Ρομπόλα Κεφαλληνίας vs Ribolla Gialla: Απλή συνωνυμία ;

Ρομπόλα Κεφαλληνίας vs Ribolla Gialla: Απλή... συνωνυμία ;

Ρομπόλα Κεφαλληνίας vs Ribolla Gialla: Απλή… συνωνυμία ;

Ενα καλό λευκό κρασί μπορεί να ξεχωρίσει από τη φινέτσα, την αρωματική πολυπλοκότητα και τη διάρκεια που έχει στο στόμα, ειδικά αν όλα αυτά υποστηρίζονται από τη ζωντάνια και το νεύρο που του χαρίζει η οξύτητά του. Ολα όμως ξεκινούν από την ποικιλία.

Σε μια περίοδο που οι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο αναζητούν κρασιά που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και η στροφή προς τις λευκές και γηγενείς ποικιλίες είναι έκδηλη, η προσοχή μας πέφτει σε δύο που θεωρούνται συγγενείς λόγω… απλής συνωνυμίας. Πέρα από την ομοιότητα του ονόματός τους, όμως, και μολονότι από αλλού ξεκίνησαν, φαίνεται πως η ελληνική Ρομπόλα και η ιταλική Ribolla πλέον ακολουθούν δρόμους παράλληλους, αναζητώντας στην αγορά το μερίδιο που δικαιούνται.

RIBOLLA GIALLA: ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ «ΛΕΠΤΕΠΙΛΕΠΤΗ»

Είναι γηγενής ιταλική ποικιλία με καταγωγή από την περιοχή του Friuli-Venezia Giulia, στο Βορρά. Συναντάται και στη γειτονική Σλοβενία, όπου είναι γνωστή με το όνομα Rebula. Ευδοκιμεί σε χαμηλά (πεδινά) υψόμετρα και τα σταφύλια της είναι οινοποιήσιμα αλλά και βρώσιμα. Είναι πολύ αρωματική. Δίνει κρασιά με τυπική αρωματικότητα λουλουδιών και καλοκαιρινών φρούτων, με ισορροπημένη οξύτητα αλλά και το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα, στο οποίο χρωστάει το όνομά της (gialla σημαίνει «κίτρινη»). Οι Ιταλοί τη θεωρούν ιδιαίτερα «λεπτεπίλεπτη». Τα κρασιά της έχουν σχετικά χαμηλούς αλκοολικούς τίτλους.

Κατατάσσονται, στην πλειονότητά τους, ανάμεσα στα απεριτίφ και σπάνια προχωρούν πέρα από την αρχή ενός γεύματος. Αν και εντός της πατρίδας της είναι πολύ δημοφιλής, η Ribolla Gialla μέχρι τώρα δεν έχει να επιδείξει σημαντική εμπορική επιτυχία στον υπόλοιπο κόσμο. Προσπάθειες γίνονται, αλλά δεν έχουν ακόμη δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και οι ετικέτες της είναι σχετικά δυσεύρετες εκτός Ιταλίας.

ΡΟΜΠΟΛΑ ΚΕΦΑΛΗΝΙΑΣ: Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ

Στην άλλη πλευρά του Ιονίου, η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς, μια από τις πιο εκλεκτές ελληνικές λευκές ποικιλίες, αποτελεί τη «σημαία» του αμπελώνα του νησιού. Καλλιεργείται στο άνυδρο και πετρώδες έδαφος της περιοχής των Ομαλών, σε υψόμετρα που φτάνουν -στα καλύτερα αμπελοτόπια της ζώνης- τα 800 μέτρα. Σ’ αυτό το πολύ ιδιαίτερο terroir οφείλει τόσο την έντονη οξύτητα όσο και τη μεταλλικότητα της γεύσης της. Μάλιστα, λέγεται ότι οι Ενετοί κατακτητές του νησιού είχαν εντυπωσιαστεί από το κρασί που παράγουν τα αμπέλια σ’ αυτή την άγονη περιοχή της Κεφαλονιάς και αποκαλούσαν τη Ρομπόλα «vino di sasso», δηλαδή «κρασί της πέτρας»!

Δίνει ένα λευκό κρασί, πληθωρικό σε όλα του. Στην τυπική της μορφή η Ρομπόλα διακρίνεται από υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, «αιχμηρή» οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Δεν θεωρείται ιδιαίτερα αρωματική ποικιλία, ωστόσο ο λεμονάτος αρωματικός χαρακτήρας της είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που την κάνουν δροσερή και απολαυστική. Είναι κρασί φαγητού που συνοδεύει τα περισσότερα πιάτα της ελληνικής νησιωτικής κουζίνας. Κι αν οι παλαιότεροι την έχουν στο μυαλό τους ως ένα παλιομοδίτικο κρασί, οι νεότεροι γνωρίζουν ότι τα σύγχρονα οινοποιεία της Κεφαλονιάς έχουν επαναπροσδιορίσει το στυλ της, χαρίζοντάς της μια… κοσμοπολίτικη χροιά.

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Και οι δύο ποικιλίες έχουν αποδείξει ότι έχουν αρκετή αντοχή στο χρόνο. Ωστόσο, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους όταν καταναλώνονται γρήγορα – ιδανικά εντός διετίας από τη χρονιά της εσοδείας τους. Επίσης, ανταποκρίνονται καλά στην παλαίωση σε δρύινο βαρέλι. Αρκετά οινοποιεία έχουν καταφέρει να δώσουν έναν νέο, ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κρασιά από Ρομπόλα και Ribolla Gialla, μέσα από προσεκτικές δοκιμές και πειράματα στο στυλ, στην προέλευση, στο κάψιμο αλλά και στο χρόνο χρήσης κάθε βαρελιού που χρησιμοποιούν.

Τόσο η Ρομπόλα της Κεφαλονιάς όσο και η Ribolla Gialla οινοποιούνται και διατίθενται σε μονοποικιλιακή μορφή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν, εκτός από «συνεργαζόμενες» ποικιλίες, και κάποιες που θεωρούνται συγγενείς τους. Στη βόρεια Ιταλία υπάρχει η Ribolla Verde (πράσινη), η οποία όμως θεωρείται υποδεέστερη και χρησιμοποιείται σπάνια στην οινοποιία. Αντίστοιχα, τα βιβλία μιλούν και για την ερυθρή Ρομπόλα των Ιονίων νήσων, ωστόσο ελάχιστα δείγματά της έχουν εμφανιστεί για να εξεταστούν λεπτομερώς.

Αποτελούν τον «πυρήνα» οίνων με Ονομασία Προέλευσης στις χώρες τους. Η Ribolla Gialla βρίσκεται στο επίκεντρο δύο DOC στην Ιταλία: της ζώνης του Collio (συμμετέχοντας σε χαρμάνι) και του Colli Orientali del Friuli (μονοποικιλιακά). Στην Ελλάδα η Ρομπόλα όχι μόνο είναι η αποκλειστική βάση των οίνων μιας από τις πιο εκλεκτές οινοπαραγωγούς ζώνες της χώρας, αλλά αποτελεί και τη μεγάλη εξαίρεση, ως μοναδική περίπτωση όπου η ποικιλία αναφέρεται στην ονομασία της ζώνης, πέρα από τον τόπο της προέλευσης (Ρομπόλα Κεφαλληνίας Ο.Π.Α.Π.).

Η Ribolla Gialla πρόσφατα πέρασε τον Ατλαντικό: προστέθηκε στη λίστα των ιταλικών ποικιλιών που καλλιεργούνται και οινοποιούνται στην Καλιφόρνια, στην περίφημη ζώνη της Κοιλάδας της Νάπα. Η δική μας Ρομπόλα δεν έχει ακόμα φυτευτεί εκτός συνόρων. Ωστόσο, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της στη Βόρεια Αμερική, όπου πλέον υπάρχει σε πολλά και σημαντικά σημεία πώλησης, αλλά και σε μερικές από τις πιο διάσημες λίστες κρασιών σε μεγάλα εστιατόρια και στις δύο ακτογραμμές των ΗΠΑ.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ο ελαφρύς και φίνος χαρακτήρας της Ribolla Gialla την καθιστά ιδανική ως απεριτίφ, με περιορισμένη χρήση στο τραπέζι. Ετσι, μπορεί να προσφερθεί μόνο στην αρχή ενός γεύματος, για να συνοδεύσει διάφορα θαλασσινά μεζεδάκια ή ένα ριζότο. Η κεφαλονίτικη Ρομπόλα, από την άλλη, αποζητάει πολλές και διαφορετικές γεύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια ενός γεύματος, είτε πρόκειται για ψάρι τηγανητό ή στη σχάρα είτε ακόμα και για λαδερά φαγητά πλούσια σε φρέσκα μυρωδικά.

 ΚΑΙ ΣΤΟ ΡΑΦΙ

Οσοι ενδιαφέρονται να μπουν στον κόσμο της Ribolla Gialla θα πρέπει να έχουν υπομονή και να ψάξουν πολύ, γιατί η παρουσία της στην ελληνική αγορά είναι πολύ περιορισμένη. Ετσι, σε μεγάλες κάβες ή εξειδικευμένους εισαγωγείς ιταλικών κρασιών θα βρουν ετικέτες από οινοποιούς όπως ο Silvio Jermann και κτήματα όπως η Azienda Agricola Torre Rosazza.

Αντίθετα, σε κάβες και σούπερ μάρκετ μπορούμε να βρούμε ευρεία γκάμα ετικετών Ρομπόλα Ο.Π.Α.Π. από καλά οινοποιεία της Κεφαλονιάς, όπως το Gentilini, το Κτήμα Σκλάβου, το Κτήμα Μεταξά και ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας.

email