ΙταλοΓερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά

ΙταλοΓερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά

ΙταλοΓερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά

Fratelli d’ Italia, Ι’ Italia s’ e desta..”

“Καλύτερα μίας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”

Σεπτέμβριος 1943. Η Ιταλία υπό τον Στρατάρχη Μπαντόλιο , στράφηκε στο πλευρό των Συμμάχων. Στα Ιόνια Νησιά η αναγγελία της είδησης αυτής, δημιούργησε εκδηλώσεις χαράς και εκρηκτικού ενθουσιασμού στις τάξεις των Ιταλών αξιωματικών & στρατιωτών . Όμως αυτές οι φρούδες ελπίδες για γρήγορο επαναπατρισμό, εξανεμίστηκαν μέσα σε λουτρό αίματος, πριν να τελειώσει ο τραγικός εκείνος Σεπτέμβρης.

Ο γερμανικός ναζισμός, απλώνοντας τις φτερούγες του πάνω από την Επτάνησο, έδειξε το πιο σκληρό και το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του.

Μονάδες του Ιταλικού Στρατού, της Μεραρχίας ACQUI με πρωτεργάτες αντιφασίστες αξιωματικούς και στρατιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τις γερμανικές δυνάμεις του 22ου Σώματος Ορεινών Μεραρχιών (στις οποίες ήταν ενταγμένοι, εκτός των Βαυαρών, Αυστριακοί και Κροάτες). Οι γερμανικές δυνάμεις, με βάση την Πρέβεζα, αποβιβάστηκαν στα νησιά. Μετά από σειρές μαχών και ανελέητων βομβαρδισμών, τόσο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις όσο και σε ανοχύρωτες πόλεις, όπως το Αργοστόλι στο οποίο καταστράφηκαν πολλά κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώθηκε μεγάλος αριθμός εκτελέσεων των δυνάμεων που συλλαμβάνονταν αιχμάλωτοι στην Κέρκυρα, στην Λευκάδα, την Ζάκυνθο αλλά κυρίως στην Κεφαλονιά, όπου εξοντώθηκε το σύνολο της Ιταλικής Μεραρχίας, υπό τον Στρατηγό Gandin.

ΙταλοΓερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά

ΙταλοΓερμανική σύρραξη στην Κεφαλονιά

Ο λαός των Επτανήσων αταλάντευτα πιστός στα ιδεώδη του συμμαχικού αγώνα, βοήθησε τους Ιταλούς στρατιώτες. Οι αντιστασιακές οργανώσεις της Κεφαλονιάς με μικρές ένοπλες δυνάμεις συμπολέμησαν με την μεραρχία ACQUI, δείχνοντας υψηλού επιπέδου αλληλεγγύη που έφτανε στα όρια της θυσίας, αφού αρκετοί ένοπλοι αντιστασιακοί συμπαρατάχθηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τις Ιταλικές δυνάμεις και εκτελέστηκαν μαζί τους, αμέσως μετά την σύλληψή τους. Οι καταστροφές στις πόλεις και τα χωρία, ανυπολόγιστες και οι νεκροί άμαχοι από τους βομβαρδισμούς των STOYKAS γύρω στους 400. Αλλά και η συμπαράσταση των κατοίκων των νησιών, μετά την ολοκλήρωση των εκτελέσεων, σημαντική αφού υπολογίζεται ότι εξαιτίας της τόλμης των κατοίκων, σώθηκαν 1500 Ιταλοί που κρύφτηκαν, προστατεύθηκαν και διέφυγαν, κάτι που το πλήρωσαν οι πολίτες αργότερα, με εκτελέσεις.

Η ανωτέρω σύντομη αναφορά θα αναλυθεί, ξεκινώντας από αύριο αλλά και τις επόμενες μέρες στην ομάδα μας, έτσι ώστε να μπορούμε ανά ημέρα να παρακολουθούμε τα σημαντικότερα γεγονότα , μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου , ημερομηνία που έληξαν οι εκτελέσεις των Ιταλών από τις ΑυστριακοΓερμανοΚροατικές φασιστικές δυνάμεις.

email