Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο Ιθάκης

Βαθύ Ιθάκης

Βαθύ Ιθάκης

Πρόκειται για μια  μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια του Δήμου του νησιού αφού με τα εκθέματα που φιλοξενούνται σ΄αυτό το μουσείο, γίνεται μια προσπάθεια να καταγραφεί η ζωή των κατοίκων της Ιθάκης κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Χάριν της ιστορίας να πούμε ότι το μουσείο αυτό ιδρύθηκε χάρη σε μια ιδιωτική προσπάθεια το 1996 και αργότερα το ανέλαβε ο Δήμος του νησιού. Φιλοξενείται στους δύο ορόφους του παλαιού κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρείας και τα εκθέματά του υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Φυσικά κύριος σκοπός του μουσείου είναι ο συντονισμός των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη και την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Αρχείο ΕΡΤ

Μεταξύ των εκθεμάτων ιδιαίτερη θέση έχει μια συλλογή παλαιών φωτογραφιών των αρχών του 20ου αιώνα.

Κι΄επειδή η ναυτική ιστορία της Ιθάκης είναι πλούσια, στα εκθέματα παρουσιάζεται μιά αξιοπρόσεκτη σειρά από πίνακες πλοίων Ιθακήσιων πλοιοκτητών, ναυτικά όργανα, στολές, έγγραφα και βιβλία της Εμποροναυτικής Σχολής Σταθάτου καθώς επίσης και πολλά άλλα από την πλούσια ναυτική ιστορία της Ιθάκης.

Π Υ Λ Α  Ρ Ο 1

Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μια σειρά χαλκογραφιών με θέμα τη ζωή και το έργο του Ομήρου, οι οποίες προέρχονται από μια έκδοση, που έγινε στο Μετς της Γαλλίας.

Λαογραφικό μουσείο

Στον υπόλοιπο χώρο του ορόφου εκτίθενται ένας αργαλειός μαζί με δείγματα υφαντών, ένα παλιό κρεββάτι, μια κούνια μωρού και διάφορα χάλκινα μαγειρικά σκεύη και διακοσμητικά αντικείμενα.

Λαογραφικό μουσείο Άξιες προσοχής είναι οι δύο παραδοσιακές στολές της Ιθάκης. Μία ανδρική και μια γυναικεία.

Αξιόλογη είναι και η συλλογή από χάλκινα, μπρούτζινα και κεραμικά σκεύη οικιακής χρήσεως, καθώς και κοσμήματα.

Μία άλλη συλλογή παρουσιάζει παλαιά εργαλεία και χαρακτηριστικά αντικείμενα διαφόρων επαγγελμάτων, εξοπλισμό και κατασκευές της κλωστικής και υφαντικής τέχνης, αγροτικό εξοπλισμό, μικροαντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης, έπιπλα της αστικής τάξης, μουσικά όργανα και ακόμη μιά σειρά γραμματοσήμων που αφορούν το νησί.

Λαογραφικό μουσείο

Στην αίθουσα του ισογείου υπάρχει μια πλούσια συλλογή από κεντητά υφάσματα, από τα οποία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοπικές “φίντες.” Πρόκειται για κομμάτια από ύφασμα, κεντημένα που τοποθετούνται στο πάνω μέρος του σεντονιού. Στον ίδιο χώρο εκτίθεται και ένα νυφικό φόρεμα του 1932 από την Αμερική.

Λαογραφικό μουσείο

Χιλιάδες τα εκθέματα του μουσείου, τα οποία καθρεφτίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιθάκης. Πρόκειται για ένα μουσείο που πραγματικά αξίζει μιά επίσκεψη, αφού μπορεί να πει πάρα πολλά στον επισκέπτη.

Πολλά ακόμη τα αξιοθέατα της Ιθάκης τα οποία αφήνουμε για μια άλλη επίσκεψη.

email
Πηγή άρθρου: eftanhsa.blogspot.gr/