Κεφαλλονιά: Tο νησί της παραξενιάς

Kαταβόθρες Αργοστόλι

Kαταβόθρες Αργοστόλι

Νησί της παραξενιάς  αποκαλούν την Κεφαλονιά χάρη στα πολυάριθμα και ασυνήθιστα φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτή.

Πέτρες που κουνιούνται, νερά που χάνονται, παράξενα λουλούδια κ.α.

Επιστημονικές έρευνες και μελέτες έχουν απαντήσει σε μερικά ενώ σε άλλα όχι

Εδώ δεν καταδιώκει ο ποτάμιος θεός την νύμφην , αλλά αυτός ο μέγας Ποσειδών εισβάλει στο βασίλειο της γης ( Ansted) .

Από αμνημονεύτων χρόνων είναι γνωστές οι καταβόθρες , βρίσκονται 2,5xlm. από το Αργοστόλι .

Σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο αφού το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζεται .

Πρώτος παρατήρησε το φαινόμενο ο άγγλος Stewens , εντυπωσιάστηκε και δημιούργησε εκεί μύλους . Την ίδια εποχή ο γνωστός γεωλόγος Μηλιαρέσης μελέτησε την επίδραση των σεισμών στο φαινόμενο . Παρατήρησε οτι σε μεγάλους σεισμούς όπως του 1867 , οι μύλοι συνέχισαν να λειτουργούν άψογα, χωρίς καμιά αλλαγή στην απορρόφηση του ρεύματος.

Αργότερα στους ισχυρούς σεισμούς το 1953 επίσης καμιά μεταβολή δεν υπήρξε στην ροή της θάλασσας στις καταβόθρες ή θαλασσόμυλους. Καταστράφηκε μόνο η ρόδα του μύλου η οποία και αντικαταστάθηκε από την σημερινή. Λίγο πριν το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι μύλοι λειτούργησαν ως παραγωγική μονάδα και ως παγοποιείο .

Πολλοί θέλησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο .Το 1835 ο Anted προσπάθησε χρησιμοποιώντας την θεωρία των σπηλαίων, αργότερα το 1842 ο γεωλόγος Davy με την σεισμική θεωρεία , ο Strickland με την θεωρεία του πλουτώνιου. Όμως καμιά δεν μπόρεσε να απαντήσει στο φαινόμενο.

Μόλις το 1963 έγινε μια συστηματική και αποδοτική έρευνα από Αυστριακούς Γεωλόγους. Έριξαν ποσότητα χρωστικών σε μία από τις καταβόθρες η οποία ξεχύνονταν στην θάλασσα στο χωριό Καραβόμυλος, τούτο επαληθεύτηκε με την χπησιμοποίηση των ραδιοϊσοτόπων . Οι ίδιες ερευνητές παρακολούθησαν το ταξίδι του νερού και βρήκαν ότι μετακινείται ΒΔ κάτω από την επιφάνια της γης, διασχίζει το νησί και στην πορεία του αναμιγνύεται με τα νερά της βροχής . Έτσι συνεχίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έρχεται ξανά στην επιφάνια της γης στο σπήλαιο της Μελησσάνης.

Στο σπήλαιο της μελισσάνης , του οποίου το μεγαλύτερο τμήμα της οροφής του έχει καταρέυσει από τους πολλούς σεισμούς, που συμβαίνουν στο νησί, βγαίνουν τα νερά του Καραβόμυλου σχηματίζοντας λίμνη.

Το βάθος του νερού της λίμνης φθάνει τα 32 μέτρα και είναι φημισμένη γιά τα κρυστάλλινα καθαρά νερά της και γιά τις αποχρώσεις του μπλέ και του πράσινου που παίρνουν κατά την διάρκεια της μέρας. Επίσης οι ίδιες έρευνες έδειξαν ότι το ίδιο νερό που χάνεται στις Καταβόθρες Αργοστολίου αναβλύζει και στο χωριό Καραβόμυλος κοντά στην Σάμη ,σχηματίζεται σχεδόν μιά κυκλική λίμνη, με γλυκό νερό το οποίο χύνεται στη γειτονική θάλασσα του όρμου της Σάμης.

ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Διαδρομή

1. Η θάλασσα εισχωρεί στις Καταβόθρες Αργοστολίου.

2. Το θαλασσινό νερό περνά κάτω από το λιμάνι και τα βουνά του νησιού.

3. Νερά της βροχής.

4. Το θαλασσινό νερό και τα νερά της βροχής αναμειγνύονται.

5. Τα γλυφά πλέον νερά εκβάλουν στο σπήλαιο της Μελησσάνης και στον Καραβόμυλο της Σάμης.

Πηγή άρθρου: club.pathfinder.gr