Η “κρυμμέν稔 Κεφαλονιά

Από το αρχείο του Παταμιάνου-Βανδώρου)

Από το αρχείο του Παταμιάνου-Βανδώρου)

Η πυροβολαρχία “Mπαταρία”  βρίσκεται στο βορειοτερο άκρο του νησιού στο ακρωτήριο Δαφνούδι. Η ονομασιά της πυροβολαρχίας προήλθε από την Ιταλική λέξη “μπατερία”(πυροβολαρχία). Οι Ιταλοί είχαν στήσει στο σημείο πυροβολαρχίες με συρόμενα πυροβόλα των 105mm και των 75mm, για να ελέγχουν το πέρασμα μεταξύ Λευκάδας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Με την κατάληψη του νησιού από τους Γερμανούς πρόχώρησαν στην κατασκευή μόνιμών οχυρωματικών έργων στην περιοχή. Εγκατέστησαν 4 επάκτια πυροβόλα των 150mm σε πύργους όπως δείχνουν μεταπολεμικές φωτογραφίες, υπόγειες αποθήκες και χώρους στρατωνισμού. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον Οκτώμβριο του 1943 και τελείωσε στις αρχές του καλοκαιριού του 1944. Το Σεπτεμβριο του 1944 οι Γερμανοί ανατίναξαν και αχρηστεψαν τα πυροβόλα. Τα πυροβόλα έμειναν στην θέση τους έως το 1955 όπου συνεργεία του Ελληνικού κράτους τα έκοψαν για παλιοσίδερα και τα εξαφάνησαν.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Θάνου Ξανθόπουλου μπορείτε να διαβάσετε στο http://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/afieromata/ochiro-mpataria-batteria-n-kefallinias-89626.html

Μια ενδιαφέρουσα διαδρομή στην “κρυμμένη” Κεφαλονιά σε βίντεο του Luke Brown

email