Ο χορός των Ρίχτερ και η κόντρα ανάμεσα σε Ληξούρι και Αργοστόλι

Ληξούρι

Ληξούρι

Εδώ και αιώνες οι δυο πόλεις της Κεφαλονιάς, το Ληξούρι και το Αργοστόλι, διατηρούν μια σχέση εγχώριας αντιπαλότητας. Η κόντρα τους κρατά από τον 17ο αιώνα, όταν το Ληξούρι ήταν μια ακμάζουσα πόλη και το Αργοστόλι ένας μικρός οικισμός. Η απόφαση των Ενετών να μεταφέρουν το 1757 την πρωτεύουσα στο Αργοστόλι λόγω της θέσης του λιμανιού, άναψε φωτιές, οι οποίες συνεχίστηκαν και φούντωσαν 257 χρόνια αργότερα χάρη στο νόμο Καλλικράτη -τον Ιανουάριο του 2011- με το νησί να έχει πλέον ως έδρα το Αργοστόλι. «Με τον Κακοκράτη χάθηκε το Ληξούρι», έλεγαν οι φωνές στη μία πλευρά του νησιού.

Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2013 η Δημοτική Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Παλικής προχώρησε σε ψήφισμα για την επανασύσταση του δήμου Παλίκης. «Εφόσον παραμείνει ο Δήμος Κεφαλονιάς, τότε το Ληξούρι και η Παλική θα αποτελέσουν Δήμο μέσα στο Δήμο που σημαίνει ότι θα έχουμε δικό μας προυπολογισμό, διοικητική αυτοτέλεια και δικό μας σχεδιασμό για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Παλικής», τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία τα μέλη της Κίνησης, τα οποία βλέποντας εφορίες, δημαρχεία και κάποιες τράπεζες να μεταφέρονται στο Αργοστόλι και να τους αφήνουν στα κρύα του λουτρού, ξεσπάθωναν.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων πρότεινε στον Υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, το διαχωρισμό της Κεφαλονιάς σε τρεις δήμους ώστε να’ ναι αλλού το Αργοστόλι και αλλού το Ληξούρι . Μακριά και αγαπημένοι. Τα καλά νέα είναι ότι στο πλαίσιο του επερχόμενου «λίφτινγκ» του νόμου Καλλικράτη, περιλαμβάνεται και η Κεφαλονιά. Οπότε σύντομα ο καθένας θα έχει επιτέλους το δικό του δήμαρχο, την εφορία του, την τράπεζά του και δεν θα αναγκάζεται να «πατήσει» στο Αργοστόλι για τις δουλειές του. Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι την κόντρα των δύο περιοχών δεν κατάφεραν να εξομαλύνουν ούτε τα ρίχτερ του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού. Καυστικά σχόλια, παράπονα, αιχμές και μαύρο χιούμορ συνοδεύουν τις μετασεισμικές δονήσεις στο νησί.

Μιλώντας με τον Κώστα, έναν φίλο από το Ληξούρι, τον ρωτώ «Πως είναι δυνατόν ακόμα και αυτές τις ώρες να συντηρείται η αντιπαράθεση;». «Μα δεν καταλαβαίνεις…» μου απαντά «Η Παλική είναι διαφορετικό νησί. Πως να στο πω είμαστε το όγδοο επτάνησο».

Τα λόγια του μου θυμίζουν τα καλοκαιρινά πειράγματα στους ντόπιους όταν λέγαμε στους Αργοστολιώτες ότι είμαστε από το Λήξουρι , το «piccolo Παρίσι» όπως το ονομάζουν. «Ναι…», μας απαντούσαν «…το piccolo Παρίσι που το διασχίζει ένας χείμαρρος, ο Σηκουάνας».

Την κόντρα των δύο πόλεων έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη και το άγαλμα του Ανδρέα Λασκαράτου, σατιρογράφου του νησιού, που γυρνάει την πλάτη στο Αργοστόλι -ο ανταγωνισμός έγινε συνήθεια με τα χρόνια. Μια συνήθεια που δεν ανέτρεψε ούτε και ο σεισμός καθώς σε κάθε ευκαιρία η μία πλευρά εξαπολύει τα βέλη στην άλλη για την σημερινή κατάσταση .

Συζητώ με ένα συνάδελφο που κατάγεται από την Κεφαλονιά και μου λέει: «Δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται εδώ. Από τη μία υποφέρουν, μένουν στα αυτοκίνητα, προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους από το πλιάτσικο και από την άλλη πιάνουν πολιτικούς και τους κάνουν παράπονα που βγήκε σεισμόπληκτη όλη η Κεφαλονιά κι έτσι το Αργοστόλι θα έχει μερίδιο στις επιδοτήσεις και στη χορήγηση δανείων!». Μένω άφωνη γιατί την ίδια στιγμή οι κάτοικοι στο Αργοστόλι αφήνουν να εννοηθεί και μάλιστα μπροστά στις κάμερες ότι η Κεφαλονιά δεν έχει πρόβλημα -το Ληξούρι έχει και πρέπει να δοθεί προσοχή στον τουρισμό του νησιού. Δεν θα χαθούν οι κρατήσεις επειδή αυτοί χτυπήθηκαν από το σεισμό!

Μέσα στην παραζάλη που προκαλεί αυτή η αντιπαράθεση μου ‘ρχεται ένα μήνυμα συμπαράστασης στο κινητό για τον Κεφαλονίτη σεισμολόγο, Άκη Τσελέντη. «Το Ληξούρι έχει το σεισμολόγο του, τον Άκη Τσελέντη. Μείνε κοντά μας, ενημέρωσέ μας. Θέλουμε τις γνώσεις σου. Είσαι δικός μας και μας νοιώθεις απόλυτα. Σε αγαπάμε». Την ίδια στιγμή ο σεισμολόγος τους βρέθηκε αντιμέτωπος με την τοπική αυτοδιοίκηση που ήθελε να φέρει την Πενέλοπε Κρουζ στη νησί λέγοντας τους επικριτικά: «Δεν μπορούμε να κάνουμε την Κεφαλονιά Περοκέ».

Οι «μπηχτές» φτάνουν έως και τους πολιτικούς που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κεφαλονιά. «Έρχονται εδώ να μας δουν και καλά και πάνε και κοιμούνται στο Αργοστόλι;» και «Το πλοίο αντί να το στείλουν στο Ληξούρι το πήγαν στο Αργοστόλι», λένε οι κάτοικοι στη μία πλευρά του νησιού, ενώ στην άλλη απαντούν: «Καλύτερα που κόπηκε ο δρόμος για να μην έρχονται οι Ληξουριώτες στο Αργοστόλι» με μια δόση μαύρου χιούμορ.

Πηγή άρθρου: vice.com