Όταν ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς «λάδωσε» τον υπουργό

Όταν ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς «λάδωσε» τον υπουργό

Όταν ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς «λάδωσε» τον υπουργό

Το 1875, ξεσπάει στην Αθήνα ένα μεγάλο πολιτικό και εκκλησιαστικό σκάνδαλο.

Πρόκειται για τα «Σιμωνιακά» το σκάνδαλο χρηματισμού δύο υπουργών από τέσσερις υποψήφιους ιεράρχες ανάμεσα στους οποίους και ο Κεφαλληνίας Σπυρίδωνας Κομποθέκρας.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Βούλγαρη να κουκουλώσει την υπόθεση, αποκαλύπτεται ότι ο τότε υπουργός Εκκλησιαστικών Ιωάννης Βαλασόπουλος και ο υπουργός Δικαιοσύνης Βασίλειος Νικητόπουλος (γαμπρός του πρωθυπουργού) δωροδοκήθηκαν από τους υποψήφιους μητροπολίτες ΠατρώνΗλείαςΜεσσηνίας και Κεφαλληνίας με μεγάλα χρηματικά ποσά και δώρα (μετοχές, κοσμήματα), προκειμένου να πιέσουν την Ιερά Σύνοδο να τους εκλέξει.

Από την ανάκριση προέκυψαν και άλλα ονόματα: του ειρηνοδίκη Π.Οικονομόπουλου και των ιδιωτών Ν.Πετρή και Δ.Χαριτάκη που ήταν οι μεσολαβητές για να εισπράττονται τα χρήματα αφού κανονίζονται οι δουλειές.

Παρά τις προσπάθειες των κατηγορούμενων να κουκουλώσουν την υπόθεση ασκώντας πιέσεις, η κυβέρνηση Χαριλάου Τρικούπη που ακολούθησε προχωράει στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης και παραπέμπει σε δίκη τους δύο υπουργούς μαζί με τους ιεράρχες.

Στις 31 Μαρτίου του 1876 το δικαστήριο, μετά την εξέταση 109 μαρτύρων και αφού οι δύο υπουργοί αλληλοκατηγορούμενοι έφτασαν στο σημείο να παίξουν ξύλο μέσα στο δικαστήριο, κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους και τους καταδικάζει: τον μεν Βαλασόπουλο σε ποινή φυλάκισης ενός έτους, τριετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και χρηματικό πρόστιμο, τον Νικολόπουλο σε φυλάκιση δέκα μηνών. Καταδικάζει επίσης και τους μητροπολίτες και τους επιβάλει πρόστιμο διπλάσιο από το ποσό με το οποίο είχαν δωροδοκήσει.

Στο δικαστήριο αποκαλύπτεται ότι ο επίσκοπος Κομποθέκρας είχε δώσει στον Βαλασόπουλο 10.000 δρχ. για να πάρει την έδρα και άλλες 8.000 δρχ. για να υπογράψει το διάταγμα. Συνολικά, η επιθυμία του να κατακτήσει την πολυπόθητη Μητρόπολη Κεφαλονιάς, κόστισε στον Κομποθέκρα 22.000 δρχ., ποσό τεράστιο για την εποχή εκείνη. Η απληστία μάλιστα των υπουργών ήταν τόσο μεγάλη που άλλος μητροπολίτης κατέθεσε ότι όταν δεν είχε άλλα χρήματα να δώσει, του ζήτησαν και πήραν κοσμήματα (χρυσή καρφίτσα και σκουλαρίκια)…

Όταν το δικαστήριο διαβίβασε στην Ιερά Σύνοδο τις αποφάσεις εκείνη αποφάσισε να θέσει τους επισκόπους σε τριετή αργία. Όμως ο τότε Βασιλικός Επίτροπος που εκτελούσε χρέη εισαγγελέα στη Σύνοδο αρνήθηκε να υπογράψει την απόφαση με αποτέλεσμα να ξεσπάσει νέο σκάνδαλο. Μετά την επιμονή όμως του υπουργείου, οι τρεις επίσκοποι παραιτούνται στις 18 Νοεμβρίου του 1877.

Όταν ο Μητροπολίτης Κεφαλονιάς «λάδωσε» τον υπουργό

Σημ: Η λέξη «Σιμωνία» προέρχεται από τον Σίμωνα τον Μάγο, ο οποίος θέλησε να αγοράσει με χρήματα τη δυνατότητα να μεταβιβάζει το Άγιο Πνεύμα σε όποιον αγγίζει με τα χέρια του. Ο απόστολος Πέτρος του απάντησε αυστηρά: «Το αργύριόν σου ας είναι μετά σου εις απώλειαν, διότι ενόμισας, ότι η δωρεά του Θεού αποκτάται δια χρημάτων» (Πράξεις η΄ 20).»

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
email