Napier: και έδωσε και ..πήρε (Κεφαλονιά!)

Sir Charles James Napier

Sir Charles James Napier

Ο Sir Charles James Napier , (1782 – 1853), ήταν στρατηγός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Γενικός Διοικητής (Commander-in-Chief ) στην Ινδία , γνωστός για την κατάκτηση της επαρχίας του Sindh μέρους, σήμερα, του Πακιστάν.

Μπορεί να δει κανείς το άγαλμα του σε μια από τις 4 γωνίες κάτω από την Στήλη του Νέλσωνα στην Trafalgar Square Ενδιαφέρον για μας, η σχέση του με την Κεφαλονιά

Διεκρίθη στους Πολέμους της Ιβηρικής κατά του Ναπολέοντα διοικώντας το 50ό Σύνταγμα ( 50th (Queen’s Own) Regiment of Foot) έλαβε μέρος στις μάχες της Corunna, της Κόα, του Badajoz και του Fuentes de Oρoro,

Το 1820 διορίστηκε στην υπηρεσία του Maitland, Κυβερνήτη των Επτανήσων. Γύρισε ένα χρόνο την ηπειρωτική Ελλάδα και έγινε ειλικρινώς φιλέλλην. Ανέλαβε την Διοίκηση της Κεφαλλονιάς και εκεί γνωρίστηκε με τον Λόρδο Βύρωνα πριν από το μοιραίο ταξίδι του τελευταίου στο Μεσολόγγι.

Ο Βύρωνας , εντυπωσιασμένος από τον φιλελληνισμό, το θάρρος και την εντιμότητα του Napier, τον συνέστησε ολόθερμα στην Ελληνική Επιτροπή για την θέση του Αρχιστρατήγου του Ελληνικού στρατού-και μάλλον θα ηταν καλύτερη επιλογή από τον-επιεικώς μέτριο-Τσέρτς (Churh) ..πολιτογραφηθέντα ως Τζωρτζ παρ’ημίν.

Στην Κεφαλονιά όχι μόνο η διοίκησή του ήταν συνετή, ήπια και φιλική αλλά έκανε και πολλά έργα στο νησί όπως δρόμους, έναν φάρο [Φάρο Αγίων Θεοδώρων, ) που σώζεται ακόμα ενώ το όνομά του φέρουν οι Κήποι Napier στο Αργοστόλι

Προσέφερε, λοιπόν, στην Κεφαλονιά, αλλά και ..πήρε κάτι από το νησί. Την ευστροφία και το πνεύμα-οι απαντήσεις που θα δείτε παρακάτω μοιάζουν περισσότερο Ληξουριώτικες παρά Λονδρέζικες!

Το 1842, στην ηλικία των 60, ο Napier διορίστηκε Γενικός Διοικητής (Commander-in-Chief ) στην Ινδία . Ελαβε εντολή από τον Λόρδο Ellenborough να μεταβεί στην επαρχία Σιντ (Scinde), με σκοπό την καταστολή της εξέγερσης των μουσουλμάνων ηγεμόνων της περιοχής αυτής. Ο Napier βρήκε ευνοϊκές τις περιστάσεις και μετά νικες μάχη του Miani (Meanee) και τη Μάχη της Hyderabad , πέτυχε την υποταγή ολόκληρης της επαρχίας Σιντ, και την προσάρτησή της.

Καθώς διαταγές των Αγγλων πολιτικών ήταν μόνο να καταστείλει τους αντάρτες, και με την κατάκτηση όλης την επαρχίας Sindh αυτός υπερέβη κατά πολύ την εντολή του, δέχθηκε οργισμένα μηνύματα από τα ..Υπουργεία τους! .Ο Napier απάντησε μονολεκτικά! “Peccavi» , ήτοι στην λατινική «αμάρτησα”

Το ευφυές είναι ότι μεταφραζόμενο στα αγγλικά το “I have sinned” είναι απόλυτα ..ομόηχο με το «I have Sindh» -«Κατέχω το Sindh»!. Αυτό το λογοπαίγνιο εμφανίστηκε σε μια γελοιογραφία στο περιοδικό Punch το 1844 κάτω από μια καρικατούρα του Charles Napier.

Αλλά και μια άλλη ιστορία για τον Napier σημειώθηκε σε συνάντηση με ινδουιστές ιερείς που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση τουης Sati , (αναφέρεται συχνά και suttee), από τις βρετανικές αρχές. Αυτό ήταν το έθιμο της ρίψης της χήρας ζωντανής στη νεκρική πυρά του συζύγου της. Ο Sir Charles Napier της Scinde (1851), απάντησε:

“Σέβομαι απόλυτα ότι η καύση των χηρών είναι έθιμο του έθνους σας. Αλλά, και το δικό μου έθνος μου έχει επίσης ένα έθιμο. Όταν καποιος καίει μια γυναίκα ζωντανή τον κρεμάμε από τον λαιμό με ένα σκοινί. Ετοιμάστε τις πυρές σας και θα ετοιμάσουμε τις αγχόνες μας. Τηρήσατε τα έθιμά σας και θα τηρήσουμε και μεις τα δικά μας! “

email
Πηγή άρθρου: theopeppasblog.pblogs.gr/