Κεφαλονίτικα γραμματολογικά και λαογραφικά

Παλιά Κεφαλονιά

Παλιά Κεφαλονιά

Ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς είναι ένα από τα πολλά κεφαλονίτικα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Αττική πραγματοποιώντας καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Και μες στην όλη αποδοκιμασία δεν θα ‘χει ειμή την άχαρην ελπίδα να ‘λθει άλλη γενεά με νοημοσύνη ναν του κάμει μια μέρα δικαιοσύνη» ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

Η προσεχής εκδήλωση του Συλλόγου «Η Εύγερος» (210-5222175) οργανώνεται από κοινού με το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας, την «Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» (ΕΕΛ) και αποτελεί την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Κεφαλονίτικα και άλλα Γραμματολογικά και Λαογραφικά Σημειώματα» του Γεράσιμου Ρηγάτου, γιατρού, λογοτέχνη και λαογράφου. Η παρουσίαση θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών της ΕΕΛ, Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, πίσω από τη «Ζωοδόχο Πηγή», τη Δευτέρα, ώρα 7.00 μ.μ. Η έκδοση έχει παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στο Σύλλογο με σκοπό την υποστήριξη των πολιτιστικών του δράσεων που, όπως όλα και όλοι, δοκιμάζεται από τις τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

– Ποιοι θα μιλήσουν;

«Πρώτος θα χαιρετίσει την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΕΛ Παύλος Ναθαναήλ. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων Παναγιώτη Λυκούδη και από την πρόεδρο του “Εύγερου” Ανθούλα Αλεξανδράτου-Καλογηροπούλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής και λογοτέχνης Φώτης Παυλάτος, η Ρίτα Τσιντίλη-Βλησμά και η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, λογοτέχνες και μέλη της ΕΕΛ. Το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο δικηγόρος και λογοτέχνης Αυγερινός Ανδρέου, πρώην πρόεδρος και τώρα γενικός γραμματέας της ΕΕΛ».

– Κεφαλονίτικο χρώμα…

«Θα δοθεί βεβαίως από τους τρεις κύριους ομιλητές που είναι Κεφαλονίτες. Αλλά όχι μόνο: Θα ακολουθήσουν κεφαλονίτικα τραγούδια από τη μικτή χορωδία του Συλλόγου, που διδάσκει και διευθύνει η Χριστίνα Ρόκκου. Η εκδήλωση θα κλείσει με χορούς από το χορευτικό τμήμα, που διδάσκει ο Κώστας Δούκας».

– Τι περιέχει το βιβλίο;

«Δεκαπέντε διαφορετικά και ανεξάρτητα μεταξύ τους θέματα, που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά ή έχουν δοθεί ως διαλέξεις σε πνευματικά σωματεία ή σε κεφαλονίτικους συλλόγους, αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου. Καλύπτουν, δε, διαφορετικά πεδία και διαφορετικές εποχές. Σε ένα από τα κεφάλαια, λ.χ., εξετάζεται η σχέση της Σάμης της Κεφαλονιάς με τη Σάμο του Αιγαίου. Ο Ιάμβλιχος (3ος αι.), βιογράφος του Πυθαγόρα, αναφέρεται στον πρόγονο του μαθηματικού, φιλοσόφου και μύστη Αγκαίου, που πήρε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών να αποικίσει στη Σάμο, γνωστή ώς τότε με το όνομα Φυλλίς. Απόγονος του Αγκαίου, ο πατέρας του μεγάλου φιλοσόφου, ο Μνήμαρχος, πήρε επίσης χρησμό που πρόβλεπε τη γέννηση του Πυθαγόρα ως “θεογέννητου”».

– Μεταγενέστερα;

«Πολλά θέματα και από πολλούς χώρους. Σχολιάζεται, λ.χ., ταξιδιωτικό κείμενο του γιατρού και λογοτέχνη Παύλου Νιρβάνα (1866-1937), ο οποίος το 1894 ταξιδεύει στην Κεφαλονιά και ζει στον Αίνο, το μεγαλύτερο βουνό με την επιβλητική επίδραση της ομορφιάς και του μεγαλείου του σε ντόπιους και ξένους. Σε άλλο κεφάλαιο αναφέρονται οι λαϊκές πίστεις και οι θεουργικές πρακτικές τις οποίες καταδικάζει ο γνωστός κοινωνικός και σατιρικός συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος (1811-1901). Ο Μαρίνος Αντύπας, που προσπάθησε να αναμορφώσει τις συνθήκες εργασίας των κολίγων του Θεσσαλικού Κάμπου, είχε και άλλες δραστηριότητες, λιγότερο γνωστές, που συνέβαλαν όμως να εκδηλωθεί η συνωμοσία που κατέληξε στη δολοφονία του».

– Λαογραφικά 

«Πολλά, άλλα αμιγώς κεφαλονίτικα, άλλα και με μίξη και σύγκριση προς τη λαογραφική ύλη άλλων περιοχών. Ιδιαίτερα κεφάλαια αναφέρονται σε παραδόσεις του νησιού, σε παροιμίες, σε γαμικά συμβόλαια και προικοσύμφωνα, σε λαϊκό στιχούργημα για την πείνα του 1941-42 κ.λπ.».

– Και θεωρητικά θέματα Λαογραφίας;

«Ναι, για τους λίθους και διάφορα αντικείμενα στη λαϊκή θεραπευτική, για νανουρίσματα και ταχταρίσματα με υγειονομικές υποδηλώσεις, για τα λουλούδια και τα πολύτιμα υλικά που ονοματίζουν κορίτσια, για την τελετουργική αλλαγή ρούχων με θεραπευτικό ιδεασμό κ.λπ.».

email
Πηγή άρθρου: enet.gr