Ντοκιμαντέρ για τα Βλαχάτα ( της Σάμης )

Προσεισμική άποψη των Βλαχάτων. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της οικογένειας Αννίνου - Καβαλλιεράτου.

Προσεισμική άποψη των Βλαχάτων. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της οικογένειας Αννίνου – Καβαλλιεράτου.

Αυτές τις μέρες, δύο νέα κορίτσια, η Όλγα Στεφάτου και η Michela Orlandi, ( η πρώτη κεφαλονίτισσα κατά το ήμιση και η δεύτερη ιταλίδα ), έχουν καταπιαστεί με πολύ όρεξη και μεράκι, στη κινηματογραφική καταγραφή του προσεισμικού χωριού Βλαχάτων.

Με κεντρικό άξονα τους σεισμούς του 1953 ( φέτος κλείνουν 60 χρόνια από την σχεδόν ολική καταστροφή ). Καταγράφουν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στο χωριό, αλλά και εικόνες από τα σημερινά χαλέπεδα, έτσι όπως έχουν μείνει μέσα στο χρόνο, από τον Αύγουστο του ’53 και δώθε.

Η ιδέα της Όλγας εδώ και πολύ καιρό, υλοποιείται σήμερα με την αμέριστη συμπαράσταση της φίλης της Μichela, των κατοίκων του Καραβομύλου και των παιδιών της οργανωτικής επιτροπής του Saristra festival. Μέρα αλλά και νύχτα, συμμετέχουν στα γυρίσματα καταθέτοντας προσωπικές μαρτυρίες και μνήμες από τα Βλαχάτα οι παλιότεροι και οι νεότεροι, με ότι τρόπο τους ζητηθεί, δίνουν τη δική τους πολύτιμη βοήθεια, στο όμορφο αυτό εγχείρημα της Όλγας και της Michela.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό των δύο κοριτσιών και φωτογραφικό υλικό από τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ.

ΟΛΓΑ ΣΤΕΦΑΤΟΥ

Η Όλγα έλαβε πτυχίο Bachelor (B.A.) από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών και Master (MA) στο τμήμα International Multimedia Journalism του πανεπιστημίου Bolton με βάση το Πεκίνο. Εργάζεται ως freelance φωτογράφος και ταξιδεύει πολύ, ιδίως στα Βαλκάνια και την Ασία. Δουλειές της εστιάζουν στη βία εναντίον της γυναίκας και στη ψυχογεωγραφία μέσα από πολιτικές κρίσης. Δουλειά της θα δείτε στο www.olgastefatou.com.

MICHELA ORLANDI

Η Michela κατάγεται από την Ιταλία. Εργάζεται ως freelance φωτογράφος και συνεργάζεται με τη SP Films εταιρεία στο Δουβλίνο. Ως σινολόγος, έχει ταξιδέψει και ζήσει στην Νοτιοανατολική Ασία και στην Κίνα. Το 2012 έλαβε πτυχίο Master (MA) από το τμήμα International Multimedia Journalism του πανεπιστημίου Bolton με βάση το Πεκίνο. Δουλειά της θα δείτε στο www.michelaorlandi.com.

 η Όλγα Στεφάτου και η  Michela Orlandi

η Όλγα Στεφάτου και η Michela Orlandi

η Όλγα Στεφάτου και η Michela Orlandi & η κ.Αγάθη Καβαλλιεράτου.

η Όλγα Στεφάτου και η Michela Orlandi & η κ.Αγάθη Καβαλλιεράτου.

Τάσος Καβαλλιεράτος.

vlahatasamis.gr

email