργιλίων στην Κεφαλονιά

Η Μονή Αργιλίων στην Κεφαλονιά

Σε ένα λόφο πάνω από τον κόλπο της Σάμης, υπάρχει η Μονή Αγριλίων, ένα σημαντικό θρησκευτικό χώρο για τους ντόπιους. Η τοποθεσία του μοναστηριού προσφέρει απίστευτη θέα στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας της Αντίσαμου από τη μία πλευρά και τις πόλεις της Σάμης και Αγίας Ευφημίας στην άλλη.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα από δύο βοσκούς, οι οποίοι είχαν βρει μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας σε αυτό το ίδιο σημείο στο 1722. Αυτές οι δύο βοσκοί, ο Ιακώβ και ο Συμεών, έγιναν μοναχοί και ήταν οι πρώτοι μοναχοί να ζουν στο μοναστήρι του . Λέγεται ότι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1700-1779), γνωστή επίσης και ως Πατέρα Κοσμά του Αιτωλού, ένα Ορθόδοξο μοναχό και σημαντική φιγούρα του ελληνικού Διαφωτισμού, έμεινε σε αυτό το μοναστήρι κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά.

Η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε από τους δύο μοναχούς έχει ενσωματωθεί σήμερα σε μια μεγαλύτερη εικόνα της Θεοτόκου (Παναγία) Αγριλιώτισσας. Υπάρχει ένα μεγάλο πανηγύρι στο μοναστήρι αυτό στις 15 Αυγούστου, ενώ η μνήμη του Κοσμά του Αιτωλού τιμάται και στις 24 Αυγούστου.

email