Παντού Κεφαλονίτες – Ο προσωπικός κουρέας του Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας

Κεφαλονίτες της Αιθιοπίας

Παντού Κεφαλονίτες

Παλιότερα είχε αναρτηθεί στην ομάδα μας, ότι οι πέντε πιο έμπιστοι υπήκοοι του Αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασϊέ ήταν Κεφαλονίτες. Πριν μερικές μέρες ανακάλυψα με τεράστια έκπληξη (μελετώντας το βιβλίο «Φωκίων μου αγαπημένε μου»), ότι υπήρχε ακόμα ένας αγαπημένος Κεφαλονίτης του Βασιλιά αυτού. Ο προσωπικός κουρέας του και μάλιστα μια γνωστή φυσιογνωμία για το νησί μας.

Ο Φωκίων Μαραβέγιας, ο γνωστός σε πολλούς Φωκίωνας, που είχε το κέντρο «Καλλιθέα» στην Λακήθρα. Έτσι λοιπόν συμπληρώνουμε την ανάρτηση. Ευχαριστούμε πολύ το μέλος της ομάδας μας και πολύ καλή μας φίλη κ. Αθηνά Μαραβέγια (Athina Maravegia), η οποία είναι η κόρη το, για τις επισημάνσεις. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω….τις ημέρες των Χριστουγέννων του 1989 ,με την παρέα που τότε είχαμε στην Κεφαλονιά, είχαμε κάνει μια πολύ όμορφη φάρσα στον Φωκίωνα, μια από αυτές τις αυθόρμητες Κεφαλονίτικες καλοκάγαθες φάρσες που δεν τις ξεχνάς όσο ζεις. Ας αφιερώσουμε λοιπόν αυτήν την ανάρτηση σε αυτόν τον αξέχαστο Κεφαλονίτη και στην κόρη του.

Οι έξι πιο έμπιστοι υπήκοοι (Ξένοι) του Βασιλιά της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασϊέ ήταν ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΕΣ.

Το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης στην Αιθιοπία , πραγματοποιήθηκε περίπου στα 1880. Οι περισσότεροι Έλληνες βρέθηκαν στις πόλεις Τζιμπουτί και Χαράρ.

Μεταξύ των Ελλήνων, ήταν ο Κεφαλονίτης ιατρός Ιάκωβος Ζερβός. Το 1917 ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό προξενείο και διορίσθηκε, άμισθος πρώτος πρόξενος, με προτροπή του διαδόχου Ρας Τάφαρι. Με τις γνώσεις του και την εξυπνάδα του, αναδείχθηκε ως ο προσωπικός ιατρός του Χαϊλέ Σελασϊε. Οργάνωσε, μαζί με τον Έλληνα αρχίατρο Αρούση, ιατρικό τμήμα που ακολουθούσε την επίλεκτη αυτοκρατορική φρουρά, την «Κέμπουρ Ζαμπάνγκα». Είναι επίσης σπουδαίο το έργο του, για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο. Πέθανε στην Αντίς Αμπέμπα το 1956.

Κλεάνθης Μοσχόπουλος. Έμπιστος του Αιθίοπα Αυτοκράτορα, είχε διοριστεί επικεφαλής της ασφάλειας του κράτους. Με δικές του ενέργειες, μέσω μυστικής διπλωματίας, πολλοί Ευρωπαίοι κατετάγησαν στις τάξεις του Αιθιοπικού τακτικού στρατού και κυρίως στην μικρή και νεοσύστατη, τότε, Αιθιοπική πολεμική αεροπορία.

Εκδότης της πρώτης εφημερίδας που κυκλοφόρησε στην Αιθιοπία, ήταν ο Ανδρέας Καββαδίας από το Φισκάρδο. Τον Ιανουάριο του 1908 ο Καββαδίας, εξέδωσε την πρώτη αιθιοπική, χειρόγραφη πολιτική εφημερίδα Αϊμιρό (Γνώση), με ειδήσεις από το Εξωτερικό. Η κυκλοφορία της, διακόπηκε δύο φορές (1913-1914 και 1914-1916), αλλά από τον Ιούλιο του 1924 έγινε η ουσιαστική επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ανταποκρίσεις του Καββαδία συντηρούσαν το μύθο της Αιθιοπίας, στον ελληνικό Τύπο. Το 1935 ο Ανδρέας Καββαδίας έγινε ο διευθυντής της φιλολογική εφημερίδα Ατμπιγιά Κοκέμπ (Εωθινός Αστήρ), που κυκλοφόρησε για έξι μόνο μήνες.

Μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις καφέ, ήταν αυτή που έστησαν οι αδελφοί Λιβιεράτου από την Αγία Θέκλη, οι οποίοι ξεκίνησαν ως έμποροι σιτηρών στην Ρουμανία, μεταφέρθηκαν αργότερα στην Αίγυπτο και έφθασαν στην Αιθιοπία , όπου ίδρυσαν υποκαταστήματα σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, στην Μασσαλία και την Νέα Υόρκη. Τα αδέλφια αυτά, μεσολαβούσαν στις αγγλικές τράπεζες, ως εγγυητές, υπέρ του Αιθιοπικού Κράτους και του Αιθίοπα Βασιλιά.

Προσωπικός κουρέας του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασϊέ ήταν ο Φωκίων Μαραβέγιας. Γεννήθηκε στην Λακήθρα της Κεφαλονιάς. Σε ηλικία 15 χρονών έφυγε για την Αβησσυνία, όπως λεγόταν τότε. Αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο και μετά από πολλές δυσκολίες, άνοιξε κουρείο στην Ντίρε Ντάουα. Κατάφερε και έγινε προσωπικός κουρέας της αυτοκρατορικής αυλής και μάλιστα να απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα. Το 1960 ανέλαβε την διεύθυνση του καλύτερου ξενοδοχείου – ιαματικών λουτρών της χώρας στην Φιλουόχα της Αιθιοπίας. Το 1970 έφυγε με την οικογένειά του από την χώρα αυτή της Αφρικής και γύρισε στην Κεφαλονιά, όπου το 1972 άνοιξε το περίφημο εστιατόριο «Καλλιθέα» στην Λακήθρα. Απεβίωσε το 1994.

Εκτός από τα έξι προαναφερθέντα ονόματα Κεφαλονιτών, στην Ελληνική Παροικία της Αιθιοπίας το 1935, υπάρχουν αρκετοί άλλοι συμπατριώτες μας, που ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο. Αναφέρονται και άλλοι εμπορικοί οίκοι, μικρότερης όμως εμβέλειας, όπως του Γ. Καλού και του Ευθυμιάτου. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τον Ελληνορθόδοξο ναό της Αγίας Τριάδας στην αιθιοπική πρωτεύουσα, κοσμούν οι αγιογραφίες του Βάσου Γερμενή.

Στις φωτογραφίες : α) ο ιατρός Ζερβός, δίπλα στον Μητροπολίτη Αξώμης Νικόλαο β) ο εν Αντίς Αμπέμπα τάφος-μαυσωλείο του γ) Ο Φωκίων Μαραβέγιας στο κουρείο του δ)Μια ελληνοπούλα χαιρετά τον Χαιλέ Σελαϊσιε (μαντέψτε ποια είναι….) και τέλος το θρυλικό κέντρο «Καλλιθέα».

email