Πόρος Κεφαλονιάς: Ένας περίπατος γεμάτος ομορφιές

Πόρος Κεφαλονιάς

Πόρος Κεφαλονιάς

Στη νότια Κεφαλονιά θα περπατήσουμε και σήμερα.

Εκεί που οι ομορφιές είναι ατέλειωτες.

Εκεί που η κάθε γωνιά είναι και ένα κάδρο ομορφιάς. Και θα κάμουμε μια στάση στον Πόρο. Το πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι της Κεφαλονιάς.

Στο ψαροχώρι, που απλώνεται αρμονικά στις πλαγιές των λόφων που αγγίζουν τη θάλασσα.

Ένα μέρος του Πόρου

Ένα μέρος του Πόρου

Σαν ζωγραφισμένος στέκει ο μικρός οικισμός, σ΄ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, πνιγμένος στο πράσινο, με δέντρα που κατεβαίνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο οικισμό που συνδιάζει το βουνό με τη θάλασσα. Κι΄ακόμη έχει χαρακτηριστεί σαν ένας “παραθαλάσσιος κήπος” Κανένα άλλο από τα νησιά της πατρίδας μας δεν συγκεντρώνει τόσα ιδιόμορφα και εντυπωσιακά αξιοθαύμαστα της φύσης όσα είναι ακουμπισμένα πάνω στην ομορφιά του Πόρου.

Ο Πόρος βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς, μια περιοχή όπου τα κατάφυτα τοπία διαδέχονται τις υπέροχες γραφικές αμμουδιές.

Η πανέμορφη πλατεία του Πόρου

Η πανέμορφη πλατεία του Πόρου

Η παραλία του Πόρου θεωρείται μία από τις καλύτερες του νησιού της Κεφαλονιάς. Το μήκος της ξεπερνάει τα δύο χιλιόμετρα και μέσα της κλείνει πολλά απάνεμα λιμανάκια με υπέροχες αμμουδιές και καταγάλανα νερά.

Η παραλία του οικισμού

Η παραλία του οικισμού

Είναι ένας τόπος για στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας.

Φυσικά και εδώ, όπως σε κάθε γωνιά της Κεφαλονιάς, μας περιμένει η Ιστορία.

Μία από τις τέσσερες αρχαίες πόλεις της Κεφαλονιάς, οι Πρόννοι, γνώρισαν την ακμή στην περιοχή του Πόρου.

Οι Πρόνοι καταλάμβαναν την νότια πλευρά του νησιού και ο Πόρος ήταν το κύριο λιμάνι τους. Λείψανα αυτής της αρχαίας πόλης έχουν φέρει στο φως ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες περιοχές του χωριού.

Ο θολωτός τάφος στα Τζαννάτα

Ο θολωτός τάφος στα Τζαννάτα

Ένας θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου ανακαλύφθηκε στη θέση Μπρούτζι, στο χωριό Τζαννάτα. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο εύρημα, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές και που αποδεικνύει ότι η περιοχή εκατοικείτο από το 1400 πΧ. Επίσης βρέθηκαν χάλκινα εργαλεία, πολλά χρυσά κοσμήματα και σφραγίδες με διάφορες παραστάσεις.

Στο όρος Άτρος, που είναι πάνω από τον Πόρο βρίσκεται το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού από όπου η θέα προς το Ιόνιο είναι μοναδική.

Μια άποψη από το Φαράγγι.

Μια άποψη από το Φαράγγι.

Στην έξοδο του χωριού υπάρχει το Φαράγγι, ένα από τα ωραιότερα γεωμορφολογικά φαινόμενα. Πρόκειται για μια χαράδρα μήκους 800 μέτρων περίπου όπου μέσα από αυτήν περνάει ο μικρός ποταμός Βόχυνας, τα νερά του οποίου πηγάζουν από την λίμνη Άβυθω, γνωστή στους Κεφαλονίτες σας Άκωλη και καταλήγουν στην θάλασσα του Πόρου.

Άλλη μια εικόνα από τον Πόρο

Άλλη μια εικόνα από τον Πόρο

Με τους σεισμούς του 1953 τα λίγα ψαράδικα σπίτια του είχαν όλα καταστραφεί. Είχε καταντήσει τη δεκαετία του ΄60 ο Πόρος να είναι ένας πλάτανος και μια γραφική ταβέρνα με ένα γραμμόφωνο. Όμως τα σπιτάκια ξαναχτίστηκαν και σήμερα ο Πόρος είναι ομορφότερος από ποτέ. Μάλιστα σήμερα αποτελεί μια από τις πλέον ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές της Κεφαλονιάς.

Το λιμάνι του αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο για το νησί ενώ η πανέμορφη πλατεία του αποτελεί ένα κόσμημα του Πόρου.

Αξίζει μια επίσκεψη αφού έχει τόσα πολλά να σας προσφέρει.

email
Πηγή άρθρου: eftanhsa.blogspot.gr