“Ακτινογραφία” του Σ.Αλεβιζόπουλου στο χθεσινό Δημ.Συμβούλιο

Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς

Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλλονιάς

Άλλη μια συνεδρίαση που δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την κατάρα που λέγεται «πρόκληση και ασυνεννοησία».

Δυστυχώς και χθες το Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον τρόπο που στήθηκε εδώ και κάποιους μήνες που ξεκίνησε.

Μεγάλη πληγή τα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και κατεπείγοντα. Κυριολεκτικά η λέξη «αλαλούμ» δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην αίθουσα.

Δεν μπόρεσε ο Νίκος Ανουσάκης να βρει ένα τρόπο για να λειτουργήσει αυτός ο κανονισμός, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία, και δεν έδωσε τις αναμενόμενες λύσεις. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι τον κανονισμό αυτό ακόμα και αυτοί που τον ψήφισαν τον ….σαμποτάρουν.

Τον σαμποτάρουν με την συμπεριφορά τους, καταρχήν αυτό που συμβαίνει με πολλούς δημοτικούς συμβούλους μέσα στην αίθουσα με το πήγαινε έλα, είναι απαράδεκτο, δείχνει πόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι, και της αντιπολίτευσης σέβονται τη συνεδρίαση.

Αλλά, ας έρθουμε στην χθεσινή συνεδρίαση. Πρώτος υπεύθυνος του αλαλούμ είναι ο ίδιος ο Δήμαρχος, που θέλησε να μπλοκάρει τη συζήτηση για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Δεν ήθελαν χθες να συζητήσουν το θέμα αυτό που θα επηρεάσει τη ζωή των Κερφαλλήνων από δω και πέρα αν δεν βρεθεί μια λύση ΜΟΝΙΜΗ.

Κυριάρχησε βέβαια στην ομιλία του Δημάρχου το γνωστό, «οι καημένοι οι εφοπλιστές που το καράβι πάει άδειο» και τέτοια γλυκανάλατα.

Επίσης ανακοίνωσε ο Δήμαρχος ότι υπάρχουν κάποιοι ελληνοαμερικάνοι που θέλουν να βοηθήσουν. Να αγοραστεί το F/B KEFALONIA το οποίο πωλείται όπως ανακοίνωσε στον Δήμαρχο ο πλοιοκτήτης του. Πωλείται 2 εκατομ. ευρώ. Το σχέδιο του Δήμαρχου είναι να το αγοράσουμε και να δημιουργηθεί μια εταιρεία λαϊκής βάσης, όπου θα το ελέγχει για καλύτερη συγκοινωνία. Όλος παραδόξως το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε όσο έπρεπε, δηλαδή, τι διαθέσεις έχει ο Δήμαρχος πάνω σ’ αυτή την πρόταση.

Το θέμα με την απόσυρση του πλοίου δεν συζητήθηκε, καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία, κι έτσι χάθηκε μια ευκαιρία να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Έγινε όμως μια συζήτηση όπου κανείς δεν ήξερε τι έλεγε, κανείς δεν ήξερε τι έκανε. Ο Πρόεδρος για μια στιγμή έχασε τον έλεγχο, και τα έβαλε με τους γνωστούς, την Λαϊκή Συσπείρωση. Η οποία φυσικό ήταν να βρει την ευκαιρία να θυμίσει στον Δήμαρχο και στους υπόλοιπους κάποιες παλιές υποσχέσεις για τη συζήτηση του θέματος της Παιδείας της Υγείας. Βέβαια θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε προς συζήτηση το θέμα για την κατάργηση του Μνημονίου που έχει βάλει το ΚΚΕ στη Βουλή. Ένα θέμα για να παρθεί μια απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο συμπαράστασης. Όπως ήταν αναμενόμενο καταψηφίστηκε.

Ο Ανδρέας Ζαπάντης αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα που έχει ξεκινήσει από τη ΚΕΔΕ, τη συζήτηση αναθεώρησης του Καλλικράτη. Ουσιαστικά αυτό που ενδιαφέρει όλους είναι το χωροταξικό, αν θα πρέπει η Κεφαλονιά να γίνει δυο ή τρεις δήμους. Μια πρόταση δηλαδή προς την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και όχι μόνο.

Ήδη στην Κέρκυρα η συζήτηση αυτή έχει γίνει, κάτι που εδώ η δημοτική αρχή δεν θέλει ούτε να ακούσει. Ο μόνος που ήθελε τη συζήτηση από την πλειοψηφία ήταν ο Βασίλης Καμπίτσης ο οποίος βλέποντας ότι δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα αποχώρησε, λέγοντας ότι τον ενημέρωσαν από το Υπουργείο ότι προτίθενται να γίνει η Κεφαλονιά τρεις Δήμοι, χωρίς να πει τίποτα άλλο, από πού και πως έχει τέτοιες πληροφορίες.

Η πίεση πάνω στη συζήτηση για τον Καλλικράτη, ήταν μεγάλη κι έτσι αναγκάστηκε ο Πρόεδρος να προγραμματίσει συνεδρίαση με το θέμα αυτό τη Δευτέρα το απόγευμα. Όπως ανακοίνωσε, αν και μέσα στην αίθουσα επικρατούσε χάος, ότι θα βάλει και το θέμα της Παιδείας.

Η ειρωνεία από τον Νίκο Ανουσάκη ότι γίναμε Βουλή και ασχολούμαστε με θέματα που δεν θα έπρεπε, δεν ασχολούμαστε με τα τοπικά, και τι έγινε αν βγάλουμε δυο ή τρία ψηφίσματα συμπλήρωνε ο Δήμαρχος, ασφαλώς χαρακτηρίζει τους ίδιους και το πόσο σέβονται τα προβλήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή το λαό. Ένα δημοτικό συμβούλιο δεν απασχολείται μόνο με τοπικά θέματα. Η ανικανότητα του προεδρείου και η ασχετοσύνη του Δήμαρχου πολλές φορές, δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας και συνοχής του Δημοτικού συμβουλίου.

Ο Νίκος Ανουσάκης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι πρόεδρος ή δημοτικός σύμβουλος και να παίρνει το λόγο δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα με όσα λέει. Ασφαλώς δικαιούται να λέει τη γνώμη του. Αλλά, να τι λέει σε ένα συμβούλιο που έχει λύσει πρώτα τα προβλήματα λειτουργίας που έχει αλλά και τα μεγάλα προβλήματα συνοχής και προπάντων…. ενότητας.

Σε «άγρια δύση» που έχει μετατραπεί η σχέση του με την Λαϊκή Συσπείρωση, ασφαλώς δεν βοηθάει το Δημοτικό Συμβούλιο. Η αυστηρότητά του, απέναντι στην παράταξη του ΚΚΕ, είναι υπερβολική, μη πω ύποπτη.

Χθες η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν «τύπος και υπογραμμός». Η μεγαλύτερη «βαβούρα» έγινε από άλλους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, με συνέπεια να παρουσιάζεται μια εικόνα απαράδεκτη. Ο Μάρκος Κοτσιλίνης ανακοίνωσε ότι δεν συμμετέχει σ’ αυτό το αλαλούμ και βγήκε έξω από την αίθουσα.

Ο Βαγγέλη Κεκάτος βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από πολλούς. Κόκκινο πανί. Πιστεύω ότι μερικές άστοχες παρεμβάσεις του στο παρελθόν, έχει μπει στη ….μαύρη λίστα της μείζονος αντιπολίτευσης και Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου οτιδήποτε θέμα να συζητείται το οποίο προτείνει, να είναι καμένο από χέρι, όπως λένε.

Δυστυχώς θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος, θέματα που αφορούν τον τουρισμό να έρχονται με έναν διαφορετικό τρόπο.

Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά, σχετικά με την Τουριστική Επιτροπή, την οποία έχει γίνει κυριολεκτικά ….φέουδο του αγαπητού Κεκάτου, και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Είναι ένα μεγάλο αίτημα, παράπονο, όπως θέλετε πέστε το, από την αντιπολίτευση αλλά και από μερικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, ο τρόπος που λειτουργεί η Τουριστική Επιτροπή. Εγώ θα’λεγα ότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις και για τα μέλη που την απαρτίζουν.

Δεν θέλω να προχωρήσω και να αναφέρω ονόματα, διότι θα δυναμίτιζα το όλο εγχείρημα, με συνέπεια τα αρνητικά σχόλια σε βάρος μου να δημιουργήσουν άσχημο σκηνικό.

Απλά θέματα που αφορούν το τουριστικό προϊόν, διογκώνονται με τέτοιο τρόπο, που δημιουργούν αντιπαραθέσεις σε βάρος του τουρισμού, αλλά και των σχέσεων μεταξύ τους.

Αυτό που έγινε χθες, τα θέματα για τον τουρισμό να δοθούν στους συμβούλους, όχι σε όλους, στις τρεις το μεσημέρι, ασφαλώς δεν βοηθάει αγαπητέ Βαγγέλη Κεκάτο . Όπως καταλαβαίνεις όλα ξεκίνησαν απ’ αυτή τη αστοχία.

Να σημειώσω ότι έγινε μόνο μια διακοπή (ευτυχώς, αν θυμάμαι καλά, και ευθύνεται ο Νίκος Ανουσάκης και η «βεντέτα» που έχει με τη Λαϊκή Συσπείρωση).

Τι να πούμε για τη Διαδημοτική. Τα έχω γράψει και παλαιότερα. Υπάρχει μια συμπαιγνία μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης, γι αυτό το θέμα. Χθες επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με τη συζήτηση που έγινε πριν από λίγο καιρό για την μετατροπή της Διαδημοτικής σε Ανώνυμη Εταιρεία. Όλοι έβγαλαν πάλι τα απωθημένα τους γι αυτή τη δύσμοιρη εταιρεία, έχει δίκιο ο Νίκος Ανουσάκης ότι «κρέμασαν» τον πρόεδρο με τόσες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, ούτε ο εισαγγελέας δεν κάνει τόσες ερωτήσεις, αλλά……

…….Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά κι εδώ, που αφορά τον πρόεδρο της Διαδημοτικής κ. Α. Γαλάτη, ο οποίος δεν στάθηκε στο ….ύψος του. Αγαπητέ Δήμαρχε, τον έχετε κάψει τον άνθρωπο, διότι κάνει «μπάμ» από μακριά ότι βάλατε, για να σας κάνει τη δουλειά.

Δεν μιλάει δεν λαλάει, κι όταν μιλήσει ….βρίζει. Περιέργως θυμάται τους προηγούμενους που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, ενώ αυτός τα κάνει όλα στην εντέλεια. Δεν έχει άλλα επιχειρήματα ο ψημένος, δεν έχει το ανάλογο ύφος και… ύψος για να αναμετρηθεί με τόσους μέσα εκεί.

Ο Γιάννης Κουρούκλης και η Κατερινά Κουταλά ήταν όλη η …..συνεδρίαση, όλη η συζήτηση για τη Διαδημοτική. Καλός ήταν και ο Νίκος Ανουσάκης αναφερόμενος στο ιστορικό. Καλή και η κ. Ελ. Κατσαίτη.

Ο Μάρκος Κοτσιλίνης μπήκε δυνατά και ….άγρια, αλλά στο τέλος ψήφισε μαζί με την πλειοψηφία το επίμαχο θέμα. Κάτι αλλαγές που πρότεινε και πέρασαν, όποιος παρακολουθούσε θα καταλάβαινε πόσο τις έλαβαν υπόψη.

Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ψήφισε κάπως περίεργα. Είπε ότι δεν θα ….ψήφιζε γιατί οι αλλαγές που πρότεινε ο Κοτσιλίνης δεν του άρεσαν, αλλά όμως ψηφίζει, με επιφυλάξεις, για να έχει τους απαραίτητους ψήφους το θέμα για να περάσει. Περίεργη συλλογιστική. Ο Βασίλης Ρουχωτάς και Βεντούρας ψήφισαν υπέρ με κάποιες επιφυλάξεις κι αυτοί.

Για να περνούσε το θέμα χρειάζονταν 21 ψήφους. Και έτσι έγινε, πήρε 22, νομίζω, ψήφους και όλοι ανακουφίστηκαν μέσα στην αίθουσα.

Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου δυστυχώς δεν παίρνει γιατρειά. Ο άναρχος τρόπος που λειτουργούν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι μαζί και ο Νίκος Ανουσάκης, ασφαλώς δεν θα αφήσουν ποτέ το συμβούλιο να λειτουργήσει σωστά.

Δεν φταίει ο κανονισμός πάντα, φταίνε και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Φταίει η συμπεριφορά τους, φταίει κα η κομματική ευσυνειδησία όχι απαραίτητη πάντα.

Εκείνο που είναι επικίνδυνο είναι η συνεχιζόμενη, όλο και πιο άγρια κάθε φορά, αντιπαράθεση μεταξύ Προέδρου και Λαϊκής Συσπείρωσης. Δεν θα σου βγει σε καλό αγαπητέ Πρόεδρε, βρες ένα τρόπο να σταματήσει.

Επίσης θα πρέπει ο Πρόεδρος να αποφεύγει τις πολλές παρεμβάσεις σαν δημοτικός σύμβουλος. Αυτά συμβαίνουν μόνο όταν η λειτουργία ενός συμβουλίου είναι σωστή, αυτές οι παρεμβάσεις είναι πολυτέλεια στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Σπύρος Αλεβιζόπουλος.

Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας μου επισημαίνει τα εξής:

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΔΣΑ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΤΣΙΛΙΝΗ ,(ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ,ΓΙΑ ΤΟ 2013) ΜΕΧΡΙ 31/12/2012 ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΠΟ 230.000 ΗΤΟΙ 690.000 ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΟΠΩΣ ΖΗΤΟΥΣΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΑΤΟΥ ΧΘΕΣ Ο ΠΑΡΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ 20 ΨΗΦΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΦΥΓΕΙ.

Δηλαδή ο Σύμβουλος εδώ μας λέει ότι τελικά δεν υπήρχαν οι 21 ψήφοι. Μετά από τόσες επιφυλάξεις τι είδους πλειοψηφία πήρε το θέμα; Μπορεί ο πρόεδρος να ….μέτρησε 22 αλλά η πλειοψηφία είναι…. ανάπηρη. Πρόεδρε τι λες;

email
Πηγή άρθρου: kefalonianews.gr