Κεφαλλονιά: Παρόν σε κάθε εθνική ανάγκη – Προσφορά στην Κρήτη

O  Βενιζέλος ανάμεσα σε αγωνιστές στο Ακρωτήρι (Αρχείο Βενιζέλου) τον καιρό της Κρητικής Επανάστασης 1896-1897

O Βενιζέλος ανάμεσα σε αγωνιστές στο Ακρωτήρι (Αρχείο Βενιζέλου) τον καιρό της Κρητικής Επανάστασης 1896-1897

«Εκατό Κεφαλλονίτες εγκατεστημένοι εις Ρουμανίαν προσήλθαν ως εθελονταί. Εις Κωνσταντινούπολιν κατηρτίσθη ιδιαίτερον σώμα… 20.000 δρχ. συνελέχθησαν προς περίθαλψιν των οικογενειών των εφέδρων… «

«…Εκ των εν των εξωτερικώ, έστειλαν υπέρ των Κρητών: Βαλλιάνος 50.000 φράγκα, Χρ. Δ. Ξυδιάς και άλλοι εκ Τεργέστης 57.000 και Π. Τζιτζέλης 10.000».

Εφημ. Ελεύθερος Λόγος, εν Μπραΐλα, 8 Μαρτίου 1897 (Αρχείο ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ)

Και από το πόνημα του Πέτρου Πετράτου: «Κεφαλονιά-Κρήτη» (Eκδοση Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, Πειραιάς 2001) κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσφορά του Κεφαλλονίτη νομομαθή και συγγραφέα Ιωάννη Σκαλτσούνη στην υπόθεση της Κρήτης επιλέγουμε: «Για δεύτερη φορά προσκαλείται το 1896 για νομοθετικό πάλι έργο σχετικό με τα δικαστήρια, την τράπεζα, την εκπαίδευση… Την αγάπησε την Κρήτη και εργάστηκε γι’αυτήν ως γνήσιος Κρητικός… Εξάλλου, εκεί θα αφήσει την τελευταία του πνοή το 1905…».

Και σε ιδιαίτερο κεφάλαιο: «Όταν ξέσπασε η επανάσταση στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 1897 ο Στ. Καλλέργης … εργάστηκε στην Αθήνα για την συγκέντρωση εθελοντών, με τους οποίους, τον Φεβρουάριο πήγε στην Κρήτη. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουμε τον Κεφαλλονίτη πρωτοσοσιαλιστή, κήρυκα και μάρτυρα της αγροτικής ιδέας Μαρίνο Αντύπα, φοιτητή τότε της Νομικής Σχολής….Αλλά και στην Κεφαλλονιά εκείνη την περίοδο του κρητικού ξεσηκωμού επικρατεί κύμα ενθουσιασμού και ατμόσφαιρα εθνικής ανάτασης.

Συγκροτείται επιτροπή για την συγκέντρωση χρημάτων. Ο Δήμος Κρανίων με απόφασή του ενισχύει οικονομικά τον Αγώνα… Γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό Ιταλοί εθελοντές που περνούν από το νησί με κατεύθυνση την Κρήτη και ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται κατά την αποχώρηση Κεφαλλονιτών εφέδρων. Οι Κεφαλλονίτες της Ρουμανίας και της Κωνσταντινούπολης συγκροτούν εθελοντικά σώματα. Και η Κεφαλλονιά πλήρωσε ακριβά το τίμημα της συμμετοχής της: Νεκρός ανθυπολοχαγός Γεράσιμος Δανάλης που πολέμησε ηρωϊκά στη μάχη των Βουκολιών. 184 τραυματίες επιστρέφουν στο Αργοστόλι, ενώ ως αιχμάλωτοι αναφέρονται οι: Σαρ. Αλιβιζάτος, Ν. Βασιλόπουλος, Θεοδ. Γερακάρης, Χαρ. Γιαννάκης, Βασ. Γληγοράτος, Γερ. Γονατάς, Παν. Κουλουμπής, Γερ. Λαζαρής, Περ. Λουβερδής, Χαρ. Μακρής, Αριστ. Ματαράγκας, Γ. Μαυροειδής, Ιωάν. Νοταρής, Ι. Οικονομόπουλος, Χ. Παγουλάτος, Διον. Πετράτος, Ρηγ. Σπαθής, Φλ. Σπανός, Γερ. Τρωϊάννος και Σπ. Α. Τσιτσέλης».

Από την Εφημερίδα των Κεφαλλήνων

email