Τα Μνημεία του Αργοστολίου (Μέρος Β’)

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Ο Νίκος Καββαδίας (1910-1975) αποτελεί έναν από τους πλέον αγαπημένους ποιητές σε ολόκληρη την Ελλάδα, με φήμη που ξεπερνά τα όρια της χώρας. Πολλά από τα ποιήματα του αποτελούν επιτυχίες από τους πλέον αναγνωρισμένους τραγουδιστές του έντεχνου δημιουργήματος . Ο Καββαδίας έζησε όλη του τη ζωή στη θάλασσα (ήταν ασυρματιστής) και έκανε ιδεολογία το «όπου γης Πατρίς». Η καταγωγή του είναι από την Κεφαλονιά και μάλιστα από το Φισκάρδο, όπου εκεί υπάρχει εγκαταλελειμένο και αναξιοποίητο το σπίτι του .

Η ερανική επιτροπή του δήμου (επί δημαρχίας Αλέκου Καλαφάτη) ήρθε σε επαφή με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων Πειραιά σε μια προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί το έργο. Το έργο το οποίο στοίχισε συνολικά 30.000 δρχ.

χρηματοδοτήθηκε από το Σύλλογο Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης(Κέφαλος) , ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε τις εργασίες ολοκλήρωσης του αγάλματος στο γλύπτη Νικόλαο Ίκαρη. Βαθύτερη επιθυμία του συλλόγου αλλά και του δήμου ήταν το άγαλμα να έχει αισθητική παρέμβαση, γι’ αυτό και η επιλογή του γλύπτη δεν θεωρείται τυχαία, εφόσον ο Ίκαρης απέδωσε συγκεκριμένα στοιχεία στο άγαλμα .

Μεσολάβησαν δύο χρόνια από τη στιγμή του σχεδιασμού μέχρι τη στιγμή της ανέγερσης του αγάλματος και έτσι τα αποκαλυπτήρια έγιναν το 1983 . Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε να λυγίζει τα χέρια του και να αγναντεύει με θλίψη το πέλαγος στηριζόμενο σε μια βάση από πέτρα καμπύλης μορφής. Το ύψος του ανέρχεται στα 4,5 μ. και το πλάτος της βάσης του στο 1,5 μ. Γύρω από το άγαλμα υπάρχουν ξύλινα κάγκελα. Στην μπροστινή πλευρά του αγάλματος αναγράφεται η χρονολογία γέννησης και θανάτου του Καββαδία

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ 1910 – 1975

ενώ στο αριστερό μέρος του είναι χαραγμένοι σε επιγραφή οι χορηγοί καθώς και η χρονολογία ανέγερσης του αγάλματος .

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ Ν. ΥΟΡΚΗΣ «ΚΕΦΑΛΟΣ» & ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

ΣΤΗΛΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ:

Η στήλη φιλοτεχνήθηκε στην μνήμη όλων των επιφανών Κεφαλλήνων, οι οποίοι με την πολιτική τους καθοδήγηση ξεσήκωσαν το λαό και αγωνίζονταν υπέρ της ενώσεως με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κόμμα των ριζοσπαστών ήταν Ελληνικό πολιτικό κόμμα στα Επτάνησα και στις Ηνωμένες Πολιτείες των Ιονίων Νήσων και θεωρείται το πρώτο πολιτικό κόμμα που ιδρύθηκε στην Ελλάδα με κομματική δράση. Το κόμμα ιδρύθηκε το 1848 και διαλύθηκε αμέσως μετά την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα το 1864. Ήταν ένα κίνημα εθνικοαπελευθερωτικό και αστικοδημοκρατικό, αφού απαιτούσε την ένωση της Επτανήσου με την ελεύθερη Ελλάδα και συγχρόνως εμπνεόταν από τα δημοκρατικά ιδανικά των γαλλικών επαναστάσεων του 1789 και 1848 ( ελευθερία, ισότης, αδελφότης ).

Το 1933, η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά παρήγγειλε στο Γεώργιο Μπονάνο τη στήλη των Ριζοσπαστών, της οποίας κάλυψε εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη , αφού ο έρανος που διενεργήθηκε δεν απέδωσε ούτε δόθηκε καμία «πλουτοκρατική» ενίσχυση . Η στήλη μετά από πολλές συζητήσεις στήθηκε στην βοδό Ερυθρού Σταυρού, σε μια μικρή πλατεία, την πλατεία Ριζοσπαστών και στις 21 Μαΐου 1934 τελέστηκαν με επισημότητα τα αποκαλυπτήρια της.

Η απότιση φόρου τιμής προς τους ριζοσπάστες εκφράστηκε με μια στήλη, της οποίας η επάρκεια να εκφράσει συμβολικά τα ιδανικά της αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή , ενώ παραμένει για τους Κεφαλλονίτες μέχρι σήμερα ανοιχτό το αίτημα για μια επιβλητική σύνθεση που να καλύπτει και την ιδεολογική έκφραση και τα μέσα και τα άτομα που την ερμήνευσαν.

Το συνολικό ύψος της στήλης ανέρχεται στα 3,25 μέτρα , το πλάτος της πρώτης βάσης στα 1,52 μέτρα και της δεύτερης στα 0,8 μέτρα. Το ανώτερο τμήμα της στήλης φέρει σε έξεργο ανάγλυφο τη μορφή της «Ιστορίας» , η οποία έχει αγέρωχη στάση με ευρύ διασκελισμό, με τη διαφορά ότι το σκέλος που εκτείνεται στο πλάι, πατάει με τις μύτες στο έδαφος. Το αποτέλεσμα δεν είναι όμως ικανοποιητικό, γιατί η μη φυσική στάση δεν πείθει για την αλήθεια της.Στα χέρια της η μορφή κρατά σε μια πλάκα την ημερομηνία της ένωσης τηςΕπτανήσου με την υπόλοιπη Ελλάδα 21 ΜΑΪΟΥ 1864 και ακριβώς κάτω από τη μορφή υπάρχει η επιγραφή :

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΕΙΟΙ ΤΟΥΣ ΑΣΤΟΥΣ ΤΗΣ

κάτω από την επιγραφή χαράχτηκαν σε ανάγλυφα γράμματα τα ονόματα των Ριζοσπαστών :

ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ

ΙΩΣΗΦ ΝΟΜΦΕΡΡΑΤΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

ΓΕΩΡ. ΤΥΠΑΛΔΟΣ ΙΑΚΩΒΑΤΟΣ

ΤΥΠΑΛΔΟΣ ΔΟΤΟΡΑΤΟΣ

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΔΟΜΕΝΕΓΙΝΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΠΑΪΖΗΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΣΥΛΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΟΦΑΝΤΗΣ

και κάτω από τα ονόματα υπάρχει χαραγμένη η επιγραφή :

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΧΩΡΙΚΟΣ

Στο πίσω μέρος της στήλης υπάρχει το ψήφισμα που διαβάστηκε από τους Ριζοσπάστες στη Θ Βουλή, στις 26 Νοεμβρίου 1850, με το οποίο προσπαθούν να ξεσηκώσουν το λαό υπέρ της ενώσεως και από κάτω αναγράφονται τα ονόματα των αντιπροσώπων.

Κάτω από τα ονόματα βρίσκεται η επιγραφή :

Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ ΚΑΦΑΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣΙΩΝ

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ 1933

Στο αριστερό μέρος της στήλης υπάρχει η επιγραφή :

ΓΕΩΡ. ΜΠΟΝΑΝΟΣ ΕΠΟΙΕΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝ

Κάθε χρόνο την 21η Μαΐου . τελείται επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων γύρω από το μνημείο.

ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΤΣΗ:

Ο Αντώνης Τρίτσης ήταν έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι και πέθανε αιφνίδια το 1992 στην Αθήνα την περίοδο που διατελούσε δήμαρχος. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο και διετέλεσε υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Μεταξύ 81 και 84 διετέλεσε υπουργός χωροταξίας και περιβάλλοντος, και από το 86 έως το 88 υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, διαπρέποντας στο δέκαθλο με βαλκανικές διακρίσεις. Θεσμοθέτησε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Αργοστολίου και ίδρυσε το ίδρυμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαών.

Ο ανδριάντας του βρίσκεται στη λεωφόρο Αντώνη Τρίτση, έξω από το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Αργοστολίου . Η επιλογή του σημείου ως τόπος ανέγερσης του μνημείου δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού λήφθηκε υπόψη η επί σειρά ετών αθλητική δραστηριότητα του Τρίτση.

Οι συζητήσεις για την ανέγερση του ανδριάντα ξεκίνησαν στις 30-04-90, όταν το δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου συνεδρίασε με σκοπό τη σύνταξη μελέτης για τη διαμόρφωση του χώρου ΕΑΚ του Αργοστολίου, ορίζοντας το συνολικό κόστος του μνημείου στα 20.240.000 δραχμές και την ολοκλήρωσή του σε τρεις φάσεις.

Το μνημείο ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του και τα αποκαλυπτήρια έλαβαν χώρα στις 24-09-95 με κάθε επισημότητα ,παρουσία πολλών τοπικών παραγόντων .

Στο μνημείο απεικονίζεται ο Τρίτσης όρθιος με το ένα χέρι στην τσέπη, το άλλο να κρατά ένα βιβλίο, και το ένα πόδι να προεξέχει στηριζόμενο σε μια πλάκα. Αριστερά του υπάρχει επιγραφή που αναφέρει τις ιδιότητες του:

ΑΘΛΗΤΗΣ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ

Δεξιά του υπάρχει άλλη επιγραφή που λέει:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ 1937-1992

Το μνημείο αποτελείται από ένα βάθρο 32 τ.μ. που οδηγεί στην βάση του ανδριάντα. Η επιλογή του καλλιτέχνη να παρουσιάζεται ο Τρίτσης με τον τρόπο αυτό, οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι θυμούνται τον Τρίτση να βγαίνει περίπατο στην πόλη με την συντροφιά νέων, το σακάκι του στον ώμο και την γραβάτα του να ανεμίζει. Όλοι συνηγορούν στο ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος του σήμερα με σύγχρονες αντιλήψεις και πρωτοποριακές ιδέες.