Κεφαλονιά: Το μυστήριο και τα μυστικά

Καταβόθρες

Καταβόθρες

Αγαπημένος περίπατος των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών είναι η βόλτα γύρω από τη μικρή κατάφυτη χερσόνησο που οδηγεί στο τουριστικό θέρετρο της Λάσσης.

Πάνω στη διαδρομή βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, οι Καταβόθρες, που αποτελούσαν για πολλά χρόνια αξεδιάλυτο «μυστήριο», καθώς τα θαλασσινά νερά εισχωρούν σε μικρές λιμνούλες και από εκεί «ως διά μαγείας» εξαφανίζονται μέσα σε βάραθρα, με άγνωστο, μέχρι πρότινος, προορισμό.

Καταβόθρες

Το μυστήριο λύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν ο Ελληνας σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος, σε συνεργασία με τους Αυστριακούς γεωλόγους Μάουριν και Τσετλ, έριξαν χρωστική ουσία στα νερά, για να ανακαλύψουν ότι αυτά φτάνουν μετά δύο εβδομάδες στην άλλη άκρη του νησιού, στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και τον Καραβόμυλο, διασχίζοντας υπογείως την Κεφαλονιά.

Κουρκουμελάτα

Το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το πολιτιστικό κέντρο στα Κουρκουμελάτα (προσφορά του ευεργέτη Γεωργίου Βεργωτή) θυμίζει τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μικρογραφία.

Πολύ κοντά στις Καταβόθρες, σε ένα σημείο με ωραία θέα στο Ληξούρι, στην απέναντι πλευρά του Κόλπου του Αργοστολίου, βρίσκεται το Φανάρι των Αγίων Θεοδώρων, ένας μικρός φάρος με κυκλικό περιστύλιο, που καταστράφηκε στον μεγάλο σεισμό και ξανακτίστηκε με βάση μια απλουστευμένη εκδοχή του αρχικού σχεδίου.

Φανάρι Αγ.Θεοδώρων

Λίγο πριν φτάσετε στη Λάσση, μια πινακίδα θα σας οδηγήσει στην καρδιά της μικρής χερσονήσου, όπου βρίσκεται το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους χιλιάδες νεκρούς της Ιταλικής Μεραρχίας «Acqui», θύματα της γερμανικής θηριωδίας.

Οι ιταλικές δυνάμεις αποδεκατίστηκαν το 1943, όταν αντιστάθηκαν στην παράδοση του νησιού στους ναζί. Οι λιγοστοί Ιταλοί επιζήσαντες πήραν μέρος στη συνέχεια στην ελληνική αντίσταση. Η ιστορία τους αποτέλεσε τη βάση για το γνωστό μυθιστόρημα του Λουί ντε Μπερνιέ «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι» και την ομώνυμη χολιγουντιανή ταινία.

Ι.Μ Μηλαπιδιάς

Στους χώρους της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, στα Περατάτα, φιλοξενείται ένα πολύ σημαντικό Εκκλησιαστικό Μουσείο, με περίτεχνα ξυλόγλυπτα τέμπλα και πολύτιμες εικόνες που γλίτωσαν από τον σεισμό του 1953.

Μακρύς Γιαλός

Στη Λάσση, εκτός από τις εντυπωσιακές «ξανθές» παραλίες του Πλατύ Γιαλού, του Μακρύ Γιαλού και της μικροσκοπικής χερσονήσου του Τουρκοπόδαρου, αξίζει να αναζητήσετε το εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου, με το μικρό σπήλαιο, που αποτέλεσε το ασκηταριό του προστάτη της Κεφαλονιάς, όταν αυτός πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στο νησί.

KefaloniaTodayTeam από το αφιέρωμα της Εφημερίδας “Έθνος”

email