Αργοστόλι: H συγγνώμη των Γερμανών στην μεραρχία Άκουι

H συγγνώμη των Γερμανών στην μεραρχία Άκουι

H συγγνώμη των Γερμανών στην μεραρχία Άκουι

Μια ιστορική στιγμή μεγαλείου ψυχής και ταπεινότητας, εκτυλίχθηκε το πρωϊ της Τρίτης στο Μνημείο της Ιταλικής Μεραρχίας Aqui στο Αργοστόλι

Έπειτα από 70 χρόνια από την μεγάλη σφαγή των ιταλών στρατιωτών από τις γερμανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Κεφαλλονιά το Σεπτέμβριο του 1943, Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν δημόσια τη συγγνώμη τους για ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που διεπράχθησαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποτίνουν φόρο τιμής στις χιλιάδες των εκτελεσθέντων Ιταλών αιχμαλώτων στρατιωτών από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ.

«Είμαστε γενιά μεταπολεμική και αισθανόμαστε βαριά το χρέος να ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη για τη σφαγή των Ιταλών στρατιωτών της Μεραρχίας Aqui στην Κεφαλλονιά και τα δεινά που έζησαν οι Κεφαλλονίτες από τα γερμανικά στρατεύματα δήλωσε με συγκίνηση ο Δήμαρχος του Weinheim κ. Heiner Bernhard, αφού απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο των πεσόντων αποθέτοντας λίγα λουλούδια, ως ένδειξη ειλικρινούς συγγνώμης και αναγνώρισης της αυτοθυσίας των Ιταλών στρατιωτών που αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Γερμανούς κατακτητές και πολέμησαν στο πλευρό των Κεφαλλονιτών.

H συγγνώμη των Γερμανών στην μεραρχία Άκουι

«Ντρεπόμαστε για τα εγκλήματα των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων», δήλωσε ο πρώην Δήμαρχος του Sihsheim κ. Rolf Geinert  που τελεί χρέη συντονιστή των εμπειρογνωμόνων για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ της ελληνικής και γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η σημερινή μας παρουσία εδώ είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε προς τιμή αυτού του τόπου και των δεινών που βίωσαν οι άνθρωποί του και οι Ιταλοί που πολέμησαν στο πλευρό τους», συμπλήρωσε ο κ. Geinert. Και τόνισε: «Από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω του Κεφαλλονίτες που με αυτοθυσία κατάφεραν τότε να φυγαδεύσουν αρκετούς Ιταλούς αιχμαλώτους και να τους γλιτώσουν από τις εκτελέσεις».

Οι δύο Δήμαρχοι με δική τους πρωτοβουλία ζήτησαν να επισκεφθούν, το μνημείο Aqui και να τιμήσουν τους πεσόντες, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στην Κεφαλλονιά. Συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Κεφαλλονιάς κ. Ευάγγελο Κεκκάτο, την κα Μιλένα Μεσσάρη Πρόεδρο Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Mediterraneo και υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis, έφτασαν στο μνημείο της Μεραρχίας Aqui ιδιαίτερα συγκινημένοι κρατώντας λουλούδια.

 «Είναι η πρώτη φορά που έρχονται Γερμανοί Δήμαρχοι στο Μνημείο Aqui για να τιμήσουν τους προγόνους μας και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη»  δήλωσε η Αντιπρόεδρος του Ελληνοϊταλικού Συλλόγου Mediterraneo κα Μιλένα Μεσσάρη. Και συμπλήρωσε ότι μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Κεκάτο, εργάζονται με επίμονή και υπομονή για την σηματοδότηση μίας νέας εποχής ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών της Ευρώπης.

H συγγνώμη των Γερμανών στην μεραρχία Άκουι

Η συμβολική οικουμενικής σημασίας κίνηση τους, έρχεται να προστεθεί, στην πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου κ. Κεκάτου και Ελλήνων Ευρωβουλευτών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με τίτλο «Κεφαλονιά, το Νησί της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του Διαλόγου» με την οποία η Κεφαλονιά αναδεικνύεται ως τόπος συμβολισμού του ευρωπαϊκού πολιτισμού.  Υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην έδρα του Ευρωκοινωβουλίου, συνέδριο και έκθεση με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την σφαγή της μεραρχίας Aqui και των 60 χρόνων από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Κεκάτος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Γερμανούς αξιωματούχους για την ειλικρινή τους τοποθέτηση και την έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών τους καθώς και για τη συνεισφορά τους στην προσέγγιση των λαών Ελλάδας, Ιταλίας και Γερμανίας και την ανάδειξη της Κεφαλλονιάς σε ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι δύο Δήμαρχοι, βρίσκονται στην Κεφαλλονιά από το βράδυ της Δευτέρας, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ του Δήμου Κεφαλλονιάς, του Δήμου Weinheim και της Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι η δεύτερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιείται στην Κεφαλλονιά με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων μεταξύ των δύο περιοχών.

Η σύνδεση των δύο περιοχών γεννήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με πρωτοβουλία του κ. Rolf Geinert  πρώην Δήμαρχος Sihsheim  και συντονιστής της ελληνογερμανικής ανταλλαγής τεχνογνωσίας, οποίος γοητεύτηκε από την Κεφαλλονιά σε μία παρουσίαση της σε ημερίδα στην Αθήνα, στη συνέχεια την επισκέφθηκε ο ίδιος προσωπικά , και έθεσε τα θεμέλια για μια πολλά υποσχόμενη εποικοδομητική σχέση των περιοχών.

Στη γερμανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν εκτός από τον κ. Heiner Bernhard Δήμαρχος Weinheim, και τον κ. Rolf Geinert, πρώην Δήμαρχος Sinsheim, ο κ. Hans Werner, Υπεύθυνος Διοίκησης και Οικονομικών της Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis της Γερμανίας,  η κα. Edelgard Seitz, Υπεύθυνης Τουρισμούς και μάρκετινγκ της Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis, ο κ. Reinhard Müller, Διευθυντής των σχολείων οικονομικής κατεύθυνσης της Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis και ο κ.Martin Hildenbrand, Διοικητικός Διευθυντής του Νοσοκομείου του Sinsheim της Περιφέρειας Rhein-Neckar-Kreis.

Από το γραφείο Τύπου

Δήμου Κεφαλλονιάς

email