Aνοιχτή επιστολή προς τον Δήμο από το Δ.Σ Συλλόγου Κατελειού

Περιβαλλοντολογικό Κατελειού

Περιβαλλοντολογικό Κατελειού

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

1994. Ιδρύεται  άτυπα η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ  ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ που σκοπό έχει την  προστασία της θαλάσσιας χελώνας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη τουριστική ανάπτυξη  αλλά κυρίως  η αναζήτηση λύσεων συνύπαρξης των ανθρώπων με τις θαλάσσιες χελώνες μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής προκειμένου να υποστηριχτεί τόσο η οικονομία της από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος  όσο και η  διατήρηση της ποιότητας της ζωής  στον Κατελειό και της Κεφαλονιάς γενικότερα.
1997. Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ    καταχωρείται στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας ως ανεγνωρισμένο σωματείο υπό το τίτλο « ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΗΣ» όπου  αρχίζει εκτός των άλλων δραστηριοτήτων  του  η  επιστημονική  έρευνα  να  αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του  περιβαλλοντικού προγράμματός του. Η έρευνα περιλαμβάνει από τότε  τη συλλογή δεδομένων που αφορούν την αναπαραγωγικήσυμπεριφορά και τα φυσικά χαρακτηριστικά των  θαλασσίων  χελωνών  Caretta caretta που επισκέπτονται τον Όρμο του Κατελειού με κυριότερη παραλία
αναπαραγωγής  της Κεφαλονιάς  την Μούντα και  με την άδεια ερευνών  όπως χορηγήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας.
1998. Η Κοινότητα Μαρκοπούλου συνεργάζεται με τον Σύλλογο Κατελειού κατόπιν πρωτοβουλίας του Συλλόγου προκειμένου να υποβληθούν δυο περιβαλλοντολογικές  προτάσεις για την  χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα   LEADER + και   PESCΑ αντίστοιχα με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών και της αγγλικής εταιρείας ανακύκλωσης  ECOSCI LTD.
Από την επιτυχή συνεργασία της  πρώην  Κοινότητας Μαρκοπούλου και του Συλλόγου Κατελειού και κατόπιν σχετικής αιτήσεως εκ μέρους  του συλλόγου αποφασίζεται από το συμβούλιο της Κοινότητας να του χορηγηθεί   προς χρήση το ερειπωμένο επί 25ετίας πρώην Δημοτικό Σχολείο Κατελειού για την λειτουργία Θαλάσσιου Μουσείου, η κατάσταση του οποίου και το κόστος για την  αναστήλωση του μπορεί
να διαπιστωθεί από  την προσφορά επαγγελματιών της περιοχής την συγκεκριμένη περίοδο.
Λόγω έλλειψης χρηματικών πόρων  ο Σύλλογος Κατελειού επισκεύασε τοκτίριο και το έργο της ανακαίνισης επετεύχθη με  εθελοντική εργασία, δωρεές μελών και φίλων του Συλλόγου και υλικών που  προσφέρθηκαν από  τοπικές επιχείρησης της  Κεφαλονιάς και άρχισε την λειτουργία του ως  ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ    εφόσον δεν κατέστη  τελικώς δυνατόν η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα  PESCA  για Μουσείο της Θάλασσας.
Άλλες πτυχές του προγράμματος  είναι ο καθαρισμός των ακτών, η καθημερινή ενημέρωση των ξένων και ντόπιων  παραθεριστών και η παροχή περίθαλψης σε τυχόν τραυματισμένες χελώνες, όπως και η διοργάνωση στον Κατελειό διήμερου ετήσιου Φεστιβάλ για το Περιβάλλον  που διενεργείται στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ μέχρι  και  σήμερα.
Στο Φεστιβάλ αυτό, που περιλαμβάνει ενημερωτικές αλλά και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ο Σύλλογος Κατελειού επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη, ενθαρρύνοντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή των παιδιών (παιδικό θέατρο, περιβαλλοντικά παιχνίδια,διαγωνισμός παιδικού σχεδίου, αθλητικούς  αγώνες για παιδιά και ενήλικες κ.α).
1999. Με  την  συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Νέας Γενιάς  ο Σύλλογος εφαρμόζει πρόγραμμα συστηματικής  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους μαθητές  της Κεφαλονιάς, της υπόλοιπης Ελλάδος και του εξωτερικού  με παρουσίαση των εκθεμάτων, ομιλίες προβολή σλάιντς και διαλέξεων, η οποία υλοποιείται μέχρι σήμερα κυρίως στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ  εντός  του εκθεσιακού χώρου ή με επίσκεψη,  κατ΄ επιθυμία των εκάστοτε σχολείων, των ειδικά εκπαιδευμένων  συνεργατών του συλλόγου.
Η φιλοξενία στο περιβαλλοντικό κέντρο  σκοπό  έχει την  ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα οικολογίας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας  και  περιστασιακά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Η πολλαπλή ανάπτυξη της  συνεργασίας του Συλλόγου με άλλους αναγνωρισμένους φορείς  όπως:
1. ΑΡΧΕΛΩΝ,
2. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ,
3. Ε.Κ.Π.Α.Ζ ΑΙΓΙΝΑΣ ΕΘΝΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ,
4. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΕΩΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ,
5. ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ,
6. ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ,
7. ΜEDASSET
8. ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,
9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ,
10. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ,
11. GREENPEACE,
12. ΜΟm ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΦΩΚΙΑΣ,
13. CTS (Ιταλία)
14. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ,15. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ,
16. GLOBAL2000 (ΑΥΣΤΡΙΑ),
17. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΠΛΥΜΟΥΘ (ΑΓΓΛΙΑΣ),
18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΛΑΪΣΤΑΣ
19. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ(ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ,
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ)
20. ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
και πολλούς άλλους φορείς  ντόπιους και ξένους στην μελέτη και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας  Caretta caretta,  προκάλεσε την ιδιαίτερη ανάδειξη των περιβαλλοντικών   χαρακτηριστικών της περιοχής της Νοτιάς Κεφαλονιάς και ως προορισμού πρώτης κατηγορίας για την υποστήριξη της τοπικής  Τουριστικής οικονομίας.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα παρ όλους τους τορπιλισμούς που έχουμε δεχτεί από διαφόρους αλλά με την ηθική και χρηματική υποστήριξη  φίλων και μελών του συλλόγου επετεύχθησαν τα εξής:
1. Απασχολήσαμε  εθελοντικά  περισσότερους από επτακόσιους πενήντα (750) έλληνες και ξένους εθελοντές στην μελέτη και προστασία του περιβάλλοντος της Κεφαλονιάς  και συγκεκριμένα  πτυχιούχους επιστήμονες βιολόγους και άλλους  και  υποστηρίξαμε με το ερευνητικό μας υλικό  μεταπτυχιακές εργασίες σε συνεργασία με τα εκάστοτε πανεπιστήμια χώρας προέλευσης των εθελοντών. Η  παρουσία αυτών των  νέων επιστημόνων  έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στην μελλοντική τους επαγγελματική καριέρα.
Ο  οργανωμένος περιβαλλοντικός εθελοντισμός κοινωνιολογικά πρωτόγνωρο φαινόμενο στην περιοχή επηρέασε όχι μόνο την εικόνα της περιοχής για  το περιβάλλον και την οικονομία της αλλά έγινε αιτία πολλά νέα παιδιά να ζητήσουν τη επαφή μαζί με τους νέους επιστήμονες, να εξελιχθούν   και αναπτύξουν πολλαπλές κοινωνικές σχέσεις
2. Με τις ενέργειες εξ ολοκλήρου  εκ μέρους του Συλλόγου Κατελειού και την υπογραφή του προέδρου της πρώην Κοινότητας Μαρκοπούλου επιτυγχάνεται να ενταχθεί η παραλία της Αγίας Βαρβάρας Κατελειού  στο
ευρωπαϊκό  πρόγραμμα  «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ» και να αναγνωριστεί ως  μια από τις  ακτές κολύμβησης πρώτης κατηγορίας και καθαρότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Με τις  πέντε χιλιάδες (5.000) υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου Κατλειού και τον απεριορίστου αριθμού αιτήσεων και αναφορών προς το ΥΠΕΧΩΔΕ  και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Περιβάλλοντος κατορθώθηκε από κοινού να ενταχθεί  ο Όρμος του Κατελειού στο  Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων (NATURA 2000)
4. Τουλάχιστον δεκαέξι χιλιάδες (16.000) άνθρωποι έλληνες και ξένοι χωρίς να προσμετρούνται τα παιδιά έχουν επισκεφθεί  το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ από το 1998  μέχρι σήμερα.
5. Η φερεγγυότητα  και υπευθυνότητα της δουλειάς  που προσφέρουμε και η άδεια ερευνών του Υπουργείου για τα προστατευόμενα θαλάσσια είδη που διαθέτουμε αποκλειστικά για την Κεφαλονιά μας καθιστά αρμοδίους για την επίλυση θεμάτων προστασίας και διάσωσης  των απειλουμένων αυτών θαλασσίων  ειδών χελωνών Caretta caretta στο νησί μας.
Οι αναφορές μας στην Μόνιμη επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης για την Άγρια Ζωή και τους Βιότοπους της Ευρώπης και η υποβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων ετησίως στο Υπουργείο Γεωργίας προσδίδει επαγγελματικό χαρακτήρα στιςδραστηριότητες μας και καθιστά το Σύλλογο Κατελειού εθνικά και διεθνώς
αναγνωρίσιμο συνεργάτη για την  συμμετοχή  του  σε διεθνή  οικολογικά συνέδρια και  forum.
6. Ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του φορέα  μας παρέχει την δυνατότητα συσπείρωσης ατόμων από όλα τα πολιτικά χρώματα με μοναδικό σκοπό την προστασία της ποιότητας της ζωής μας και της βιώσιμης οικονομίας  μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος  όπως επίσης  την υποστήριξη παραδοσιακών τοπικών τεχνών και λαογραφικών  δραστηριοτήτων, καλλιεργειών και προϊόντων  του νησιού μας.
Για όλα τα προαναφερθέντα ειδικότερα θα  πρέπει να τονισθεί  η τεράστια συνεχής   αγωνιστική  προσπάθεια και  η αφιλοκερδής εθελοντική εργασία του Συλλόγου Κατελειού.
Δεν ανταγωνιζόμαστε ΚΑΝΕΝΑΝ στην Κεφαλονιά.
Εκείνο που απαιτούμε είναι  να αξιολογηθεί η προσφορά μας όπως ακριβώς της αξίζει και την συνέχιση της χρήσης αυτού του πολύ μικρού χώρου που μας έχει παραχωρηθεί, για το ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΑΣ, επ΄ αόριστον.
Η ιστορία του τόπου θα μας  ανταμείψει ΟΛΟΥΣ.
ΥΓ. Τα σχετικά αρχεία του Συλλόγου Κατελειού είναι στην διάθεσή των συμβούλων του Δήμου Κεφαλονιάς.
Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ  ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΖΩΗΣ
Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Η  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κατερίνα Ξενοπούλου                                                     Μαριάνθη Σαμόλη Γιάκομπς
email