Άγγελος και ο Σωτήρης Αγγελάτος η «Φωνή των Ελλήνων» στην Αμερική

Οι δύο Κεφαλονίτες της Αμερικής και η «Φωνή των Ελλήνων»

Οι δύο Κεφαλονίτες της Αμερικής και η «Φωνή των Ελλήνων».

Κατακτώντας ένα κοινό 6 εκ. θεατών και ακροατών, οι αδερφοί Αγγελάτου, συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Έχοντας στην κατοχή τους ένα τηλεοπτικό σταθμό, τον WZRA-CA (TV48) και δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς στα μεσαία, τους 1500 WPSO και 1520 WXYB ασχολούνται με τις μικρές κοινότητες στην Αμερική που οι άλλοι σταθμοί, στην πλειοψηφία τους, δείχνουν να αγνοούν.

Με βασική τους προτεραιότητα την ελληνική κοινότητα, κάνουν εκπομπές για τους Ιταλούς της Tamba Bay, τους Ινδούς ενώ αναμεταδίδουν τηλεοπτικά προγράμματα από τον Καναδά, την Καραϊβική, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Τα «κουμμούνια» και ο Παναγιώτης Τουλάτος

Δεν είναι λίγες οι φορές που στις εκπομπές του ο Άγγελος Αγγελάτος καταφέρεται εναντίον της αριστεράς. Είναι μάλλον το χούι του.

Σε πρόσφατη εκπομπή του, με αφορμή το ξύλο του Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, έριξε την ευθύνη για όσα ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία στην αριστερά, συνοψίζοντας την κριτική του στη φράση : «για όλα φταίνε τα κουμμούνια».

Το αντικομουνιστικό και αντι-αριστερό του μένος έχει εκφραστεί πολλές φορές μέσα από τις εκπομπές του, ενώ πολύ συχνά βρίσκει υποστήριξη στις απόψεις του Παναγιώτη Τουλάτου, του πνευματιστή με τη μεσσιανική αμφίεση, συγγραφέα, αιρετικού χριστιανού (με επίσημη απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας), οπαδού της μετενσάρκωσης, μάγου, τηλεοπτικού αστέρα (θα τον θυμάστε ίσως από τα «Παιδιά της Νύχτας», με τον Κώστα Μυλωνά, στο Άλτερ), άγιου (Ιωάννη σε μετενσάρκωση), κατά άλλους σατανιστή, καταδικασμένου από την ελληνική δικαιοσύνη για απάτη και γυρολόγου των ελληνικών trash εκπομπών και καναλιών, του οποίου οι απόψεις και τα βιβλία κάνουν τον Δημοσθένη Λιακόπουλο να αποκτά το κύρος του Νόαμ Τσόμσκι.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγες οι φορές που οι ρατσιστικές απόψεις του Τουλάτου έχουν εξοργίσει τον Αγγελάτο, ο οποίος πιστεύει στην πολυπολιτισμικότητα παρότι συχνά εκφράζεται με συμπάθεια προς τη Χρυσή Αυγή. Ο Τουλάτος δε, παρά τις ρατσιστικές του δηλώσεις, θεωρεί τη Χρυσή Αυγή μασωνική, εωσφορική και ναζιστική.

Ποιοι είναι οι αδερφοί Αγγελάτου

Ο Άγγελος και ο Σωτήρης Αγγελάτος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, αποτελούν εδώ και χρόνια τη «Φωνή των Ελλήνων» στην Αμερική λόγω των επιτυχημένων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών τους εκπομπών.

Το 1968, ο Άγγελος Αγγελάτος βρισκόταν στην Ελλάδα. Εργαζόταν ήδη 3 χρόνια ως μηχανικός του ναυτικού, όμως οι δουλειές ήταν δυσεύρετες και εκείνος είχε ένα άσβεστο πάθος για το ραδιόφωνο.

Έτσι, με τον αδερφό του Σωτήρη, έκαναν το μεγάλο βήμα και εγκαταστάθηκαν στον Καναδά. Πρώτος σταθμός του Γουίνιπεγκ, και μετά Μόντρεαλ και Τορόντο.

Για 10 χρόνια η ζωή έβγαινε δύσκολα όμως κατάφεραν να ξεκινήσουν έναν δίγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό δουλεύοντας παράλληλα σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών.

Μετά τον Καναδά, οι Η.Π.Α.

Μετά από μία δεκαετία στον Καναδά, αποφασίζουν να μεταφερθούν στην Φλόριντα, των Η.Π.Α. Το ραδιόφωνο όμως δεν θα το αρνηθούν.

Ο Άγγελος είχε από μικρός το πάθος με το μέσο. Όταν ήταν έφηβος, του χάρισαν ένα χαλασμένο πομπό από τον αμερικανικό στρατό. Τον επιδιόρθωσε και απέκτησε τον πρώτο του μικρό ραδιοφωνικό σταθμό.

Το 1979, κάθε Σάββατο, τα δύο αδέρφια από την Κεφαλονιά, έκαναν δίωρες εκπομπές, νοικιάζοντας χρόνο από τον ραδιοφωνικό σταθμό Largo. Ένα Σάββατο όμως, οι υπεύθυνοι δεν τους παραχώρησαν το σταθμό γιατί κάποιος άλλος είχε δώσει 2000 δολάρια περισσότερα για να χρησιμοποιήσει το στούντιο.

Την επόμενη Δευτέρα όμως οι αδερφοί Αγγελάτου επέστρεψαν στον αέρα έχοντας πάρει το μάθημά τους. «Τέλος η ενοικίαση είπαν» και αγόρασαν τον σταθμό 1500 WXYB, με έδρα το New Port Richey. Έξι μήνες αργότερα θα αποκτήσουν και τον 1520 WXYB στο Indian Rocks Beach.

Ο Σωτήρης Αγγελάτος στο στούντιο του σταθμού

«Για μένα, δεν έχουν σημασία τα λεφτά», λέει ο Άγγελος, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μηχανικός του σταθμού. «Δεν είναι να βρεις πελάτες και μια μέρα να πάρεις τα λεφτά και να φύγεις.

Δεν το κάνω για τα λεφτά, το κάνω για μένα, είναι το χόμπι μου, αγαπούμε αυτό που κάνουμε. Και αν το πάρεις από την άλλη πλευρά, πολλοί λένε: αν δεν βγάζεις λεφτά, μάζεψέ τα και φύγε. Όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, έχουμε επιπλέον αναλάβει πολλές ευθύνες απέναντι στην κοινότητα και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό».

Η υποστήριξη της κοινότητας είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα για τους Αγγελάτους. Είναι αμέτρητες οι φορές που έχουν στηρίξει την κοινότητα πότε συγκεντρώνοντας χρήματα για κηδείες, πότε διοργανώνοντας το ελληνικό φεστιβάλ του Tarpon Springs, πότε προσφέροντας κάθε υπηρεσία που μπορούν στην ελληνική κοινότητα και όχι μόνο.

Καθοριστική ήταν η συμμετοχή τους στην διευκόλυνση και υποστήριξη των θυμάτων του καταστροφικού τυφώνα Άντριου, το 1992 στη Νότια Φλόριδα, όπου συντόνισαν, μέσα από το ραδιοφωνικό σταθμό, τους Έλληνες της περιοχής ενώ συγκέντρωσαν γρήγορα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες.

Οι αδερφοί Αγγελάτου υποστηρίζουν από την αρχή και κοινότητες άλλων εθνών. Η Αμερική είναι γι’ αυτούς ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων, ένα «σπίτι για όλους», όπως λένε.

Ο Σωτήρης υποστηρίζει ότι οι διαφορετικότητα του κάθε λαού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενώσει τους ανθρώπους αν ο καθένας προσπαθήσει να πλησιάσει και να σεβαστεί τον άλλο. Έχει σημασία οι μετανάστες από διαφορετικές χώρες να νιώθουν αυτό τον τόπο σαν το σπίτι τους.

Μην τους μιλήσεις όμως για κομμουνιστές.

Οι νέες τεχνολογίες

Οι αδερφοί Αγγελάτου δεν φοβήθηκαν ποτέ τις νέες τεχνολογίες. Αντίθετα της αξιοποιούν στο μέγιστο. Εφαρμογές για Android και Iphone, τεχνολογίες streaming μέσω διαδικτύου, κανάλια στο youtube, vimeo και αλλού δίνουν πρόσβαση στα εκατομμύρια των θεατών και ακροατών τους στο πρόγραμμα που εκπέμπουν.

Και όλα αυτά σε πολλές διαφορετικές γλώσσες. Γι’ αυτούς η παιδεία και η μόρφωση ταυτίζεται με την γνώση της διαφορετικότητας των λαών.

Χωρίς να ξεχνούν ποτέ την ελληνική και κεφαλονίτικη καταγωγή τους η οποία τους μπόλιασε και με την απαραίτητη τρέλα.

email
Πηγή άρθρου: kefalonitikanea.gr