Κεφαλλονιά, ο κήπος του Θεού με την υπέροχη θέα

Μονή Κηπουραίων

Μονή Κηπουραίων

Στη δυτική ακτογραμμή της χερσονήσου της Παλικής, στην Κεφαλλονιά, σε ένα τοπίο επιβλητικό και συνάμα γοητευτικό, δεσπόζει ένα θρησκευτικό μνημείο με χαρακτηριστική ονομασία, η μονή Κηπουραίων.

Χτισμένο στο άκρο μιας απόκρημνης πλαγιάς, το μοναστήρι οφείλει σύμφωνα με την παράδοση την ονομασία του στους μεγάλους κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί στον περιβάλλοντα χώρο αυτού, προκειμένου να εξασφαλίζουν τα αναγκαία για τη διαβίωσή τους.

Το καθολικό της μονής, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οικοδομήθηκε το 1759. Το ανδρικό κοινόβιο που συγκροτήθηκε εντός ολίγου στη μονή έφθασε να αριθμεί στα χρόνια της ακμής του γύρω στα 80 μέλη.

Στη μονή Κηπουραίων φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κάρες κτητόρων της μονής, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, λείψανα αγίων, καθώς και εικόνα της Αγίας Παρασκευής, ανεκτίμητο κειμήλιο της ερειπωμένης γειτονικής μονής Ταφίων (Ταφιού). Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία της μονής αυτής συνδέεται πιθανώς με τους παλαιότερους κατά τη μυθολογία κατοίκους της Κεφαλλονιάς, τους Ταφίους ή Τηλεβόες.

Οι ταξιδιώτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από τον εξώστη της μονής την υπέροχη θέα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, αλλά και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Ληξουρίου (χερσόνησος Παλικής). Ένα από αυτά, σε μικρή απόσταση βορείως της μονής Κηπουραίων, είναι η μαγευτική παραλία Πλατιά Άμμος.

Οι   φετινές διακοπές σας στην Κεφαλλονιά, το νησί με τις αξεπέραστες φυσικές ομορφιές και τις εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίου.

email
Πηγή άρθρου: in.gr