Χρυσά καλοκαίρια στο νησί της Κεφαλονιάς!

Χρυσά καλοκαίρια στο νησί της Κεφαλονιάς

Χρυσά καλοκαίρια στο νησί της Κεφαλονιάς

Χρόνια ολάκερα να διαομαω στης Κεφαλονιάς τσις ομορφάδες με ποικιλία διακοπών από μέρος σε μέρος, αφού είχα αυτή τη δυνατότητα να τριγυρνάω κάθε φορά κ σε άλλη μεριά στο νησί!

Τέλειες κομμένες κ ραμμένες στα μέτρα μου, απίθανες μέρες τόσο γεμάτες που μου έδειχναν την αίσθηση ότι ήμουν ξεχασμένη κάτι μήνες, κ αυτές οι ατέλειωτες ώρες που διαδέχονταν την μέρα κ τη νύχτα κ εγώ στο ύψος των περιστάσεων…… δεν έκλεινα μάτι! Παρα? πως αλλιώς θα έλεγα πήγα διακοπές!! Κ που όταν γυριζααααα χα!!!! κοιμόμουν 3 μέρες κ 3 νύχτες κ επερνα τα ντριτα μου!

Τι να πρωτοθυμηθω….αρχικά τα καλοκαίρια με τη γιαγιά στο χωριό! Όπου είχαμε δε λέω τα ωραία μας ! Νερό το ριπίζαμε με το σταγονόμετρο, φωτα! απαγορευμένη περιοχή αφού θα μπουκάριζαν τα σκλεπουνια, λόγος κ αντίλογος με τη γιαγιά αφού ουλα έπρεπε να τα ελέγχει κ μετα την εντολή του στρατηγού ακολουθούσε η πραγματοποίηση..

Θυμάμαι με πολλές ωραίες αναμνήσεις κ εργασίες του σπιτιού, όπως το ξεχορτάριασμα μη παααει κ μας φάνε τα φιδια,το δέντρο με τσις μπουρνελιές να αγκομαχάει να τσις κρατήσει, τη μποκαβιλια με το υπέροχο μωβ χρώμα της, το τεράστιο πιθάρι γεμάτο νερό κ μερικούς σίκλους παραταγμένους στην αραδα,τις τηγανιτές πατάτες της γιαγιάς, κ εκείνο το ζεστό ψωμί όπου έφερνε ο ψωμάς όπως τον ελεγαμε, τη βρύση με το κρυστάλλινο νερό όπου κουβαλούσα κ δεν έπρεπε να το ριπίσω δρόμο δρόμο, το λεωφορείο ! η τρελή χαρά του καλοκαιριού! Μες το γιόμα να σαρτενουμε ο ένας πανω στον άλλο να κατέβουμε στη θάλασσα στο χωματόδρομο για την αγ. Κυριακή όπου η σκόνη μας αλεύρωνε μπαίνοντας από τα παραθύρια!! Έτοιμα αλευρωμένα κεφτεδακια για το μεγάλο τηγάνι της θάλασσας ωρε γλέντια!

Αν κ το γλέντι ξεκίναγε από την αναγγελία στη γιαγιά μου ότι θα πάω στη θάλασσα,,γιαγιά….εγώ θα πάω για μπάνιο! ααααλλο τώρα! όλο το γιόμα?

Με τσους ηλίους για να αρρωστήσεις κ να “βρω το μπελά μου, κ να μη ξεβρω τι να πω τσης μάνας σου! Κάτσε εδεπα όπου είσαι!

Αφού τώρα πηαινει το λεωφορείο στη θάλασσα! Διαλεπαρκε κ εσένα κ το λεωφορείο μαζί!
Πηαινε κ αφηκε με ήσυχη, μπα κακό σε μένανε, να πέσω να αποκοιμηθώ μια ώρα όπου ουλοι οι διαουλοι ετούτη την ώρα ευρεθήκανε να σηκωθούνε……..Μην ειγδατε τον Παναη!! εγώ!

Τα βράδια στη πλατεία, κ περατζαδες πέρα περου,χαχανιτα κ κουβέντες που έδιναν κ έπαιρναν..Το ένα καλοκαίρι πιο όμορφο από το άλλο!

Με μεγάλη μου έκπληξη κ πολύ χιούμορ θυμάμαι την ιστορική μου συνάντηση με ενα Βασταγουρι, μεσημεράκι γυρνώντας από τη θάλασσα μαζί με την μητέρα μου κ τον αδερφό μου, Νάσου ένας χαριτωμένος συμπαθέστατο Κεφαλλονίτικο τετράποδο που απολάμβανε τσις νοστιμιές του……

Η μητέρα μου κ ο αδερφός μου πέρασαν μπροστά του όπου ατάραχος έπαιρνε το κολατσιό του..

.Όταν όμως επιδίωξα να κάμω το ίδιο εφκειος ρεντατος αφήνει το φαΐ κ ερκεται με φόρα εμπρός μου κ η μουσούδα του ε γίνηκε μια με τη δική μου!

Να κάτι ματαρες εφκειος! Να κάτι ματαρες εγω! Κ μες την ψυχραιμία κ καθόλου σπαβενταρισμενη αρκινησα τσις γκαριξιες Μα–μαααααααα!

Γυρίζει , αρπάζει το σκοινί όπου ο συμπαθέστατος αλλά περίεργος φίλος μου ήταν δεμένος, τον τραβάει με δύναμη κ φεύγει από μπρος μου. Τον τηράω καλά καλά κ του λέω αααα στην έσκασα! πηαινε φάε τώρα όπου “ρτες να με κατσιάσεις!

Τα χρόνια περνούσαν οι διακοπές αποκτούσαν πολύ ενδιαφέρον κ μεγάλη περιπέτεια ως προς τα υπέροχα μέρη του νησιού που έτρεχα προς αποκάλυψη, απο Υπέροχα πρωινά με το ψαροκάικο στο ξεκίνημα της ανατολής ,

Μπάνια που αρχικά ξεκινούσαν τις πρωινές ώρες για να καταλήξουν κ να τερματίσουν τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης μέρας με μια σειρά από διαφορετικά πράγματα μετα την πρωινή ευωδιά της τυρόπιτας στο ξεκίνημα της αυγης!

Απόλυτη εμπειρία ο Μύρτος! αξέχαστες βουτιές από το καικι στα μοναδικά γαλάζια του νερά, κ η αίσθηση του θεριού κύματος τις ώρες όπου τον πιάνουνε οι δαιμόνιοί του, Κ φυσικά είχα την τιμή για μια τεράστια αγκαλιά με πολύ δροσιά κ χάρη! Πάρτυ! εγώ κ ο Μύρτος!!

Μύρτε Μύρτε είσαι εδώ? παίρνω ότι μου αφήσεις κ σε χαιρετώ! Ένα κυματοβουνο πήρε φόρα κ ντριτα ομπρός μου , κ η Φωτεινή επιγραφή τσης σκέψης μου ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΙΤΕ!!!!

2 λίτρα νερό ήπια μονορούφι! κ είχε κ αλάτι!!!! πάλι καλά που δεν είχε κ μεζέ!

Όμως εγώ για το Μύρτο πίσω δε κάνω, μπορεί να με έσφιξε για καλωσόρισμα με μια δυνατή αγκαλά στα νερά του ,αλλά μου το είπε!! Να ξαναρτεις κ έγνοια σου! κ για δαύτο δε του χαλάω χατίρι!

Κάθε φορά η σκέψη μου στο νησί, κ η στιγμή που θα βρεθώ εκει μου έχει γίνει απαραίτητη !!
Κάθε καλοκαίρι κ μια ξεχωριστή περιπέτεια.

Οι μέρες πλησιάζουν, κ εγώ έτοιμη για ξεχωριστές γραφικές στιγμές γεμάτες απολαύσεις…

Καλή αντάμωση Σμαραγδένιο μου νησί!

Σταματία Βιτσεντζάτου……

email