Κεφαλονιά: Aναζητώντας το Μαντολίνο και την Πενελόπε

Αντίσαμος

Αντίσαμος

Κατευθυνόμενοι  προς τη Σάμη, το μεγαλύτερο λιμάνι της Κεφαλονιάς, και μια περιοχή που έγινε διάσημη από τα γυρίσματα της ταινίας «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Πενέλοπε Κρουζ και Νίκολας Κέιτζ , θα βρείτε  την παραλία της Αντίσαμου, που θα θυμίσει πολλά σε όσους έχουν δει την ταινία.

Στη διαδρομή μέχρι τη Σάμη αξίζει να κάνετε δύο στάσεις.

Η πρώτη, στο χωριό Αγιος Νικόλαος, για να επισκεφθείτε τη λίμνη Αβυθο, γνωστή στους ντόπιους ως Ακωλη, καθότι η λαϊκή δοξασία την ήθελε απύθμενη.

Συγκεντρώνει τα νερά του Αίνου, με τα οποία μέσω του ποταμού Βόχινα αρδεύει τη γύρω περιοχή. Παρά το μικρό της μέγεθος «συντηρεί» ένα σημαντικό οικοσύστημα. Λίγο πριν από τη Σάμη, αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο Δρογκαράτης, στην κεντρική αίθουσα του οποίου (γνωστή ως «Σάλα της Αποθέωσης», λόγω της εξαιρετικής ακουστικής της), διοργανώνονται από καιρού εις καιρόν ατμοσφαιρικές συναυλίες.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Στον δρόμο που οδηγεί από τη Σάμη στην Αντίσαμο, αυτόν τον υπέροχο κόλπο, όπου τα κυπαρίσσια φτάνουν «μέχρι το κύμα», αξίζει να κάνετε δύο παρακάμψεις.

Η πρώτη θα σας οδηγήσει στην αρχαία ακρόπολη της Σάμης, εξέχον μέλος της «Τετράπολης», και εν συνεχεία στο εντυπωσιακό, αν και κατεστραμμένο, μοναστήρι των Αγίων Φανέντων, που ήταν αφιερωμένο στους Αγίους Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα, τους Κωνσταντινουπολίτες, οι οποίοι «φανερώθηκαν» ξαφνικά σε σπήλαιο της περιοχής πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους, εξ ου και το «Φανέντες».

Η παλαιότερη γραπτή αναφορά πάει πίσω στο 1264, όμως θεωρείται ότι η μονή είναι πολύ παλαιότερη και χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού.

Η δεύτερη παράκαμψη οδηγεί στη Μονή Παναγίας Αγριλίων, όπου θα δείτε το μεσαιωνικό καμπαναριό του μοναστηριού, βαριά «πληγωμένο» από τον σεισμό. Η τοποθεσία προσφέρει υπέροχη θέα στο λιμάνι της Σάμης, στην Αντίσαμο και στην Ιθάκη.

Καραβόμυλος

Καραβόμυλος

Σε πολύ μικρή απόσταση από τη Σάμη βρίσκεται το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό Καραβόμυλος, ιδανικό μέρος για περίπατο και ξεκούραση γύρω από τη λιμνούλα με το υφάλμυρο νερό, όπου καταλήγουν τα ύδατα που «εξαφανίζονται» στις Καταβόθρες, στην άλλη άκρη του νησιού.

Το σπήλαιο των Νυμφών

Λίμνη Μελισσάνη

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλία του Καραβόμυλου βρίσκεται το πιο εντυπωσιακό ίσως αξιοθέατο του νησιού, ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Η οροφή του έχει καταρρεύσει, επιτρέποντας στις ακτίνες του ήλιου να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, δημιουργώντας θαυμάσιους ιριδισμούς στην υδάτινη επιφάνεια. Η βαρκάδα στο σπήλαιο είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο μικρό νησάκι της λίμνης οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι κατά την αρχαιότητα λειτουργούσε εδώ ιερό του Πάνα και των Νυμφών, ενώ κάποιοι ταυτίζουν τη Μελισσάνη με τη λίμνη των Νυμφών για την οποία κάνει λόγο ο Ομηρος.

Σύμφωνα με μία εκδοχή το σπήλαιο οφείλει το όνομά του στη Νύμφη Μελισάνθη, η οποία αυτοκτόνησε στα νερά της λίμνης όταν ο Πάνας αρνήθηκε τον έρωτά της. Φεύγοντας από τον Καραβόμυλο με κατεύθυνση βόρεια και πριν φτάσετε στην Αγία Ευφημία -άλλο ένα τουριστικό κέντρο της περιοχής- μπορείτε να κολυμπήσετε στις μικρές, φυσικές «πισίνες» που σχηματίζουν τα βράχια κατά μήκος της διαδρομής. Ο δρόμος που φεύγει από την Αγία Ευφημία, με κατεύθυνση βορειοδυτική, διασχίζει εγκάρσια ένα στενό τμήμα του νησιού και οδηγεί στην παγκοσμίου φήμης παραλία του Μύρτου.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν αυτό το μοναδικό θέαμα, ειδικά από ψηλά, από ειδικούς χώρους στάθμευσης που έχουν διαμορφωθεί πάνω στον δρόμο Αργοστολίου- Φισκάρδου.

Οι πιο όμορφοι οικισμοί του νησιού

Ασσος

Κινούμενοι βόρεια του Μύρτου, εισέρχεστε στη χερσόνησο της Ερίσου, την περιοχή που επλήγη λιγότερο από τους σεισμούς του 1953, με αποτέλεσμα να σώζονται εδώ πολλά από τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία της προσεισμικής Κεφαλονιάς.

Οι δύο πιο όμορφοι οικισμοί τους νησιού, η Ασος και το Φισκάρδο, βρίσκονται σε αυτό ακριβώς το τμήμα του νησιού. Πρώτα θα συναντήσετε την Ασο, ορατή ήδη από το ύψος του Μύρτου, που φαίνεται να πήρε το όνομά της από θαλασσοπόρους που προέρχονταν από την Ασο, στα παράλια της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Λέσβο.

Φισκάρδο

Εντυπωσιάζει η τοποθεσία όπου είναι κτισμένη, πάνω σε μια λεπτή λωρίδα γης που ενώνει τη μικρή χερσόνησο της Ασου με το «κυρίως σώμα» του νησιού. Παρά την τουριστική ανάπτυξη, το πολύχρωμο γραφικό χωριό διατηρεί μια γαλήνια ατμόσφαιρα. Πάνω στη μικρή χερσόνησο θα δείτε το ενετικό κάστρο που χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Σώζονται σε καλή κατάσταση τα εξωτερικά του τείχη, σε συνολικό μήκος που πλησιάζει τα 3 χιλιόμετρα.

Αξίζει να περπατήσετε τον ανηφορικό δρόμο μέχρι το κάστρο για να απολαύσετε την εκπληκτική πανοραμική θέα του χωριού.

 KefaloniaTodayTeam με αποσπασματικές πληροφορίες από το Αφιέρωμα της Εφημερίδας  Έθνος

email