Άστεγοι, εμπόριο και Πανελλαδικές τα «επίμονα» προβλήματα στην Κεφαλονιά

Ληξούρι - Σεισμός

Ληξούρι – Σεισμός

Τελευταία ημέρα των αιτήσεων για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις η σημερινή και οι τελειόφοιτοι μαθητές του Ληξουρίου νιώθουν το βάρος του «ραγισμένου» σχολείου τους στις πλάτες τους.

Τα προβλήματα στην πόλη παραμένουν και επιμένουν. Τα σχολικά κτίρια του Γυμνασίου και του Λυκείου δεν μπορούν να δεχτούν τα παιδιά τις τάξεις καθώς οι ζημιές είναι πολύ σοβαρες.

Το Λύκειο συστεγάζεται προσωρινά με το ΕΠΑΛ ενώ το Γυμνάσιο δεν λειτουργεί, ούτε θα λειτουργήσει μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση για τη στέγασή του.

Το βράδυ της Κυριακής στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε αίτημα των γονέων των μαθητών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να ζητηθεί από το υπουργείο Παιδείας η λήψη απόφασης προκειμένου με κάποια ποσόστωση οι υποψήφιοι των δύο νησιών να τύχουν κάποιας διευκολύνσεως.

«Η πρόταση να περάσουν στα πανεπιστήμια όλοι, χωρίς εξετάσεις, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους μαθητές και αυτό είναι προς τιμή τους», λέει στο newpost ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου.

«Πρόκειται για 320 μαθητές της Γ΄ Λυκείου και από τα δύο νησιά, οι οποίοι έχασαν δέκα ημερών μαθήματα μέχρι να δοθεί το πράσινο φως να ξαναμπούν σε κάποιο κτίριο. Πολλοί από αυτούς είναι από το Ληξούρι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακόμη και στο να συγκεντρώσου τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφού δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν τα χαρτιά που χρειάζονται, καταλήγει.

Στα καράβια 1200… στις σκηνές 12

Η μεγάλη αποτυχία της κρατικής μηχανής στην περίπτωση της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς παραμένει ο καταυλισμός που στήθηκε στο γήπεδο.

Εκεί χρησιμοποιούνται μόλις 12 σκηνές και σε κάποιες δεν μένουν άνθρωποι αλλά… αντικείμενα που σώθηκαν από τα σεισμόπληκτα σπίτια. Οι χώροι δεν είναι καθόλου λειτουργικοί και το κρύο καθιστά απαγορευτική τη διανυκτέρευση στις σκηνές.

Στα δύο κρουαζιερόπλοια που παραμένουν στην Κεφαλονιά, πάντως, φιλοξενούνται 1200: οι 800 στο καράβι που έχει «δέσει» στο Αργοστόλι και οι 400 σε αυτό που βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Στην περιφέρεια συρρέουν καθημερινά κάτοικοι που υποβάλλουν αιτήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων για την οικοσκευή-διαδικασία που ο περιφερειάρχης επιμένει ότι προχωράει με ταχείς ρυθμούς, για να ακολουθήσουν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις του 80% των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα.

Στερεύει από χρήματα το Ληξούρι

Πτώση που ξεπερνά το 80% καταγράφει το εμπόριο στη σεισμόπληκτη πόλη. «Οι Ληξουριώτες προμηθεύονται νερό και τρόφιμα από τις προσφορές που έρχονται κάθε δύο μέρες, οπότε η ανάγκη για ψώνια εκμηδενίζεται. Αλλά και να ήθελαν να ψωνίσουν, κανένας δεν έχει ακόμη πάει για δουλειά και το χρήμα δεν κυκλοφορεί. Για αυτό άλλωστε δόθηκαν και τα βοηθήματα των 580 ευρώ», λέει στο newpost ο εκδότης – διευθυντής της εφημερίδας «Κεφαλονιά», Ξενοφώντας Ευαγγελάτος.

Την ίδια ώρα, και η Περιφέρεια κινδυνεύει να «στερέψει»: «Με τα συσσίτια, την μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τα “πήγαινε-έλα” των μηχανικών, τα έξοδα έφτασαν στα ύψη και αν συνεχίσουμε έτσι και δεν ενισχυθούμε, σε λίγο δεν θα έχουμε… ούτε για βενζίνη», λέει στο newpost ο περιφερειάρχης.

email
Πηγή άρθρου: newpost.gr