Λίγα λόγια για τον Ηλία Ζερβό – Ιακωβάτο

Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος

Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος

Από το 1832, που το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αρχίζει να χαράζει την πορεία του, αρχίζουν παράλληλα να διαφαίνονται και τα πρώτα προβλήματα.

Την ίδια περίοδο, στα Εφτάνησα, αρχίζει να διαμορφώνεται μια προσπάθεια για την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, η οποία θα συνοδευτεί και από μαχητικές εκδηλώσεις, όπως η εξέγερση στη Σκάλα της Κεφαλονιάς, η Επανάσταση των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο και άλλες.

Όλα αυτά θα γίνουν η αιτία να δημιουργηθούν στα Ιόνια νησιά τρία πολιτικά κόμματα. Οι Προστασιανοί, το κόμμα των ευγενών, οι Μεταρυθμιστές και οι Ριζοσπάστες.

Οι Ριζοσπάστες ξεκινούν τη διαδρομή τους με προβολή στις αρχές της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Λαϊκής Κυριαρχίας και της Κοινωνικής Διοίκησης. Πρωτεργάτες θα είναι ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος και ο Ιωσήφ Μομφερράτος, τον οποίο θα δούμε στην επόμενη ανάρτηση. Άνθρωποι με μεγάλη μόρφωση και από οικογένειες ευγενών και πλούσιοι γαιοκτήμονες.

Οι δέκα πρώτοι Ριζοσπάστες.

Οι δέκα πρώτοι Ριζοσπάστες.Στα 1848 με έδρα την Κεφαλονιά ιδρύεται το Ριζοσπαστικό κόμμα και αρχίζουν οι αγώνες για την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα.

Τα Εφτάνησα αποτελούσαν τότε ζωτικό χώρο για την στρατιωτική και πολιτική επικυριαρχία των Άγγλων στην περιοχή αλλά και για μια διέξοδο στη Μεσόγειο.

Ο Ηλίας Ιακωβάτος γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1814 στα Γριζάτα της Σάμης.  Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πίζας και αποφοίτησε σαν αριστούχος από την Νομική σχολή. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στην Ευρώπη ασπάσθηκε τις ιδέες του Σαιν Σιμόν και έγινε οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης. Άριστος συγγραφέας, επιδέξιος ρήτορας και δημοσιογράφος αναδείχθηκε σαν ένας από τους θεωρητικούς των Εφτανησίων ριζοσπαστών και με λαϊκή αναγνώριση τόσο στα αστικά όσο και στα αγροτικά στρώματα. Από τις στήλες της εφημερίδας του “Φιλελεύθερος” άρχισε τον αγώνα του ενάντια στην τυρρανική διακυβέρνηση των Άγγλων σε βάρος του λαού των νησιών. Όπως ήταν επόμενο αυτό του στοίχισε αρκετές συλλήψεις, φυλακίσεις αλλά και εξορίες στα νησάκια Οθωνοί, Παξοί, Αντικύθηρα.

Οι εκπρόσωποι της Ιόνιας Βουλής.

Οι εκπρόσωποι της Ιόνιας Βουλής

Οι εκπρόσωποι της Ιόνιας Βουλής

Στις εκλογές του 1850 εκλέγεται βουλευτής μαζί με ακόμη άλλους επτά του ριζοσπαστικού κόμματος και αναδεικνύεται σε πρόεδρο της Βουλής με αντιπρόεδρο τον Ιωσήφ Μομφερράτο. Όμως μετά το κλείσιμο της Βουλής από τους Άγγλους το 1857 θα εξοριστεί και πάλι στους Αντίπαξους όπου θα παραμείνει για πάνω από πέντε χρόνια.

Μετά την αποφυλάκισή του για λίγα χρόνια θα ζήσει στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα, όμως δεν θα αναμειχθεί πλέον στο ριζοσπαστικό κίνημα αλλά και σε καμμιά άλλη πολιτική δραστηριότητα.

Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος.

Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος

Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος

Μέσα σ΄αυτό το μεγάλο κενό ο ριζοσπατισμός μεταλλάσεται και περνάει στα χέρια των “Νέων Ριζοσπαστών” όπως λεγόντουσαν, με επικεφαλής τον Ζακύνθιο γιατρό Κωνσταντίνο Λομβάρδο, στα χέρια του οποίου χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα.

Ξέχωρα από την δημοσιογραφική του δραστηριότητα με την εφημερίδα τουΦιλελεύθερος, είχε και μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα. Δημοσίευσε ιστορικά, κοινωνικά και ηθικολογικά έργα, τρεις συλλογές ποιημάτων και ένα δράμα. Το 1879 έγραψε ένα σημαντικό έργο. “Το ενωτικό ζήτημα και η αγυρτεία αποκαλυπτόμενα”  το οποίο όμως μέχρι σήμερα παραμένει ανέκδοτο. Επίσης το 1888 χρόνο που πέθανε ο Ζακυνθινός ριζοσπάστης Κων. Λομβάρδος έγραψε και το έργο “Ο εν Ζακύνθω ριζοσπαστισμός.” Και στα δύο αυτά έργα εξαπολύει μεγάλη επίθεση κατά του Λομβάρδου και των Ζακυνθίων ριζοσπαστών. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τους εορτασμούς της Ένωσης την 21η Μαϊου του 1864 ο Ιακωβάτος αλλά και ο Μομφερράτος, δεν συμμετείχαν αλλά παρέμειναν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Το τέλος της ζωής του ήρθε στα 1894. ακριβώς τριάντα χρόνια μετά από την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα.

email
Πηγή άρθρου: ngnm.net & vrahokipos.net