Λίγα λόγια για τον Γενάρχη μας Κέφαλο

Κέφαλος

Κέφαλος

Η Κεφαλλονιά σύμφωνα με το μύθο πήρε το όνομά της από τον ήρωα Κέφαλο, γιο του Ερμή και της Ερσής (άλλες παραλλαγές αναφέρουν ως γονείς του τη Διομήδη και το Δίονα).

Ο Κέφαλος ήταν παντρεμένος με την Προκρίδα, κόρη του Ερεχθίονα. Η Ηώ όμως (θεά της αυγής) τον ερωτεύτηκε και τον απήγαγε. Από τη σχέση του Κέφαλου και της Ηούς πρέκυψαν τρεις γιοί, ο Φαέθων, ο Τίθωνας και ο Έσπερος. Μετά από κάποια χρόνια σχέσης, ο Κέφαλος επιθύμησε την παλιά του γυναίκα κι έτσι γύρισε πίσω σ’ αυτήν.

Θάνατος της Πρόκριδος

Ο γάμος του Κέφαλου και της Πρόκριδος είχε άδοξο τέλος. Μετά από μία μέρα κυνηγιού κι ενώ η Πρόκριδα κατασκόπευε τον Κέφαλο (νόμιζε ότι ο Κέφαλος τραγουδούσε ένα ερωτικό ποίημα για την Ηώ, ενώ στην πραγματικότητα το ποίημα ήταν γραμμένο για την Πρόκριδα), ο Κέφαλος την άκουσε και νομίζοντας ότι πρόκεται για κάποιο ζώο, πέταξε το ακόντιό του προς αυτή. Το ακόντιο ήταν μαγικό, είχε δοθεί από τη θεά Άρτεμη ως δώρο στην Πρόκριδα και δεν έχανε ποτέ το στόχο του. Έτσι, το ακόντιο τραυμάτισε θανάσιμα την Πρόκριδα, η οποία ξεψυχώντας έβαλε τον Κέφαλο να ορκιστεί στο γάμο τους ότι δε θα παντρευόταν ποτέ την Ηώ.

Εξορία του Κέφαλου

Ο Κέφαλος έφυγε σε εξορία, όπου και γνώρισε το βασιλιά της Αθήνας Αμφιτρύωνα, τον οποίο και βοήθησε στον πόλεμο με τους Τάφιους ή Τηλεβόες, κατοίκους του νησιού της Κεφαλλονιάς. Ο Αμφιτρύωνας μετά τη νίκη του, δώρισε το νησί στον Κέφαλο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του.

Βασιλεία του Κέφαλου

Ο Κέφαλος κυβέρνησε το νησί με σύνεση και δικαιοσύνη,απόκτησε 4 γυιούς από άλλη γυναικα, τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόννησο και τον Σάμιο τα ονόματα των οποίων φέρουν οι αντίστοιχες τέσσερις πόλεις της Κεφαλλονιάς.

Από τη γενιά του Κέφαλου προήρθε και ο Οδυσσέας, βασιλιάς της Ιθάκης και ήρωας του Τρωικού Πολέμου.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team