Κεφαλλονιά: Για περιπατητές

Κεφαλλονιά: Για περιπατητές

Κεφαλλονιά: Για περιπατητές.

Λίγα ρούχα σε ένα σακίδιο, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ένα αδιάβροχο καλού-κακού και φύγαμε για να ανακαλύψουμε, πεζοπορώντας, μια Κεφαλονιά άγνωστη, ακόμη και σε πολλούς ντόπιους.

Μονοπάτια που περνούν από γραφικά χωριά και υπέροχους κολπίσκους, διαδρομές με υπέροχη θέα, πυκνόφυτα φαράγγια και μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα, πέρα από τον παγκοσμίως γνωστό Μύρτο, το μοναδικό Φισκάρδο και τη γλυκύτατη Ασσο.

ΠΥΡΓΙ – ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΩΡΟΣ (4 ώρες) – βαθμός δυσκολίας Α

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές ξεκινά από το χωριό Πυργί και καταλήγει στον Μεγάλο Σωρό, την κορυφή του Αίνου. Καταπράσινη, με καταπληκτική θέα και αρκετά εύκολη ακόμα και για αρχάριους. Θα δείτε το φημισμένο μαύρο έλατο της Κεφαλονιάς (abies cephalonica), που στην πραγματικότητα είναι πολύ σκούρο πράσινο.

Η ποικιλία αυτού του ελάτου εμφανίζεται αμιγής μόνο στην Κεφαλονιά εξαιτίας της γεωγραφικής της απομόνωσης και γι’ αυτό ο Αίνος αποτελεί Εθνικό Δρυμό από το 1962.

ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ – ΠΟΡΟΣ (7 ώρες) – βαθμός δυσκολίας Α+

Αν θέλετε να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, διαλέξτε το μονοπάτι που ξεκινά από την πανέμορφη παραλία της Αντισάμου και κατευθύνεται στο δεύτερο μεγαλύτερο επίνειο του νησιού, τον Πόρο. Επειδή οι πεζοπορίες είθισται να ξεκινούν νωρίς το πρωί, πρέπει να φτάσετε στην Αντίσαμο λίγο πριν από την ανατολή του ήλιου.

Το μονοπάτι αρχίζει από έναν αρκετά ανηφορικό δρόμο, ύστερα από λίγο όμως θα βρίσκεστε σε ένα καταπράσινο τοπίο που μοσχοβολάει θυμάρι, ασφάκα και φασκόμηλο, γνήσια προϊόντα του νησιού. Το βλέμμα από εδώ μπορεί να φτάσει ώς τις ακτές της δυτικής Ελλάδας.

Η πρώτη σας στάση, μετά περίπου τρεις ώρες, θα μπορούσε να είναι στην παραλία Κουτσουπιά, έναν ήσυχο κολπίσκο με κρυστάλλινα νερά. Στη συνέχεια θα περπατήσετε παράλληλα με την ακτογραμμή, σε ένα τοπίο που από κατάφυτο θα γίνεται πιο ξερό και αμμώδες, μέχρι τον Πόρο.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΓΡΑΔΟΥΣ (2½ ώρες) – βαθμός δυσκολίας Α

Στο νότιο κομμάτι του νησιού, όπου ανήκει και ο Πόρος, βρίσκεται το φαράγγι της Γραδούς. Μπορεί το ευρύτερο φυσικό τοπίο της περιοχής να καταστράφηκε στις πυρκαγιές του 2007, ευτυχώς όμως το φαράγγι, που κρατάει νερό μέχρι το τέλος Αυγούστου, και η υπέροχη φύση του έμειναν ανέπαφα.

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ – ΧΑΛΙΩΤΑΤΑ (6½ ώρες) – βαθμός δυσκολίας Β+

Το μονοπάτι ξεκινά βραχώδες και χωρίς βλάστηση και όσο πηγαίνετε προς το χωριό (Χαλιωτάτα) τόσο πρασινίζει.

Η διαδρομή καταλήγει στον τελικό της προορισμό μέσα από ένα πανέμορφο μικρό φαράγγι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και όλα τα περιπατητικά μονοπάτια που έχουν δημιουργηθεί από τους Δήμους Λειβαθούς,

Πυλάρου και Σάμης και περνούν από τα πιο ξεχωριστά και ενδιαφέροντα σημεία τους, όπως το παλιό μοναστήρι των Σισσίων, για το Δήμο Λειβαθούς, τη μυκηναϊκή ακρόπολη στους Αγίους Φανέντες για το Δήμο Σάμης, το μοναστήρι των Θεμάτων και τον παραδοσιακό ανεμόμυλο του 19ου αιώνα για το Δήμο Πυλάρου.

Αν τώρα δεν είστε μυημένοι στις πεζοπορικές διαδρομές, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια των ορειβατικών συλλόγων αλλά και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στο νησί.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

www.explore-kefalonia.gr. Για ξεναγήσεις, ατομικές και ομαδικές.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλονιάς (Τ/26710-20.196). Οργανωμένες εκδρομές, όχι μόνο για μέλη.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης – Αθλητικών Δραστηριοτήτων (Τ/6973-432.543). Για εκδρομές επίσης.
Δήμος Σάμης, Τ/26740-22.019
Δήμος Λειβαθούς, Τ/26710-69.690
Δήμος Πυλάρου, Τ/26740-23.840

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Εφόσον βρίσκεστε στο νησί, πρέπει να επισκεφτείτε την καταπληκτική παραλία του Μύρτου. Αν μάλιστα δεν είναι και ιδιαίτερα τουριστική η περίοδος, θα σας μαγέψει η ενέργεια αυτού του τόπου.

Μια βόλτα στο Φισκάρδο μαρτυρεί πολλά για τη ζωή του νησιού πριν από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.
Η ιδιαίτερη Ασσος, που μοιάζει να ζει στους δικούς της γαλήνιους ρυθμούς, με το κάστρο να την αγναντεύει από ψηλά, δεν μπορεί παρά να σας γοητεύσει.
Μην παραλείψετε, όμως, να κάνετε τη βόλτα σας τόσο στο Αργοστόλι όσο και αντίπαλο Ληξούρι.
Τέλος, θα άξιζε να περάσετε και από το μοναστήρι των Κηπουραίων κοντά στο Ληξούρι, με θέα που κόβει την ανάσα, σαν σε μυθιστόρημα του Παπαδιαμάντη!

Και από τις κρυμμένες ομορφιές του νησιού:

Την παραλία Δαφνούδι, κοντά στο Φισκάρδο. Για να προσεγγίσετε την παραλία, πρέπει να περπατήσετε για περίπου 600 μέτρα σε ένα καταπράσινο μονοπάτι. Στο τέλος του μονοπατιού αποκαλύπτεται ένας κολπίσκος με καταγάλανα νερά, δέντρα που ακουμπούν στη θάλασσα και ένα υπέροχο σπήλαιο.
Την παραλία Πλατιά Αμμο, στο Δήμο Παλλικής, που επάξια ανταγωνίζεται τον Μύρτο. Η πρόσβαση γίνεται από τριακόσια σκαλοπάτια.
Την παραλία της Αγίας Σοφίας στο Δήμο Ερίσσου. Αν και γνώρισε μεγάλες δόξες στα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», παραμένει ακόμα άγνωστη σε πολλούς Κεφαλονίτες. Καταπράσινο το περιβάλλον, με μεγάλες ελιές, ιδανικές για μεσημεριανή σιέστα.

Πηγή άρθρου: roumlouki.gr