Οι κολόνιες, το χριστόψωμο και η αποκοπή της Κεφαλονιάς

 Οι κολόνιες, το χριστόψωμο και η αποκοπή της Κεφαλονιάς

Οι κολόνιες, το χριστόψωμο και η αποκοπή της Κεφαλονιάς

Στα Επτάνησα, τόπο που παντρεύτηκε για πάντα τη μουσική, τα έθιμα των Χριστουγέννων έχουν μπόλικη μουσική και αρκετή όμορφη τρέλα.

Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν ο παλιός χρόνος φύγει και δώσει τη σκυτάλη της ιστορίας στον καινούριο, ω, ναι…σωστά μαντέψατε…οι κάτοικοι κατεβαίνουν στους δρόμους τραγουδώντας:

“Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς”

Δε σταματούν όμως εκεί! Η κολόνια πάει σύννεφο αφού όλοι με μια Μυρτώ (τουλάχιστον, αν όχι τίποτε καλύτερο) στο χέρι ραίνουν με αρώματα όποιον βρουν.

Μια πανέμορφη ευχή ακούγεται από τα χείλη τους κατά την αλλαγή του χρόνου. Εκεί δεν ακούς πάντα το συνηθισμένο “Καλή χρονιά” αλλά το πολύ ιδιαίτερο “Καλή απόκοπή”, που σημαίνει ότι εύχονται ο ένας στον άλλον να αποχωριστούν με όμορφο τρόπο τον παλιό χρόνο και να υποδεχτούν εξίσου όμορφα το νέο. Θαρρώ είναι σημάδι πολιτισμού αυτή η έκφραση. Είναι γνήσια ποίηση από τα μέρη των ποιητών.

Οι Κεφαλονίτες στολίζουν (ακόμη αρκετοί θαρρώ) τα σπίτια τους με κλαδιά μυρτιάς και κουμαριάς, πλούσια στον τόπο τους. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακό Χριστόψωμο (και μπομπότα αναφέρουν αρκετοί) με σταυρό στη μέση και πέντε απολήξεις που συμβολίζουν την παλάμη του Ιησού.

Γυρίζοντας η οικογένεια (παλαιότερα κυρίως καθώς με τα χρόνια τα έθιμα μάλλον χαλαρώνουν ανά την Ελλάδα) από την λειτουργία των Χριστουγέννων, ο άντρας του σπιτιού έβαζε το Χριστόψωμο πάνω απ’ τη φωτιά, έσταζε τρεις σταγόνες λάδι και έλεγε “Χριστός γεννιέται, το φως αυξαίνει”. Και είχε δίκιο, κυρίες και κύριοι ο νοικοκύρης του σπιτιού καθώς η 25η Δεκεμβρίου είναι η…μέρα με τη μεγαλύτερη…νύχτα. Από την 26η Δεκεμβρίου η μέρα μεγαλώνει λεπτό με λεπτό την ημέρα. Κατόπιν, έτρωγαν από ένα κομμάτι ο καθένας και το υπόλοιπο, αν περίσσευε, το έδιναν στα ζώα. Τα ζώα που σε όλες τις κοινωνίες και κοινότητες των Ελλήνων ήταν σεβαστά και ιερά.

Η φίλη του elniplex και μέλος της σελίδας μας στο facebook, η Mina Ladybird από την Κεφαλονιά, μας έστειλε επίσης την εξής πληροφορία: λόγω της σπουδαίας ναυτικής παράδοσης του νησιού σε πολλά σπίτια της Κεφαλονιάς στολίζουν ακόμη το περίφημο καραβάκι. Μίνα, ευχαριστούμε για την όμορφη αφιέρωση και τοποθετούμε τα Κεφαλονίτικα κάλαντα εδώ…

email
Πηγή άρθρου: elniplex.com