Σάμη: Ένα ταξίδι στο όνειρο

Σάμη

Σάμη

Η Σάμη είναι μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Χαρακτηριστικό της είναι η ύπαρξη πολλών σπηλαίων και που αποτελούν πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες αλλά και τους ερευνητές.

Η Σάμη, που αποτελεί και την έδρα το ομώνυμου δήμου, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού και απέχει 22 χλμ. από το Αργοστόλι. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του νησιού και ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτιες υποδομές. Το λιμάνι της Σάμης θεωρείται από τα σημαντικότερα της Κεφαλονιάς καθώς συνδέει το νησί με την Πάτρα και την Ιταλία.

Η περιοχή της Σάμης διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες, που ικανοποιούν και όλες τις προτιμήσεις καθώς μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στις αμμώδεις και στις βοτσαλωτές παραλίες. Στην οργανωμένη παραλία της Σάμης, θα απολαύσετε τον ήλιο, την καθαρή θάλασσα και όσοι θέλετε να αθληθείτε, υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και για όλα τα θαλάσσια σπορ.

Επίσης, μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του Καραβόμυλου και στον κόλπο της Αγίας Παρασκευής, που είναι ιδανική επιλογή για όσους προτιμούν τις ήσυχες παραλίες.

Η Αντίσαμος είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς με απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Πρόκειται για μια παραλία από ψηλό βότσαλο η οποία έχει τιμηθεί με την γαλάζια σημαία. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σάμης. Είναι η παραλία που έκανε τον γύρο του κόσμου μια που “πρωταγωνιστούσε” στο Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι

Αντίσαμος Η Σάμη είναι ο τόπος των σπηλαίων. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 17 σπήλαια, από τα οποία τα δύο είναι επισκέψιμα. Πρόκειται για το σπήλαιο Δρογκαράτης, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φυσικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται πολύ κοντά στο θαλάσσιο σπήλαιο της Μελισσάνης. Ανακαλύφθηκε πριν από 300 περίπου χρόνια, όταν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού σεισμού κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε το σημείο που σήμερα αποτελεί την είσοδό του. Έχει βάθος περίπου 60 μ. ενώ θεωρείται πιθανό να επικοινωνεί να επικοινωνεί και με άλλα σπήλαια. Το εσωτερικό του είναι πλούσιο σε σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο. Τα σχέδια που δημιουργούν εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες.

Το σπήλαιο της Μελισσάνης είναι το ωραιότερο και αναμφισβήτητα το διασημότερο του νησιού. Πρόκειται για ένα σπήλαιο – λίμνη που βρίσκεται στη θέση Καραβόμυλος. Ανακαλύφθηκε μόλις το 1951 από τον σπηλαιολόγο Πετρόχειλο και έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Ένα τμήμα της οροφής του έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό. Το φως του ήλιου που εισβάλει στο εσωτερικό του σπηλαίου και καθώς οι ηλιαχτίδες του καθρεπτίζονται στα νερά του Ιονίου δημιουργούν ένα μαγευτικό θέαμα.

Η ύπαρξη του σπηλαίου είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια. Σύμφωνα με τη μυθολογία η νύμφη Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα πέφτοντας στη λίμνη, όταν ο Πάνας αρνήθηκε τον έρωτά της. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται κι ένα νησάκι στο οποίο ανακαλύφθηκαν λείψανα αρχαίου ιερού του Πάνα, που ενισχύουν το μύθο από τον οποίο πήρε και το σπήλαιο το όνομά του.

Στο εσωτερικό του σπηλαίο μπορείτε να περιηγηθείτε μόνο με βάρκα. Το μήκος του ξεπερνά τα 100 μ. Είναι μια ξεχωριστή βαρκάδα που θα σας μείνει αξέχαστη.

Σάμη

Η Σάμη εκτός από φυσικά αξιοθέατα διαθέτει και θρησκευτικά μνημεία. Αξίζει να επισκεφθείτε τη μονή Αγριλίων που είναι κτισμένη στο ύψωμα πάνω από την παραλία της Αντίσαμης και έχει θέα προς την Ιθάκη και τον Πατραϊκό Κόλπο και τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που βρίσκεται στο χωριό Πουλάτα.

email
Πηγή άρθρου: holiday.gr