Σάμη Κεφαλονιάς: Ένα ονειρικό ταξίδι στο μύθο

Σάμη

Σάμη

Σήμερα θα κάνουμε έναν όμορφο περίπατο στη Σἀμη.

Στην πρώτη πόλη του νησιού της Κεφαλονιάς που βλέπει κανείς σαν φτάνει με το καράβι από την Πάτρα. Βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Κεφαλονιάς, χτισμένη στο βάθος ενός πανέμορφου θαλάσσιου κόλπου, ο οποίος περιστοιχίζεται από καταπράσινα βουνά κι΄αποτελεί το κύριο λιμάνι του νησιού.

Κι΄είναι στ΄αλήθεια μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Κεφαλονιάς.

Αντίσαμος

Παραλία στην Αντίσαμο

Κοντά στον οικισμό υπάρχουν υπέροχες παραλίες με γαλαζοπράσινα κρυστάλινα νερά όπως η Αντίσαμος, ο Καραβόμυλος, η Αγία Παρασκεύη και άλλες.

Η Σάμη, μπορεί να πει κανείς, ότι έχει τη δική της ιστορία. Μια ιστορία που αρχίζει από την προϊστορική εποχή.

Από τον Όμηρο ξεκινάει, ο οποίος την αναφέρει σαν τμήμα του χώρου που βασίλευε ο Οδυσσέας.

Το ενδιαφέρον των Ρωμαίων για τη Σάμη εκδηλώνεται τον δεύτερο πΧ. αιώνα. Λόγω της στρατηγικής της θέσης οι Ρωμαίοι το έτος 189 πΧ. εκστρατεύουν να καταλάβουν το νησί της Κεφαλονιάς. Από όλες τις τότε πόλεις του νησιού μόνο η Σάμη αποφασίζει να αντισταθεί. Η πολιορκεία της κράτησε τέσσερεις μήνες και οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν να φέρουν πολιορκητηκές μηχανές με την βοήθεια των οποίων το 188 πΧ. η πόλης παραδίδεται. Όπως ήταν επόμενο ακολούθησε μια άγρια λεηλασία και η Σάμη σχεδόν ερημώνεται. Όμως οι Ρωμαίοι, λόγω της στρατηγικής θέσης που είχε η πόλη, την αναδιοργανώνουν για να την χρησιμοποιήσουν σαν ενδιάμεσο σταθμό στα ταξίδια τους από Ιταλία προς Ελλάδα.

ΕΡΕΙΠΙΑ  ΣΤΗ  ΣΑΜΗ

Αρχαία ερείπια στη Σάμη.

Στην περιοχή της Σἀμης έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκισης από την προϊστορική εποχή. Τα ίχνη αυτά μαρτυρούν την ύπαρξη μιας άρτια και πολύ καλά οργανωμένης πόλης. Αρχαία μνημεία που γράφουν την ιστορία της πόλης βρίσκονται στο λόφο που είναι πάνω από τη Σάμη. Ερείπια αρχαίου κάστρου, το γνωστό Παλαιόκαστρο, και η αρχαία ακρόπολις Κυάτις, όπου εκεί βρίσκεται και η Μονή των Αγίων Φανέντων.

Γάμος στη Μελισσάνη

Το λημνοσπήλαιο της Μελισσάνης

Στην περιοχή της Σάμης βρίσκονται συνολικά δεκαεπτά σπήλαια. Τα πιό αξιόλογα από αυτά είναι το λινμοσπήλαιο της Μελισσάνης, στον Καραβόμυλο και το σπήλαιο Δρογκαράτη κοντά στο χωριό Χαλιωτάτα.

Το σπήλαιο αυτό ανακαλύφθηκε πριν 300 χρόνια περίπου όταν κάποιος ισχυρός σεισμός χτύπησε το νησί της Κεφαλονιάς και τότε κατέπεσε ένα τμήμα του και αποκαλύφθηκε το σημείο που σήμερα αποτελεί την είσοδό του.

Σπήλαιο Δρογκαράτης

Το σπήλαιο Δρογκαράτη

Είναι πιθανόν να επικοινωνεί και με άλλα σπήλαια καθώς το βάθος του ξεπερνά τα 60 μέτρα. Το εσωτερικό του είναι πλουσιώτατο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η Μονή Αγριλίων είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θρησκευτικά αξιοθέατα. Είναι χτισμένη στο ύψωμα πάνω από την Αντίσαμο και προσφέρει μια ανεπανάληπτη θέα προς την Ιθάκη και τον πατραϊκό κόλπο. Η Μονή χτίστηκε τον 18ο αιώνα στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και είναι αφιερωμένη στη μνήμη της.

Ι.Μ.Αγ.Φανέντων

Ι.Μ.Αγ.Φανέντων

Το Μοναστήρι των Αγίων Φανέντων

Στο λόφο Άγιοι Φανέντες βρίσκεται η ομώνυμη μονή η οποία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Γρηγόριο, Θεόδωρο και Λέοντα. Οι Ενετοί είχαν αρπάξει τα λείψανα που εφυλάσονταν στην Μονή και τα μετέφεραν στη Βενετία. Εκεί τα ετοποθέτησαν σε μαρμάρινη λάρνακα και τα φύλαξαν στον ναό του προφήτη Ζαχαρία.

ΜΟΝΗ  ΦΑΝΕΝΤΩΝ

Χρειάστηκε να περάσουν 700 ολόκληρα χρόνια για να εντοπιστούν τα οστά των Αγίων και ο Καρδινάλιος της Βενετίας δώρησε στην Μητρόπολη της Κεφαλονιάς ένα μικρό μέρος των λειψάνων.

Στο λόφο των Αγίων Φανέντων υπάρχει ένα τμήμα οχύρωσης της ελληνιστικής περιόδου καθώς επίσης και τα ερείπια της παλαιάς Μονής.

Στα αξιοθέατα της Σάμης και το Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου. Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει στο παρελθόν πέρνωντας μια γεύση πως μπορεί να ήταν ένα παραδοσιακό, αστικό εφτανησιώτικο σπίτι, καθώς μέσα από παλιά έπιπλα, φωτογραφίες, πορσελάνες, βιβλία και πολλά άλλα αναβιώνει η παλιά εποχή.

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου

Διαπολιτισμικό Κέντρο Ιονίου

Στους χώρους του μικρού μουσείου επικρατεί η ατμόσφαιρα του 18ου αιώνα μέχρι τον Αύγουστο του ΄53 που έγιναν οι μεγάλοι σεισμοί.

Λίγο έξω από την Σάμη υπάρχει μια σειρά από όμορφα χωριά με γραφικά σπιτάκια και αυλές που είναι πνιγμένες στα λουλούδια.

Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι

Φυσικά είναι γνωστό ότι η Σάμη έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή από τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι, που έγιναν εκεί.

Aπό αφιέρωμα του eftanhsa.blogspot.gr

email