Αντιδράσεις από Σ.Κουρή και Δήμο για το κλείσιμο του ΕΟΤ στο Αργοστόλι

ΕΟΤ

ΕΟΤ

To κλείσιμο των γραφείων του ΕΟΤ στο Αργοστόλι σε ένα τουριστικό νησί όπως είναι η Κεφαλλονιά έφερε εύλογα την αντίδραση τόσο της ΠΕ Κεφ/νίας όσο και του Δήμου Κεφαλλονιάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής με επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη  και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Κεφαλλονιάς, κ.Ε.Κεκάτος

Ας δούμε την επιστολή του κ. Κουρή και το Δελτίο Τύπου από τον Δήμο Κεφαλλονιάς

ΘΕΜΑ: Ψήφισμα της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Κεφαλλονιάς για την παραμονή των Γραφείωντου Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Αργοστόλι

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του Δήμου Κεφαλλονιάς, κ.Ε.Κεκάτος και τα Μέλη της Επιτροπής στην Συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου 2013, ομόφωνα υπερψήφισαν την Εισήγηση του Προϊσταμένου Ε.Ο.Τ. κ.Ι.Κοκόλη, στο Αργοστόλι με Θέμα :   ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Ο.Τ.

Μελετώντας προσεκτικά το νέο οργανόγραμμα του Ε.Ο.Τ.  παρατηρούμε την πλήρη απαξίωση της νησιωτικής μας χώρας και ιδιαίτερα των Ιονίων Νήσων.

Αναφερόμενοι στο Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αργοστολίου θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

Το Γραφείο Ε.Ο.Τ.  Αργοστολίου  Κεφαλληνίας λειτουργεί από το 1979.                                                                           

Σύμφωνα με την 500619/19-03-2007  Απόφαση Γ.Γ. Ε.Ο.Τ.  (ΦΕΚ 525/12-04-2007)  «περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στο Γραφείο Υποστήριξης Τουρισμού Αργοστολίου»,   το Γραφείο  εκδίδει  και ανανεώνει  Ειδικά  Σήματα  Λειτουργίας  τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, τουριστικές κατοικίες, επαύλεις) καθώς επίσης και σε  Γραφεία Τουρισμού,  Γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ενοικίασης μοτοσικλετών, τουριστικών λεωφορείων, καταστημάτων λαϊκής τέχνης,  άδειες κολυμβητικών δεξαμενών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος  εντός  τουριστικών καταλυμάτων.

Το σύνολο των ως άνω επιχειρήσεων ανέρχεται σε περίπου 2.500.

Ακόμη διευθετεί και επιλύει άμεσα προκύπτουσες περιπτώσεις διένεξης τουριστών και επιχειρηματιών και επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα, όπου απαιτείται.

Επίσης, το Γραφείο εξυπηρετεί ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες, με παροχή πάσης φύσεως πληροφοριών και διανομή διαφημιστικού υλικού  του ΕΟΤ, της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, του Δήμου και όλων των άλλων τοπικών φορέων. Κάνουμε γνωστό ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου  το  Γραφείο  επισκέπτονται  καθημερινά  200-250 άτομα  κατά μ.ο. ούτως ώστε ο αριθμός να ξεπερνά τις 30.000. Σημειώστε επίσης, ότι  οι περισσότεροι των 200.000 επιβατών των 105 κρουαζιερόπλοιων του Αργοστολίου, θα περάσουν από το Γραφείο για πληροφορίες και διαφημιστικό υλικό.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το Γραφείο Ε.Ο.Τ.  Κεφαλληνίας είναι απαραίτητο διότι όλες οι επαγγελματικές – επιχειρηματικές τάξεις του Νομού μας, εξυπηρετούνται χωρίς το οικονομικό και το χρονικό κόστος, σε περίπτωση μεταφοράς  των αρμοδιοτήτων στην Πάτρα.

Γνωρίζουμε όλοι ότι στα πλαίσια της Δημοσιονομικής εξυγίανσης αναζητούνται τρόποι εξοικονόμησης πόρων από το Δημόσιο, όμως στην δικιά μας περίπτωση δεν γίνεται καμία εξοικονόμηση διότι το Γραφείο στεγάζεται σε χώρο παραχωρημένο από το 1980 από την ΚΕΔ  και έτσι έχει μηδενικά έξοδα σε ενοίκια.

Θεωρούμε ότι ο γεωγραφικός επαναπροσδιορισμός των Γραφείων Τουρισμού πρέπει να έχει άλλη οπτική όσον αφορά την νησιωτική χώρα, γιατί σε αυτή την δύσκολη εποχή για την πατρίδα μας, ο Τουρισμός είναι αυτός που θα μας βγάλει από τις δυσκολίες και θα αναπτύξει ιδιαίτερα τα νησιά μας. Αν ο κάθε υποψήφιος νέος επιχειρηματίας  πέραν όλων των άλλων δυσκολιών έχει να αντιμετωπίσει και τις θαλάσσιες μετακινήσεις  του για την δημιουργία της επιχείρησης, τότε πολλοί θα είναι αυτοί που είτε θα αποθαρρύνονται  είτε θα λειτουργούν χωρία άδεια με απώλεια  εσόδων από μεριά του κράτους, αλλά κυρίως με πτώση της ποιότητας σε επίπεδο τουρισμού.

Είμαστε βέβαιοι, ότι η δίκαιη διαμαρτυρία μας, θα αντιμετωπισθεί εκ μέρους σας θετικά, με την διατήρηση του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Κεφ/νιάς, σε όφελος της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών μας, και την καλύτερη οικονομική μας ανάπτυξη στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν την χώρα μας.

Επιστολή Α/ρχη προς Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάνη σχετικά με την κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΕΟΤ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ. αριθμ 392/12-3-2013 σχετικής επιστολής της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στα ζητούμενα τους περί της απόσυρσης και επανεξέτασης του Οργανογράμματος που αφορά στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΕΟΤ και θεωρούμε την εν λόγω απόφαση επιπόλαια και ανεδαφική.

Την δεδομένη περίοδο που η Νησιωτική Περιφέρεια ασφυκτιά από τις διαρκείς πιέσεις που απορρέουν ως συνέπεια της λίαν δυσχερούς οικονομικό-κοινωνικής πραγματικότητας και οι οποίες επιτείνουν τις υπάρχουσες δυσκολίες, οφείλουμε να ενισχύουμε και όχι να καταργούμε ή να απαξιώνουμε τις δομές που υποστηρίζουν το αναπτυξιακό μας έρεισμα.

Συγκεκριμένα οι όποιες ενέργειες ή μέτρα εφαρμόζονται στις εν λόγω περιοχές, θα πρέπει να μελετώνται ενδελεχώς και να αξιολογούνται με σύνεση και προσοχή λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες ιδιαιτερότητες χαρακτηρίζουν έκαστο τόπο.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Τουριστικής Ανάπτυξης Αργοστολίου, το οποίο δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με κόστος στέγασης και χαίρει της άριστης αξιολόγησης των πάνω από 2500 επιχειρήσεων της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, τις οποίες εξυπηρετεί, όφειλε να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί για την αποτελεσματικότητά του και τον ουσιαστικό ρόλο που επιτελεί.

Άλλωστε η λειτουργία του, αποφόρτισε σημαντικά το κράτος και τους επιχειρηματίες από το χρόνο και το κόστος, που ενείχε η αντίστοιχη διεκπεραίωση των υποθέσεων τους στην Πάτρα, βελτιώνοντας δραστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στην βάση αυτή παρακαλούμε όπως αξιολογήσετε με ευθύνη, σοβαρότητα και αναπτυξιακό όραμα,  την δυνατότητα απόσυρσης και επανεξέτασης του Οργανογράμματος, πολλών δε όταν αυτό συνιστά απαίτηση όλων των φορέων και κατοίκων των νησιών μας αλλά και όλης της χώρας.

Ευελπιστούμε για την θετική εξέταση του αιτήματός μας.

email
Πηγή άρθρου: ΚefaloniaToday Team