Κεφαλονίτες στον πόλεμο της Κορεάτικης χερσονήσου

Κεφαλονίτες στον πόλεμο της Κορεάτικης χερσονήσου

Κεφαλονίτες στον πόλεμο της Κορεάτικης χερσονήσου

Η πρώτη ουσιαστικά συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολή του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε το 1950 , με την αποστολή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος (ΕΚΣΕ) στην Κορέα.

Η χώρα αυτή , με την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, βρέθηκε χωρισμένη κατά μήκος του 38ου παράλληλου. Σύμμαχος την Ν. Κορέας ήταν ο ΟΗΕ και της Βορείου η Ρωσία και κυρίως η Κίνα. Στις 25 Ιουλίου 1950 , η Ν. Κορέα δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Β. Κορέας οι οποίες υποστηριζόμενες από την Κίνα, είχαν εξοπλισθεί πολύ καλά, για τα δεδομένα της εποχής.

Στις 29 Ιουνίου 1950 ο ΟΗΕ αποφάσισε την ένοπλη επέμβαση, υπέρ της αμυνόμενης Ν. Κορέας και η Ελλάδα ως νεοεισελθόν μέλος στο παγκόσμιο οργανισμό ασφαλείας, αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικής δύναμης , από τμήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Τον Δεκέμβριο του 1950 στο λιμάνι Πουσάν, αποβιβάσθηκε το Εκστρατευτικό Σώμα και σε αεροδρόμιο που βρισκόταν η 374η Αμερικανική Πτέρυγα Μάχης, προσγειώθηκε το Σμήνος με 7 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Dakota. Αμέσως η Ελληνική δύναμη εμπλέχθηκε σε μάχες που κράτησαν μέχρι τον Μαϊο 1954 και σε αμυντικές και σε επιθετικές.

Από τα μέσα Ιουνίου 1955 άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των Ελλήνων. Συνολικός απολογισμός, 186 νεκροί, 577 τραυματίες και 4 αεροπλάνα Dacota κατεστραμμένα. Σε αυτήν την σημαντική στιγμή για την μεταπολεμική Ελλάδα,δεν ήταν δυνατόν να λείπουν οι Κεφαλονίτες.

Αναφέρονται τα ακόλουθα ονόματα νεκρών :

Στρατιώτης (ΠΖ) Γαλιατσάτος Ανδρογιάννης του Διονυσίου, από τον Λουρδά. Έπεσε στις 12/3/53 κατά την διάρκεια αμυντικών επιχειρήσεων στην περιοχή «Βανκζέμαλ» στην γραμμή Μιζούρι, επί του ιστορικού υψώματος «Χάρρυ».

Στρατιώτης (ΠΖ) Δεστούνης Γεράσιμος του Θεοδόση και της Πηγής, το γένος Λιναρδάτου . Έπεσε στις 21/6/53 κατά τις αμυντικές επιχειρήσεις στις περιοχές Γιομίνγκ – Πικεϊομγ Νιόγκ.

Στρατιώτης (ΠΖ) Μελισσαράτος Μαρίνος του Άγγελου, από το Βαλεριάνο. Έπεσε στις 18/6/53, κατά την διάρκεια αμυντικών επιχειρήσεων στην περιοχή «Βανκζέμαλ», στην γραμμή Μιζούρι, επί του ιστορικού υψώματος «Χάρρυ».

Επίσης σοβαρά τραυματίας σε μάχη την νύκτα της 29ης προς την 30η Ιανουαρίου 1951, όπου το Τάγμα ΕΚΣΕ απέκρουσε στο ύψωμα 381, ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος επί συγκοινωνιακού κόμβου στην περιοχή Τσουντζιού—Ίκτσόν, αναφέρεται και ο Έφεδρος Ανθλος (ΠΖ) Χαροκόπος Γεώργιος από το Αργοστόλι .

Ορέστης Καππάτος

email