Ο …Δήμος Διλινάτων και η …ορθογραφία του

Ο …Δήμος Διλινάτων και η …ορθογραφία του

Ο …Δήμος Διλινάτων και η …ορθογραφία του

Κάναμε μια βουτιά στο χρόνο και ταξιδεύουμε πίσω στο 1866 , τότε που τα Διλινάτα ήταν… Δήμος!

Ναι, καλά διαβάζετε το χωριό μας αποτελούσε έναν από τους Δήμους του νησιού καθώς αποτελούσε το κεφαλοχώρι της Κεφαλονιάς και είχε τα άλλα χωριά υπό την σκέπη του.

Όπως διαβάζουμε σε έγγραφο της εποχής ο δήμος Διληνάτων (έτσι γραφόταν) ανήκε στη Β΄ τάξη όπου ήταν χωρισμένη η Κεφαλονιά και εκεί εντάσσονταν τα χωριά Δαυγάτα, Κουρουκλάτα, και Φάρσα.

Οι χωριανοί ξεπερνούσαν τους 2.000!

Από κει και πέρα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ήταν 2.160! Άλλη μια απόδειξη ότι το «μεγάλο χωριό» είχε κοσμοπλημμύρα και ο πληθυσμός του άγγιζε τα όρια της κωμόπολης. Παράλληλα την ίδια εποχή τα Δαυγάτα είχαν 620 κατοίκους, τα Κουρουκλάτα 380 και τα Φάρσα 350.

Στις 18 Αυγούστου του 1912 ο οικισμός Δειλινάτα (άλλαξε η ορθογραφία του) αποσπάται από το δήμο και ορίζεται έδρα της κοινότητας Δειλινάτων. Εν συνεχεία στις 16 Οκτωβρίου του 1940 η ονομασία του οικισμού Δειλινάτα της Κοινότητας διορθώνεται σε Διλινάτα και παράλληλα η ονομασία της Κοινότητας διορθώνεται σε Κοινότητα Διλινάτων.

Επόμενος χρονικός σταθμός για το χωριό είναι η 4η Δεκεμβρίου του 1997 όπου καταργείται η κοινότητα και το χωριό ενώνεται με το Δήμο Αργοστολίου.

Άρθρο του Άγγελου Σκλαβουνάκη

email
Πηγή άρθρου: dilinata.gr