Π.Χαριτάτος: Από την Κεφαλονιά στη Ζιμπάμπουε

Π.Χαριτάτος: Από τη Κεφαλονιά στη Ζιμπάμπουε

Π.Χαριτάτος: Από τη Κεφαλονιά στη Ζιμπάμπουε

Ξεχωρίζει ως ο μοναδικός λευκός μεταξύ των 158 βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης του αμφιλεγόμενου προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε.

Οι «Times» του Λονδίνου τού χάρισαν τον τίτλο «του λευκού επιχειρηματία που κρατάει τον Μουγκάμπε στην εξουσία».

Του αφιέρωσαν μάλιστα μία σελίδα στον κορμό της εφημερίδας, τονίζοντας, σε εμφανώς πικρόχολο τόνο, πως αυτός αρνήθηκε να τους παραχωρήσει συνέντευξη. Κι όμως, πέρα από λευκός, ο Πίτερ Χαριτάτος είναι και Ελληνας, συγκεκριμένα Κεφαλονίτης.

Μάλιστα, ξεχωρίζει επί του παρόντος και ως ο μοναδικός εν ενεργεία Ελληνας βουλευτής σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. «Ναι, νομίζω ότι από την αφρικανική ήπειρο είμαι μόνο εγώ», μας λέει ο κ. Χαριτάτος σε άπταιστα ελληνικά από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

«Μαχητής της δημοκρατίας»
Ο 69χρονος βουλευτής δέχθηκε να μας μιλήσει «κυρίως επειδή είμαστε πατριώτες από την Ελλάδα», όπως μας εξηγεί. Ο ίδιος άλλωστε «αισθάνεται πιο πολύ Ελληνας από κάθε Ελληνα» και δηλώνει μαχητής της δημοκρατίας, η οποία άλλωστε «είναι ελληνική λέξη».

Βρώμικος πόλεμος
Τον αγγλοσαξονικό Τύπο δεν τον εμπιστεύεται γιατί θεωρεί πως κάνει βρώμικο πόλεμο ενάντια στη Ζιμπάμπουε και στο κόμμα που αυτός εκπροσωπεί. «Εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε ρατσιστές. Εμείς ήρθαμε στην Αφρική ως μετανάστες. Δεν πήγαμε στην Αφρική για να κάνουμε κανέναν σκλάβο», σημειώνει ο 69χρονος στην προσπάθειά του να μας εξηγήσει τους στενούς δεσμούς που διατηρεί εδώ και δεκαετίες με τη μαύρη κοινότητα, η οποία μάλιστα του χάρισε μια συντριπτική νίκη με σχεδόν 20.000 ψήφους στις τελευταίες εκλογές του Ιουλίου στην περιφέρεια Καντόμα.

Οι εχθροί του Ρ. Μουγκάμπε τον θεωρούν «αδίστακτο δικτάτορα», ο οποίος παραμένει επί 33 συναπτά έτη στην εξουσία ασκώντας βία ενάντια σε όσους τον αμφισβητούν και μαγειρεύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του 2008, ο κ. Χαριτάτος υπερδιπλασίασε το ποσοστό του, γεγονός το οποίο εξηγείται εύκολα εάν λάβει κανείς υπόψη τα ουκ ολίγα κοινωφελή δημόσια έργα και τις φιλανθρωπίες που έχει κάνει ο Ελληνας πολιτευτής τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Νέο ξεκίνημα
Ο κ. Χαριτάτος γεννήθηκε στην Αθήνα από Κεφαλονίτες γονείς και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πάτρα. Ο πατέρας του είχε μάλιστα κάνει φυλακή ως μέλος του ΕΑΜ, γεγονός το οποίο έμελλε να επηρεάσει σημαντικά τον ίδιο τον μικρό Πέτρο. Η οικογένεια έφτασε στη Ζιμπάμπουε το 1956, όταν η περιοχή ονομαζόταν ακόμη Νότια Ροδεσία και τελούσε υπό τον αποικιοκρατικό ζυγό των Βρετανών.

Οταν πρωτοπάτησε πόδι σε αφρικανικό έδαφος, ο Πέτρος ήταν μόλις 14 ετών. «Μου είχε κακοφανεί ο ρατσισμός κατά των μαύρων», θυμάται ο κ. Χαριτάτος, η οικογένεια του οποίου έκανε το νέο της ξεκίνημα στην Αφρική ανοίγοντας και λειτουργώντας το δικό της αρτοποιείο.

Αν και μετανάστης και μάλιστα λευκός, ο Πίτερ Χαριτάτος δεν δίστασε να ανακατευτεί από νωρίς στα κοινά παίρνοντας θέση στο πλευρό των μαύρων που μάχονταν ενάντια στη λευκή αποικιοκρατική κυβέρνηση του Ιαν Σμιθ. «Είμαι στο κόμμα από το 1963, αρκετά προτού εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της η χώρα», μας λέει ο 69χρονος αναφερόμενος στην Αφρικανική Εθνική Ενωση της Ζιμπάμπουε (ZANU), της οποίας γενικός γραμματέας είχε διατελέσει τη δεκαετία του 1960 ο σημερινός πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

«Με τον πρόεδρο Μουγκάμπε γνωρίζομαι από πολύ παλιά, από μικρό παιδί», σημειώνει ο κ. Χαριτάτος ξετυλίγοντας τον μίτο της πολιτικής του εξέλιξης. «Το 2005 ο πρόεδρος μού τηλεφώνησε και μου ζήτησε να γίνω γερουσιαστής προκειμένου να εκπροσωπήσω τη λευκή μειονότητα», συνεχίζει.

Σημειώνεται άλλωστε πως μόνο οι Ελληνες που ζουν μόνιμα στη Ζιμπάμπουε υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 1.500. Οσο για τις σχέσεις του κ. Χαριτάτου με τη λευκή μειονότητα, ο ίδιος τις χαρακτηρίζει «καλές». «Εχω βοηθήσει πολλούς Ελληνες», δηλώνει ο 69χρονος, ο οποίος πλέον είναι και ένας εξαιρετικά επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ενδεικτικά, έχει στην ιδιοκτησία του ένα αρτοποιείο, έναν μύλο, κάποια μαγαζιά, αλλά και ένα ορυχείο χρυσού.

Τόνωσε την τοπική οικονομία
Συγκεκριμένα, το ορυχείο η προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία το είχε εγκαταλείψει πριν από μερικά χρόνια ως «άχρηστο» αλλά ο κ. Χαριτάτος το πήρε και κατόρθωσε να το «αναστήσει» ως επιχείρηση δίνοντας νέα ζωή (δουλειές, έσοδα) στην οικονομία της περιοχής.

Στο δημοσίευμά τους, οι «Times» του Λονδίνου επικαλούνται ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας της Ζιμπάμπουε το οποίο χαρακτηρίζει τον κ. Χαριτάτο ως έναν «απόκληρο» ο οποίος «χρησιμοποιεί τα πολλά λεφτά που έχει για πολιτικές κηδεμονίες».

Οσο για τον ίδιο τον Μουγκάμπε (ο οποίος προσφάτως, αν και 89 ετών, επανεξελέγη για έβδομη φορά στην προεδρία της χώρας), αυτός έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί από τον αγγλοσαξονικό Τύπο αλλά και από δυτικές κυβερνήσεις (Λονδίνο, Ουάσιγκτον) για εκλογική νοθεία, περιπτώσεις καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ρατσισμό (ενάντια στους λευκούς).

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πίτερ Χαριτάτος όλα τα παραπάνω τα απορρίπτει ως προπαγάνδα των αποικιοκρατών. «Ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι πολύ καλός άνθρωπος και μας αγαπάει πάρα πολύ εμάς τους Ελληνες, γι’ αυτό και μας έχει πλέον αναγνωρίσει ως ιθαγενείς», σημειώνει ο Κεφαλονίτης και συνεχίζει: «Οι Εγγλέζοι και οι Αμερικάνοι έχασαν από αυτήν τη χώρα.

Γι’ αυτό και θέλουν να αναμειγνύονται και χώνουν την ουρά τους εκεί που δεν πρέπει. Καλώ όποιον ξένο δημοσιογράφο θέλει, να έρθει εδώ να δει από κοντά πώς ζει αυτή η χώρα. Θα του πληρώσω εγώ το εισιτήριο να έρθει. Θα του δώσω αυτοκίνητο και οδηγό».
Ο δάσκαλος που έγινε… αμφιλεγόμενος ηγέτης

Για τους εχθρούς του είναι ένας «αδίστακτος δικτάτορας» ο οποίος παραμένει επί 33 συναπτά έτη στην εξουσία μετερχόμενος μέσα εξόχως αμφιλεγόμενα: ασκώντας βία ενάντια σε όσους τον αμφισβητούν, μαγειρεύοντας τα εκλογικά αποτελέσματα, εξαγοράζοντας ψήφους, διορίζοντας δικούς του ανθρώπους σε θέσεις-κλειδιά και καλοπιάνοντας τους αντιπάλους του με αξιώματα.

Για τους φίλους του, από την άλλη, είναι ένας χαρισματικός ηγέτης με υψηλότατη μόρφωση (είναι κάτοχος πλήθους πτυχίων και διδακτορικών) ο οποίος τα έβαλε με τους αποικιοκράτες, τους νίκησε, και πλέον δεν χάνει ευκαιρία να τους το υπενθυμίζει, ειδικά όποτε αυτοί δοκιμάζουν να αμφισβητούν τα δημοκρατικά εχέγγυα του καθεστώτος του.

Σε κάθε περίπτωση, ο 89χρονος Ρόμπερτ Μουγκάμπε (στην εξουσία της Ζιμπάμπουε από το 1980 και μετά) είναι ένας πολιτικός ο οποίος διχάζει τόσο με τις πράξεις όσο και με τα λόγια του. «Οσοι δεν μπορούν να αντέξουν το εκλογικό αποτέλεσμα, να πάνε να κρεμαστούν.

Μετά τον θάνατό τους, ούτε τα σκυλιά δεν θα τους πλησιάζουν», διακήρυξε ο ίδιος προ ημερών αναφερόμενος σε όλα εκείνα «τα χρηματοδοτούμενα από τη Δύση ανδρείκελα» που έχουν το θράσος να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Για την ιστορία, στις 31 Ιουλίου, ο Μουγκάμπε επανεξελέγη για έβδομη συνεχόμενη φορά στην προεδρία (κοινώς για άλλα πέντε χρόνια), ενώ το κόμμα του, Zanu-PF, επικράτησε με ποσοστό 61% (έναντι 34% της αντιπολίτευσης) εξασφαλίζοντας τα δύο τρία των εδρών του κοινοβουλίου.

Στο άκουσμα του αποτελέσματος, άρχισαν φυσικά να πέφτουν… βροχή οι καταγγελίες για βία/νοθεία/εξαγορά ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση (του Μόργκαν Τσβανγκιράι) έσπευσε να προσβάλει το αποτέλεσμα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ολα αυτά βέβαια συμβαίνουν σχεδόν κάθε φορά που η Ζιμπάμπουε πάει στις κάλπες.

Αιματηρά επεισόδια
Μάλιστα, οι προηγούμενες εκλογές του 2008 είχαν στιγματιστεί από αιματηρά επεισόδια (τότε, ο Μουγκάμπε, αν και δεύτερος πίσω από τον Τσβανγκιράι στον πρώτο γύρο, είχε τελικώς θριαμβεύσει στις επαναληπτικές εκλογές με διαφορά περίπου… 75%). «Ο Μουγκάμπε θα αφήσει την εξουσία όταν το θελήσει ή όταν τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του», σχολιάζει χαρακτηριστικά η «Guardian».

Κορυφαία μορφή του αντι-αποικιοκρατικού αγώνα των δεκαετιών του 1960-70, ο Μουγκάμπε, αρχικά δάσκαλος στο επάγγελμα, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα επηρεασμένος από τον παναφρικανισμό και το μαοϊσμό. Τις πρώτες του εκλογές τις κέρδισε το 1980 (για την ιστορία, να σημειωθεί πως ακόμη κι αυτές είχαν σημαδευτεί από καταγγελίες για νοθεία) και έκτοτε παραμένει στην εξουσία.

Ως ηγέτης, δεν δίστασε να πνίξει στο αίμα τις όποιες εξεγέρσεις (π.χ. στα μέσα της δεκαετίας του 1980), αλλά και να επιβραβεύσει με δημόσια αξιώματα κάποιους από τους αντιπάλους του. Αγαπητός κυρίως στους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου και στους πληθυσμούς που ζουν στα βόρεια της χώρας, ο Μουγκάμπε προχώρησε σε ανακατανομή της γης, μοίρασε δουλειές και στήριξε τους μικροκαλλιεργητές με ποικίλα μέτρα.

Παράλληλα, καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό, ενώ προώθησε και νόμο σύμφωνα με τον οποίο η ιδιοκτησία (το 51%) κάθε ξένης επιχείρησης που λειτουργεί στη χώρα θα πρέπει να περάσει στα χέρια μαύρων αυτοχθόνων.

Ωστόσο, εν έτει 2013, η Ζιμπάμπουε έχει την ατυχία να ξεχωρίζει ως μία από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον κόσμο (ξεπερνά το 85%), καθώς και ως ένα από τα φτωχότερα έθνη της υφηλίου.

email
Πηγή άρθρου: ethnos.gr