Αρχίζουν οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα σπίτια της Κεφαλονιάς

Ζημιές στο Ληξούρι

Ζημιές στο Ληξούρι

Συνεχίζεται ο «χορός» των μετασεισμών στην Κεφαλονιά καθώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί, ένας εκ των οποίων ήταν ισχυρός. Συγκεκριμένα, στις 23.53 τα μεσάνυχτα της Κυριακής προκλήθηκε αναστάτωση από σεισμό μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ 2,9 Ρίχτερ «ταρακούνησαν» το νησί στις 00.04 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα, οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς. Από τους ελέγχους αυτούς θα κριθεί ποιοι θα λάβουν την κρατική αρωγή που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Διευκρινίσεις για τα μέτρα αρωγής των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέροντας ότι για στέγαση θα δοθεί επίδομα ενοικίου από 300 έως 500 ευρώ σε οικογένειες, που κατοικούσαν σε ιδιόκτητο σπίτι και έχει υποστεί ζημιές, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους, για δύο έτη.

Αντίστοιχη επιδότηση ενοικίου θα δοθεί και στους ενοικιαστές, αλλά μόνο για έξι μήνες. Επίσης δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν και όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς τους, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν σχετική βεβαίωση. Η συνολική δαπάνη για επιδότηση ενοικίου θα ανέλθει στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι θα υπάρχουν πιστωτικές διευκολύνσεις για αποκατάσταση ζημιών. Το πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής θα περιλαμβάνει 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο. Η δαπάνη για αποκατάσταση ζημιών θα ανέλθει 47 εκατ. ευρώ.

Στο Ληξούρι το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise» για να φιλοξενήσει τους πληγέντες

Εν τω μεταξύ, έφτασε χθες, Κυριακή, στο νησί το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise» το οποίο έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 600 πολιτών για ένα δίμηνο.

Θα δοθούν δωμάτια με θέρμανση και παροχή ζεστού νερού, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής των φιλοξενουμένων επί του πλοίου θα προσφέρεται πρωινό και δείπνο.

Μάλιστα, λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί στην Κεφαλονιά, έχει καταπλεύσει στο νησί ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος από το Κατάκολο για παροχή συνδρομής, εάν απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, στο νησί έχουν μεταβεί από την προηγούμενη εβδομάδα δεκαπέντε επιπλέον στελέχη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, καθώς και ο περιφερειάρχης της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

email
Πηγή άρθρου: protothema.gr