Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη η Κεφαλλονιά καταστρέφεται ολοκληρωτικά

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας

Η σημαία της Επτανήσου Πολιτείας.

Η ιστορία που γράφει το αθηνοκεντρικό κράτος αγνοεί πλήρως αυτή την ημερομηνία.

Εμείς όμως πρέπει να την γνωρίζουμε και να την τιμάμε με δεήσεις επιμνημόσυνες σε ολόκληρο το νησί της Κεφαλονιάς.Ετσι μόνο δείχνουμε ότι δεν είμαστε επιλήσμονες,αλλά τιμάμε τους αντενάτους μας.

Ο Μωάμεθ στέλνει στις κτήσεις του Λεονάρδου Τόκου,τον Αχαμέτ Πασά με δύο γαλέρες και σαράντα φούστες(πειρατικά ιστιοφόρα).Την εποχή εκείνη ο Λεονάρδος κατείχε την Αρτα,την Ζάκυνθο,την Βόνιτσα,την Λευκάδα,την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Ο Λεονάρδος μαθαίνοντας ότι ο οθωμανικός στόλος πλέει προς Λευκάδα,έφυγε για την Κεφαλονιά και επειδή ούτε εκεί αισθανόταν ασφαλής,διαφεύγει στην Νάπολη στην αυλή του βασιλιά Φερδινάνδου,του οποίου είχε παντρευτεί την ανηψιά,Φραγκίσκα Margano.

Μετά από τρείς μέρες πολιορκίας του κάστρου του Αγίου Γεωργίου,οι Τούρκοι το κατέλαβαν υπογράφοντας συνθήκη.

Τότε στις 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1479 ”κατέστρεψαν πάντας τους τόπους και πάσας τας κατοικίας”.Μετά ”εδήωσαν” την Ιθάκη.

Απήγαγαν από την Κεφαλονιά 10.000 ψυχές ως αιχμαλώτους και άφησαν το νησί τελείως έρημο!Μερικοί αναφέρουν 14.000! Εκτοτε οι Κεφαλονίτες έτρεφαν μεγάλο μίσος προς τους τούρκους,γιαυτό και ήσαν πάντα πρώτοι,στους πολέμους των Βενετών κατά των οθωμανών.

Οι σημερινοί είτε πολιτικοί άρχοντες είτε θρησκευτικοί, αρνούνται να καθιερώσουν την αποφράδα αυτή μέρα,ως ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ.

Από άγνοια;

Μπορεί.

Πάντως το γεγονός είναι ότι η ημερομηνία αυτή κάθε χρόνο παρέρχεται σιωπηλή στο νησί και οι περισσότεροι ούτε καν την ξέρουν.

Οι ψυχές όμως των αντενάτων μας, την ημέρα εκείνη κατεβαίνουν απελπισμένες,από την αιώνια κατοικία τους,αναζητώντας μεταθανάτια δικαίωση.

Βιβλιογραφία: ”Η Ιθάκη” Αθαν.Λεκατσά ”Η ιστορία της νήσου Κεφαλληνίας” Ευστ.Λιβιεράτου

Πηγή άρθρου: eptanisos.blogspot.gr