Ο Κεφαλλονίτης Κοσμάς Φλαμιάτος

Η Φιλορθόδοξη Εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1839.

Η Φιλορθόδοξη Εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1839.

Η Φιλορθόδοξη Εταιρεία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1839. Ήταν οργανωμένη κατά τα πρότυπα των «κρυφών» εταιρειών της εποχής και ως διευθυντής της φερόταν ο ίδιος ο ένδοξος Στρατάρχης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Σκοπός της οργάνωσης ήταν η απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, καθώς επίσης και η διάσωση της απειλούμενης από την κυβερνητική πολιτική, Ορθόδοξης πίστεως.

Την Εταιρεία στελέχωναν μέλη του ρωσικού κόμματος, με στόχους πολιτικούς ορισμένες φορές, αλλά κυρίως με αιτήματα αναφερόμενα στα εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως η ακύρωση του νόμου περί ανεξαρτησίας της Ελλαδικής Εκκλησίας και την υποχρέωση ν’ αναγνωρίσει ο Βασιλιάς την Ορθοδοξία ως επικρατούσα θρησκεία όλου του κράτους και ιδιαιτέρως ως την μόνην θρησκεία των διαδόχων του και της μελλούσης οικογενείας του.

Ο Κεφαλλονίτης Κοσμάς Φλαμιάτος αναδείχθηκε ίσως στην πιο δραστήρια και ηγετική φυσιογνωμία της Φιλορθόδοξης Εταιρείας.

Ήταν άνδρας υψηλής μόρφωσης3 και εξαιτίας του αγώνα του για την ανεξαρτησία των Ιονίων νήσων, εξορίστηκε στα Κύθηρα και στους Βαρδιάνους, από τους Άγγλους.

Το 1840, όταν απελευθερώθηκε, πέρασε στην Πάτρα και από κει κατέφυγε στην Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, με την οποία διατηρούσε στενές σχέσεις.

Έχοντας ως ορμητήριο το Μοναστήρι, ο μεγάλος κήρυκας έκανε πολλές περιοδείες στην Πελοπόννησο διδάσκοντας.

Το περιεχόμενο της διδασκαλίας του, εκτός των άλλων, ήταν μια δριμεία κριτική εναντίον της πολιτικής και κυρίως, εναντίον της φιλοαγγλικής μερίδας.

Επιπλέον, κατέκρινε το διωγμό των κρατούντων κατά του μοναχισμού και έλεγχε τον ξενόφερτο τρόπο ζωής ως υπεύθυνο για την αλλοίωση του Ορθόδοξου φρονήματος.

Εξαιτίας αυτής της βασισμένης σε ακραιφνώς Ορθόδοξα κριτήρια πολιτικοκοινωνικής διαμαρτυρίας του, που στρεφόταν εναντίον του κράτους, ο Φλαμιάτος συνελήφθη στην Πάτρα στις 21 Μαΐου 1852 με τους ομοϊδεάτες του και ρίχτηκε στις φυλακές του Ρίου.

Ο Φλαμιάτος εκάρη μοναχός μέσα στη φυλακή, λίγο πριν πεθάνει στις 23 Ιουνίου 1852.

Η Φιλορθόδοξη Εταιρεία και ο Κοσμάς Φλαμιάτος, έπαιξαν, όπως θα δούμε παρακάτω, σημαντικό ρόλο στην δράση του όσιου μοναχού Χριστοφόρου και επηρέασαν σημαντικά γεγονότα της ζωής του.

email
Πηγή άρθρου: papoulakos.org