Ο Κεφαλονίτης ιδρυτής του Ελληνικού προσκοπισμού

Αθανάσιος Λευκαδίτης

Αθανάσιος Λευκαδίτης

Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης γεννήθηκε το 1872 στην Αθήνα και καταγόταν από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Το 1899 έλαβε το δίπλωμα Καθηγητή Γυμναστικής. Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησε να γίνει άριστος αθλητής της γυμναστικής. Υπήρξε, επίσης, Διευθυντής του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και καθηγητής της γυμναστικής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και το Ελληνικό Εκπαιδευτήριο του Δημήτρη Μακρή. Διετέλεσε μέλος πολλών ελληνικών αθλητικών αντιπροσωπειών, όπως στους Μεσο – ολυμπιακούς αγώνες του 1906, στους ναυτικούς αγώνες του ίδιου έτους και στους Παναιγυπτιακούς αγώνες του 1907 ως αρχηγός αποστολής .

Το 1908 με την ευκαιρία των 4ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο της Αγγλίας, ως μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, συνάντησε σε ένα κατάστημα ένα μικρό παιδί που φορούσε την Προσκοπική του στολή.

Εκεί ακολούθησε ο κάτωθι διάλογος :

– Τι είσαι εσύ;

– Πρόσκοπος

– Και τι σημαίνει αυτό;

– Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο να βοηθάει τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη, κάθε μέρα.

Τότε ο Λευκαδίτης απάντησε στο παιδί, ότι μόλις έκανε μια καλή πράξη. Η ωραία αυτή απάντηση του νεαρού Άγγλου Προσκόπου, έδωσε την αφορμή στον Αθανάσιο Λευκαδίτη να μελετήσει τον Προσκοπισμό και να τον μεταφέρει και στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1910 ίδρυσε με μαθητές του Λυκείου Μακρή, όπου δίδασκε ως καθηγητής, την πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων. Δυο χρόνια αργότερα , κατά την επέτειο της εθνικής εορτής του 1912, η μικρή αυτή πρώτη ομάδα έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις , κερδίζοντας τον θαυμασμό και την αποδοχή του κόσμου που παρακολουθούσε , με αποτέλεσμα να ιδρυθεί το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στις 20 / 5/ 1912. Ο Λευκαδίτης επί σειρά ετών διετέλεσε γενικός έφορος.

Πέθανε στις 18 Ιουνίου 1944 στην Αθήνα.

email