Ο Κεφαλονίτης πολιτικός Αντώνης Τρίτσης

Αντώνης Τρίτσης

Αντώνης Τρίτσης.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1937. Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από τα Κοντογουράτα της Κεφαλονιάς και η μητέρα του ήταν η Νίκη Τρίτση. Μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 αποφάσισαν οικογενειακώς να εγκατασταθούν στην Αθήνα.

Ο Αντώνης Τρίτσης αρχίζει τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ. Παράλληλα υπήρξε αθλητής στίβου και ιδιαίτερα στο δέκαθλο, όπου είχε και πολλές διακρίσεις. Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου Εφήβων και Ανδρών. Υπηρέτησε στο Ναυτικό και το 1960 έκανε μεταπτυχιακά με υποτροφία του Ιδρύματος “Φούλμπράίτ”, στη Σχολή Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ιλλινόις και το 1963 πήρε το δίπλωμά του.

  • Το 1967 κάνει το διδακτορικό στην Χωροταξία στο Σικάγο.
  • Το 1974 ήταν σημαντικός κρίκος στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσπάθησε να το οργανώσει στα πολυαγαπημένα του νησιά την Κεφαλονιά και Ιθάκη, το οποίο και πέτυχε.
  • Το 1981 εκλέχθηκε βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τοποθετήθηκε Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Το 1985 επανεκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά και Ιθάκη και το 1986 έγινε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το οποίο όμως παραιτείται στις 9-5-1988.
  • Έγινε μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών, όπου και συμμετείχε ενεργά.
  • Η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ έγινε στις 13 Μαρτίου 1989 και την επομένη δημοσιεύει το βιβλίο “Νέο Ξεκίνημα”.
  • Στις 19 Μαίου 1989 ιδρύει το “Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα” αλλά αποτυγχάνει στις εκλογές.
  • Στις 14-10-1991 εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων με σκοπό να αποκαταστήσει την ιστορικότητα της πόλης, όμως δεν πρόλαβε να δικαιωθεί, διότι στις 7-4-1992 πεθαίνει ξαφνικά.
email
Πηγή άρθρου: ionion.com