Ρομπόλα Κεφαλλονιάς: Oίνος Ανωτέρας Ποιότητας

Ρομπόλα Κεφαλλονιάς

Ρομπόλα Κεφαλλονιάς

Η Ρομπόλα είναι μία από τις πλέον ευγενείς ελληνικές λευκές ποικιλίες με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) και ίσως η μόνη ποικιλία που έχει δώσει το όνομά της στη ζώνη στην οποία καλλιεργείται. Το σταφύλι, υπόξανθο με στρογγυλή, λεπτόφλουδη ρώγα, αγαπάει τα φτωχά, πετρώδη εδάφη, γι’ αυτό και απαντάται στα ημιορεινά και ορεινά μέρη του νησιού, που αποτελούν τη Ζώνη Ρομπόλας Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ. Μάλιστα, λόγω αυτής της αδυναμίας της Ρομπόλας στην πέτρα, οι Βενετοί την αποκαλούσαν «Vino di Sasso», δηλαδή «Το Κρασί της Πέτρας».

Η δυναμική του εδάφους, σε συνδυασμό με το υψόμετρο, την ηλιοφάνεια και το θαλασσινό αεράκι, είναι οι βασικοί συντελεστές της καλλιέργειας της Ρομπόλας στην Κεφαλονιά, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή στρεμματική απόδοση αλλά πολύ υψηλή ποιότητα. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι το σταφύλι της Ρομπόλας είναι σήμερα από τα πιο ακριβά, αν όχι το ακριβότερο στην Ελλάδα.

Ιδανική για το τραπέζι και την παρέα

Ως κρασί, η Ρομπόλα έχει χρώμα άγουρο λεμονί, με κύρια χαρακτηριστικά τα έντονα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων και μία διακριτική φυτικότητα σε μύτη και στόμα, καθώς και την τονισμένη οξύτητα. Είναι ένα κρασί ευχάριστο και δροσιστικό, ιδανικό για τραπέζι, παρέα και κέφι. Γευστικά συνδυάζεται τέλεια με ψάρι και κάθε είδους θαλασσινό μεζέ, ενώ στην πατρίδα της θα τη συναντήσουμε στο ρόλο του αχώριστου συνοδού ενός από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της τοπικής κουζίνας, του μπακαλιάρου με σκορδαλιά (ή «Αλιάδα», για τους ντόπιους).

Ο αρωματικός χαρακτήρας και η φινέτσα της, την κάνουν να ξεχωρίζει από τα περισσότερα ελληνικά κρασιά. Είναι όμως και τα δύο συστατικά τής ευαισθησίας του κρασιού αυτού σε εξωγενείς παράγοντες, που το καθιστούν ιδιαίτερα επιρρεπές στην οξείδωση. Ισως γι’ αυτόν το λόγο, οι σκληροπυρηνικοί θαυμαστές της επιμένουν ότι μόνο στην Κεφαλονιά μπορεί κανείς να απολαύσει πραγματικά τη Ρομπόλα σε όλο της το μεγαλείο, γιατί με το που θα διασχίσει το Ιόνιο για άλλα μέρη, χάνει κάτι από τα αρώματα και την ομορφιά της…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ρομπόλα διατίθεται μονοποικιλιακά, αρκετά συχνά όμως θα την βρούμε να πλαισιώνει αρωματικά άλλες λευκές ποικιλίες. Πίνεται συνήθως φρέσκια, σε διάστημα μέχρι και 2 ετών από τον τρύγο, αν και τελευταία παρατηρούμε αξιόλογες προσπάθειες κάποιων «μερακλήδων» παραγωγών για την προσεκτική παλαίωσή της. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι η Ρομπόλα είναι ένα αρκετά ισχυρό αλκοολικά κρασί (οι ετικέτες που βρίσκουμε στο εμπόριο συχνά ξεπερνούν το 13% abv), χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέχουμε στο τραπέζι, καθώς είναι πολύ εύκολο, με την παρέα και την κουβεντούλα, να υποκύψουμε στη σαγήνη της και να χάσουμε το μέτρημα…

Η Ρομπόλα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Τον τελευταίο καιρό οι Ελληνες παραγωγοί έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την ποιότητα και τις δυνατότητές της, γι’ αυτό και σιγά σιγά την διακρίνουμε ανάμεσα στις βασικές ποικιλίες ετικετών εκτός Κεφαλονιάς και Ιονίων Νήσων (όπως π.χ. σε κρασιά από την Αρκαδία, καθώς και τη Φθιώτιδα).

Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Ρομπόλα είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο εξωτερικό, ειδικά σε εκλεκτικά κοινά της Βόρειας Ευρώπης που προτιμούν τα «αιχμηρά» ξηρά λευκά κρασιά. Η προτίμηση αυτή αξίζει πέρα για πέρα στη Ρομπόλα, που με τη φινέτσα και την αρχοντιά της κερδίζει επάξια τον τίτλο της «Κοντέσσας του Ιονίου».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ

Ονομασία: Ρομπόλα Κεφαλληνίας, Κέρινο.
Αμπελοτόπια: 3.500 στρέμματα στη ζώνη της Ρομπόλας στην Κεφαλονιά.
Περιοχή καλλιέργειας: Τα Ομαλά Κεφαλληνίας, στο κέντρο του νησιού, κάτω από τις πλαγιές του Αίνου και με επίκεντρο την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, πολιούχου του νησιού.
Υψόμετρο: Ξεκινάει από τα 600 μέτρα στα πεδινά αμπελοτόπια, κυμαίνεται μεταξύ 650 – 700 μέτρων στα ημιορεινά και ξεπερνάει τα 700 μέτρα στα ορεινά.
Φυτό: Αυτόριζο, χαμηλού ύψους (δεν ξεπερνάει το 1,10 μ.), φτωχό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και το ωίδιο.
Σταφύλι: Χρώμα απαλό κίτρινο, πυκνόρωγο τσαμπί, με στρογγυλές, λεπτόφλουδες ρώγες.
Τρύγος: Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Κρασί: Δίνει το ομώνυμο κρασί, τη Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ, ένα λευκό, ξηρό κρασί χρώματος λεμονί, με ελαφρύ σώμα, φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και πράσινων φρούτων και ιδιαίτερα ζωηρή οξύτητα. Εχει ευχάριστη επίγευση μέτριας έντασης και καταναλώνεται φρέσκο.
Πίνεται: Δροσερό, στους 10° – 12°, Συνοδεύει: θαλασσινά, οστρακοειδή, ψητά ψάρια, τις περισσότερες σπεσιαλιτέ της νησιώτικης κουζίνας.

Πηγές Ενημερωτικό υλικό Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας / The Wines of Greece, Konstantinos Lazarakis MW (Mitchell Beazley: 2005)

Οι παραγωγοί της μιλούν για τη Ρομπόλα

Πέτρος Μαρκαντωνάτος, Gentilini
«Θα επανέλθει δυναμικά»

Είναι μια εξαιρετική ποικιλία, με δυναμική που αναγνωρίζεται και εκτιμάται ειδικά στο εξωτερικό. Τόσο η μορφολογία του αμπελώνα, όσο και το μικροκλίμα την καθιστούν μια πραγματικά σπάνια ποικιλία. Χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές οινοποίησης και δουλεύοντας σκληρά, σε συνεργασία με τους καλλιεργητές, για να κρατήσουμε χαμηλά τις στρεμματικές αποδόσεις και να εφαρμόσουμε σωστές τεχνικές αμπελουργίας (ειδικά στους ψεκασμούς και καθημερινές εργασίες) ελπίζουμε ότι η Ρομπόλα θα επανέλθει δυναμικά στο οινικό προσκήνιο. Εμείς, στο Gentilini, οινοποιούμε Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ από το 1997. Εκτοτε πειραματιζόμαστε συνεχώς και στο οινοποιείο αλλά και στο αμπέλι, για να αναδείξουμε αυτήν την εξαιρετική και ευγενή ποικιλία.

Δημήτρης Χατζημιχάλης, Κτήμα Χατζημιχάλη
«Δύσκολη αλλά με τεράστιες δυνατότητες»

Είναι η πρώτη λευκή ποικιλία που επέλεξα να καλλιεργήσω στους αμπελώνες μου στην Αταλάντη Φθιώτιδας. Η επιλογή αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Βασίστηκε στη βαθιά πεποίθησή μου ότι πρόκειται για μια δυναμική και ιδιόμορφη ποικιλία, δύσκολη στην καλλιέργειά της, αλλά με τεράστιες δυνατότητες, με έντονο αρωματικό δυναμικό και μοναδικά ευγενή αρώματα. Η θέση της Αταλάντης στο ίδιο περίπου γεωγραφικό ύψος με την Κεφαλονιά, απ’ όπου η Ρομπόλα ξεκίνησε στην Ελλάδα, μου έδινε τη σιγουριά ότι η απόδοση της ποικιλίας θα ήταν τουλάχιστον αντάξια. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μου και εδραίωσαν την πεποίθησή μου ότι η ποικιλία αυτή θα πρέπει να αποκτήσει πανελλαδικό χαρακτήρα και να δοκιμαστεί σε διαφορετικά μικροκλίματα, καθώς παρουσιάζει πραγματικά μεγάλο δυναμικό που οφείλουμε να αναζητήσουμε. Μια ποικιλία με προσωπικότητα, που μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριό μας για τις αγορές του εξωτερικού ως αντιπρόσωπος των ευγενικών και ποιοτικών κρασιών.

Θόδωρος Ορκόπουλος, Κτήμα Φοίβος
«Της αξίζει μια μεγάλη καριέρα»

Η ενασχόλησή μου με τη Ρομπόλα ήταν για μένα μια πρόκληση. Κάθε Κεφαλονίτης αισθάνεται την υποχρέωση να παλέψει γι’ αυτή τη φίνα και ξεχωριστή ποικιλία, παρά τις δυσκολίες και το κόστος, αφ’ ενός για να μην εκλείψει η Ρομπόλα και αφ’ ετέρου γιατί της αξίζει μια μεγάλη «καριέρα», τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή εξάγουμε πολύ στις ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου, ειδικά για πολλές οικογένειες που ξεριζώθηκαν μετά το μεγάλο σεισμό του ’53, η Ρομπόλα αποτελεί τη σύνδεση με την πατρίδα…

Δρ Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος, Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας
«Είναι το κόσμημα της Κεφαλονιάς»

Ρομπόλα και Κεφαλονιά είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Τα όμορφα χαρακτηριστικά της Ρομπόλας προέρχονται από το μεράκι και την αγάπη μας, αλλά και από τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας που εξασφαλίζει η γεωγραφική θέση της ζώνης της Ρομπόλας, κάτω από το φημισμένο ελατόδασος του Αίνου. Για το Συνεταιρισμό μας, αλλά και για την Κεφαλονιά ολόκληρη, η ευγενής αυτή ποικιλία δεν αντιπροσωπεύει μόνο ένα από τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα του νησιού, αλλά και έναν ισχυρό πόλο έλξης τουριστικού και εμπορικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Αξίζει να σας αναφέρω ότι κατά την περσινή σεζόν (Μάιο – Οκτώβριο), το επισκέψιμο οινοποιείο του Συνεταιρισμού υποδέχτηκε 38.000 επισκέπτες. Αλλωστε, ο Συνεταιρισμός εξάγει Ρομπόλα σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία. Την προτιμούν και την αναζητούν όχι μόνο οι παλιννοστούντες Κεφαλονίτες και οι τουρίστες μας που θέλουν να ζωντανέψουν τις αναμνήσεις τους από τις διακοπές τους στο όμορφο νησί μας, αλλά και οι πιο εκλεκτικοί και απαιτητικοί οινόφιλοι ανά τον κόσμο. Χωρίς υπερβολή, η Ρομπόλα είναι το κόσμημα της Κεφαλονιάς!

Γιαννηκώστας Μεταξάς, Κτήμα Γιαννηκώστα Μεταξά
«Xαρισματική και πολυδύναμη»

Αν σε κάποιον αρέσουν τα πλούσια σε οξύτητα, ισορροπημένα κρασιά, τότε σίγουρα θα βρει την Κεφαλονίτικη Ρομπόλα του γούστου του. Συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή στην εσοδεία του 2005: η φετινή Ρομπόλα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κρασιά της χρονιάς, με χαρακτηριστικά μακρά επίγευση.

Η Ρομπόλα Κεφαλληνίας ΟΠΑΠ εκφράζει ένα προφίλ χαρακτηριστικών αρκετά παρόμοιο με αυτό της Σαντορίνης, με πιο ήπιο και πιο αρωματικό όμως τρόπο. Πιστεύω ότι είναι μία από τις πιο χαρισματικές και πολυδύναμες ευγενείς ελληνικές ποικιλίες, το δυναμικό της οποίας δεν το έχουμε εκμεταλλευθεί ακόμη. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ακόμα έρευνα και πειραματισμό σε όλα τα επίπεδα: αμπέλι και καλλιεργητικές τεχνικές, οινοποίηση και οινοποιητικές τεχνικές κ.ά. Πιστεύουμε όμως ότι έχουμε δώσει εξαιρετικά δείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση και… ο αγώνας συνεχίζεται.

Πηγή άρθρου: portal.kathimerini.gr