ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Σκέτη… τρέλα!

Kefalonia… a true love story

Kefalonia… a true love story

Στην Κεφαλονιά πολλά θα δεις, πολλά θα ακούσεις, πολλά θα κάνεις, πολλά θα ευχαριστηθείς, μα ένα είναι απολύτως σίγουρο: θα περάσεις καλά.

Δεν γίνεται και διαφορετικά: και δεν είναι μόνο οι απίστευτες ομορφιές του νησιού, όσο κι αν έχει ταλαιπωρηθεί διαχρονικά από σεισμούς κλπ., δεν είναι μόνο οι ασύγκριτες κεφαλονίτικες παραλίες ή τα επιβλητικά σπήλαια που θα ανακαλύψεις εδώ. Είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποι της Κεφαλονιάς, με την ωραία τρέλα τους, την κουρλαμάρα όπως λένε οι ίδιοι, που δεν μπορείς να μην τους συμπαθήσεις.

Άσσος Κεφαλλονιά

Άσσος Κεφαλλονιά

Θα ξεκινήσεις από το Αργοστόλι, την πρωτεύουσα του νησιού, και την κεντρική πλατεία Βαλλιάνου, σημείο αναφοράς και συνάντησης για ντόπιους και μη. Θα ξεχαστείς για λίγο στον κήπο του σερ Τσαρλς Τζέιμς Νάπιερ, θα περπατήσεις στο Λιθόστρωτο, τον εμπορικό πεζόδρομο με τον πύργο του Ρολογιού, θα κάνεις τη βόλτα σου στην παραλιακή οδό Τρίτση αγναντεύοντας τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου, ενώ λίγο έξω από το Αργοστόλι θα «μελετήσεις» από κοντά το φαινόμενο με τα νερά που εξαφανίζονται μυστηριωδώς στις Καταβόθρες.

Νότια από το Αργοστόλι θα συναντήσεις ένα σωρό χωριουδάκια με περίεργα ονόματα, αλλά και μερικές από τις πιο ωραίες παραλίες της Κεφαλονιάς, όπως τα υπέροχα Λουρδάτα με την ατέλειωτη αμμουδιά.

Συνεχίζοντας προς τα ανατολικά, συναντάς τη Σκάλα και τον Πόρο, τουριστικά αξιοποιημένες περιοχές με πολλές υποδομές για καλοκαιρινό τουρισμό. Πολύ κοντά είναι πλέον από εδώ η Σάμη, μια παραμυθένια γωνιά της Κεφαλονιάς πλημμυρισμένη από πράσινο και γαλάζιο.

ΑΣΣΟΙ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ

Γάμος στη Μελισσάνη

Μπορεί η πολυβραβευμένη παραλία του Μύρτου να είναι προσωρινά μη προσβάσιμη (μετά την σχετική απαγόρευση των Αρχών λόγω του πρόσφατου σεισμού) όμως η Κεφαλονιά δεν πτοείται. Λίγο βορειότερα του Μύρτου, ο γραφικός οικισμός της Ασσου, χτισμένος σε μια στενή λωρίδα γης, προσφέρει ένα ακόμη εντυπωσιακό σκηνικό, στο οποίο προστίθεται και το βενετσιάνικο οχυρό μπροστά στο χωριό. Συνεχίζοντας ακόμη βορειότερα, ο δρόμος θα σε φέρει στο κοσμοπολίτικο Φισκάρδο, με το πολυσύχναστο (από κότερα και γιοτ) λιμανάκι και τις ονομαστές ταβέρνες που προσφέρουν όλα τα καλά της κεφαλονίτικης κουζίνας. Η θέα της Ιθάκης, σε απόσταση αναπνοής από το Φισκάρδο, ολοκληρώνει ένα υπέροχο σκηνικό.

Επιστρέφοντας νότια, επίλεξε τον δρόμο προς Αγία Ευφημία και Καραβόμυλο, για να επισκεφτείς δύο από τα top αξιοθέατα της Κεφαλονιάς: το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και το σπήλαιο της Δρογκαράτης, όπου πραγματοποιούνται μάλιστα και συναυλίες, λόγω της ακουστικής τελειότητας των αιθουσών του.

Λιμνοθάλασσα Κουτάβου

Λιμνοθάλασσα Κουτάβου

ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΙΝΟ

Η μεγάλη οροσειρά του Αίνου είναι η ραχοκοκαλιά της Κεφαλονιάς, χάρη μάλιστα στη μεγάλη οικολογική του σημασία έχει ανακηρυχθεί εθνικός δρυμός, όπου βρίσκουν καταφύγιο (μεταξύ άλλων) και άγρια άλογα, που θα είσαι τυχερός αν δεις έστω και από μακριά. Στα χωριά του Αίνου, επίσης, και ειδικά στα Αργίνια και στο Μαρκόπουλο, πρέπει να έρθεις το Δεκαπενταύγουστο, για να δεις ιδίοις όμμασι τα λεγόμενα «φιδάκια της Παναγίας», μικρά φίδια που φανερώνονται στις εκκλησίες τις ημέρες των Παρακλήσεων στην Παναγία, και φέρουν στο κεφάλι τους το σύμβολο του σταυρού.

Παραλία ΞΙ

Παραλία ΞΙ

ΣΤΟ ΟΓΔΟΟ ΕΠΤΑΝΗΣΟ

Η χερσόνησος της Παλικής, στο δυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς, αποκαλείται συχνά και «το όγδοο επτάνησο», λόγω κυρίως της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που ενώνει το Αργοστόλι με το Ληξούρι. Το τελευταίο είναι μια σπουδαία πόλη, με μεγάλη παράδοση στις τέχνες και στον πολιτισμό, και ένα ακόμη προσόν που το καλοκαίρι γίνεται μέγα πλεονέκτημα: βρίσκεται κοντά σε σπάνιας ομορφιάς παραλίες που πρέπει να δεις από κοντά για να πειστείς πως είναι αληθινές.

Η κατακόκκινη άμμος στο Ξι ή η σχεδόν ολόλευκη στην Παχιά Αμμο, το παρθένο τοπίο στα Βάτσα και οι πιο απομονωμένοι Πετανοί είναι σκηνικά που μόνο η Κεφαλονιά διαθέτει σε τέτοια εγγύτητα μεταξύ τους.

Κείμενο: Γιάννης Μαντάς

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr