Τι ”είδε” Ο Bjorn-Willy Mortensen αντικρίζοντας την Λάμια…

Ο Bjorn-Willy Mortensen αντικρίζοντας την Λάμια

Ο Bjorn-Willy Mortensen αντικρίζοντας την Λάμια

Μια διαφορετική, ποιητική, ματιά ”εριξε” προς την Λάμια ο Νορβηγός ζωγράφος Bjørn-Willy Mortensen που έζησε και δημιούργησε στο χωριό μας πριν αρκετά χρόνια.

Με δημιουργική ελευθερία επιχειρεί μια μετάλλαξη του Ομηρικού μύθου. Ένας μύθος σχεδόν αυτοσχέδιος ,μια απόκλιση των μυθολογικών επιλογών από τα πρότυπά τους, αποδεικνύει την ευρηματικότητα και την ιστορική γνώση του.

Στο ποίημα αποτυπώνονται πληθώρα μυθολογικών λεπτομερειών, μοτίβων και προσώπων, πολλαπλοί τρόποι ανάγνωσης και καινοτόμος προσέγγιση. Διαβάζοντάς το δικαιώνεται η ρήση του Τηλέμαχου στην Οδύσσεια…

«την γὰρ ἀοιδὴν μᾶλλον ἐπικλείους’ ἄνθρωποι, ἥτις ἀκουόντεσσι νεωτάτη ἀμφιπέληται.» (οι άνθρωποι πιο πολύ επαινούν ένα τραγούδι όταν ακούν αυτό σαν νέο)

”Απο το λιοχάραμα ως το λιόγερμα ανάμεσα Δαυγάτα και Δειλινάτα στην ανηφόρα που διάσπαρτοι κείτουνται οι τεκτονικοί βράχοι που δεν πρόλαβαν να εκτοξέυσουν οι γίγαντες στον Ολυμπο, πριν νεκρούς του Δία οι αστραπές στο χώμα τους ξαπλώσουν, εκει ο Τηλέμαχος για τιμή της προστάτιδας του Λάμιας Αθηνάς αφού με τέχνη στο βράχο σκάλισε κάθαρσης γούρνα και καθαρίστηκε απο της οικογένειας του τους τόσους φόνους και τα αίματα, εκεί περίλαμπρο ναό έστησε.

Απο’κει πάνω,η γαλανομάτα Αθηνά με το μελαψό της Λύβιας Λάμιας δέρμα, άπλωνε το θεικό της βλέμμα προστατεύοντας το πέλαγο, την Κρανάη,την Παλλη,τον Λίβαθο, πέρα από την Προνοή και στο θεικό της έργο βοηθούσαν οι ιέρειες και όλοι οι άλλοι που ο Τηλέμαχος είχε μαζέψει, χορευτές αγόρια απ’την Περσια ευνούχους και μένα τον γιό του Ερμή στα θεικά μαθητευόμενο. και έγινε η Κεφαλονιά της θείας ανάπαυσης ο χλωροπράσινος τόπος.

Ο Bjorn-Willy Mortensen αντικρίζοντας την Λάμια

Ο Bjørn-Willy Mortensen γεννήθηκε στο Οσλο το 1941 και πέθανε το 1993.Ηταν πολυτάλαντος. Γραφίστας, γελοιογράφος, μουσικός, εικονογράφος βιβλίων με ευφάνταστα εικονιστικά μοτίβα και με υπαρξιακές και πολιτικές αναζητήσεις.

Έλαβε μέρος σε μια πληθώρα εκθέσεων και εκπροσωπείται σε δημόσιες συλλογές. Ο Børn-Willy Mortensen, επίσης, έπαιξε μπάσο στην Stokstad Jensen Trad.Band. Έζησε και δημιούργησε στο χωριό μας μαζί με την επίσης ζωγράφο σύντροφο του Maria Veronica Solem λίγα χρόνια πριν τον θάνατο του το 1993.

email
Πηγή άρθρου: dilinata.gr