Ζωγραφιές στη χερσόνησο της Παλικής….

Μαντζαβινάτα

Μαντζαβινάτα

Ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός Μαντζαβινάτα βρίσκεται στην χερσόνησο της Παλικής και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ληξουρίου. Βρίσκεται, πιό έξω από το Ληξούρι, στο δρόμο, που οδηγεί προς την Κουνόπετρα.

Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις mangia και vino που σημαίνουν φαγητό και κρασί.

Όλα δείχνουν ότι ο οικισμός εκατοικείτο από την αρχαιότητα αφού υπάρχουν πολλά μνημεία που το καταδεικνύουν. Ένα μάλιστα μωσαϊκό ρωμαϊκής περιόδου που βρέθηκε στην περιοχή Βάτσα, φιλοξενείται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι. Από τις τρεις εκκλησιές που κοσμούν τον οικισμό τωνΜαντζαβινάτων, η μία χρονολογείται από το 1666.

Ξ Ι   ΠΑΡΑΛΙΑ

Χαρακτηριστικό της παραλίας Ξι το κοκινωπό χρώμα

Στα νότια του οικισμού απλώνεται η παραλία Ξι. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς.

Π Α Ρ Α Λ Ι   Ξ Ι

Μια άλλη άποψη της παραλίας Ξι

Χαρακτηριστικό της το κοκινωπό χρώμα της άμμου που απλώνεται σε όλο της το μήκος

Στο τέλος της Παλικής χερσονήσου και σε πολύ μικρή απόσταση από τα Μαντζαβινάτα βρίσκεται η Κουνόπετρα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη σε όγκο πέτρα, η οποία μετά από την σύγκρουση ενός πολεμικού αγγλικού πλοίου πάνω της, τον 19ο αιώνα πήρε ένα ρυθμικό κούνημα.

Έτσι αποτέλεσε ένα από τα αξιοθέατα όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Κεφαλονιάς. Όμως με τους τρομερούς σεισμούς τον Αύγουστο του ΄53 η πέτρα έπαψε να κουνιέται.

Η παραγωγή σταφίδας και κρασιού αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό τομέα του οικισμού.

Κάθε Αύγουστο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Κουνόπετρα Μαντζαβινάτων-Βουνίου”διοργανώνει τη γιορτή του κρασιού όπου συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο.

Είναι πάρα πολλά όλα αυτά που προκαλούν για μιαν επίσκεψη στον πανέμορφο αυτόν οικισμό.

Τα Χαβριάτα.

Το χωριό που γέννησε τον Βικέντιο Δαμωδό.

Χ Α Β Ρ Ι Α Τ Α

Γενική άποψη του οικισμού Χαβριάτα

Τα Χαβριάτα είναι είναι ένα πανέμορφο χωριό της Παλικής χερσονήσου, χτισμένο πάνω σ΄ένα λόφο με πανοραμική θέα προς τον κάμπο και τη θάλασσα του Ιονίου. Οι λιγοστοί κάτοικοί του, εργατικοί και γερά δεμένοι με τη γη τους, είναι φιλόπονοι και προοδευτικοί γεωργοί.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ  ΧΑΒΔΑΤΑ

Παλαιό αρχοντικό στα Χαβριάτα

Βρίσκεται σε ύψος εξήντα μέτρων από τη θάλασσα και οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους τριακόσιους.

Αξιόλογο μνημείο, που δεσπόζει στον οικισμό των Χαβριάτων η εκκλησιά της Παναγιάς, η οποία λέγεται ότι έχει χτιστεί πριν από τριακόσια πενήντα χρόνια περίπου. Το εσωτερικό της κοσμείται από θαυμάσιες αγιογραφίες και ένα ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο, μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης.

Στα Χαβριάτα έχουν γεννηθεί δυό μεγάλοι των ελληνικών γραμμάτων.

Ο Βικέντιος Δαμωδός

Ο Βικέντιος Δαμωδός

Ο ένας είναι ο Βικέντιος Δαμωδός, ο οποίος έχει πάρει τον τίτλο, “Δάσκαλος του Γένους.” Ο Δαμωδός σπούδασε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο της Βενετίας και μαθήτευσε κοντά σε γνωστούς λόγιους της εποχής του. Στην πλατεία του οικισμού υπάρχει η κοινοτική βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο όνομά του.

Έτερος είναι ο συγγραφέας των “Κεφαληνιακών Συμμείκτων” ο Ηλίας Τσιτσέλης. Κοντά στα Χαβριάτα, στη θέση Πλατύ-Μπόρος βρίσκεται η βίλλα του Τσιτσέλη όπου φιλοξενείται το αρχείο του, το οποίο σώζεται σε αρίστη κατάσταση. Πεύκα, λεμονοπορτοκαλιές και κουκουναριές περιζώνουν την ιστορική βίλλα.

Πηγαίνοντας από τα Χαβριάτα προς τα Χαβδάτα, ένας δρόμος αριστερά οδηγεί στο φάρο του Γέρο-Γόμπου.

Στο χωριό υπάρχει ο πολιτιστικός σύλλογος Ἡ Αγριλιώτισσα” ο οποίος κάθε χρόνο δραστηριοποιείται σε πολλές εκδηλώσεις.

Γερο Γόπμπος

Γέρο-Γόμπος

Καμινάρατα.

Καμιναράτα

Καμιναράτα

Ένα χωριό μοναδική ζωγραφιά.

Μετά από τα Φαβάτα το πρώτο χωριό που θα συναντήσουμε πάνω στη δημοσιά είναι τα Καμιναράτα. Οι κάτοικοί του, περίπου τετρακόσιοι, είναι περήφανοι για την ομορφιά του χωριού τους.

Από τα Καμιναράτα η θέα με τον κόλπο του Αργοστολίου και στο βάθος ο Αίνος

Βρίσκεται κτισμένο σε μια υπέροχη θέση με απέραντη θέα από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον κάμπο της Παλικής, τον κόλπο του Αργοστολίου και στο βάθος το βουνό του νησιού, τον Αίνο.

Καμιναράτα

Καμιναράτα

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει το παλιό λιτρουβιό που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα λαογραφικό μουσείο, μοναδικό στο είδος του και αποτελεί το στολίδι της ευρύτερης περιοχής της Παλικής. Στο μουσείο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα παλιά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν για της επεξεργασία της ελιάς καθώς και πολλά αντικείμενα και εργαλεία που έχουν προσφέρει οι κάτοικοι του χωριού.

Το χωριό γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου όπου συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο από τα γύρω χωριά σ΄ένα γλέντι που κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες.

email
Πηγή άρθρου: eftanhsa.blogspot.gr