Εφαρμογή του νόμου για τα πετρέλαια ζητά η Κεφαλονιά

Αλέξανδρος Παρίσης

Αλέξανδρος Παρίσης (Πηγή φώτο kefalonitika.gr)

«Τα χρήματα που ορίζει ο σχετικός νόμος 4011/2011 ανήκουν στην Κεφαλονιά. Ή το αποφασίζετε αυτό ή ξεχάστε τις έρευνες και την εξόρυξη»…
Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης προειδοποίησε στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του Υφυπουργού κ. Κώστα Μανιάτη, του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γ. Αποστολόπουλου, του Περιφερειάρχη κ. Σ. Σπύρου, των Δημάρχων των νησιών του Ιονίου και των βουλευτών της Περιφέρειάς μας.

Κατά την σύσκεψη, ο κ. Παρίσης απαίτησε:

Την πλήρη εφαρμογή του Νόμου 4011/2011 που προβλέπει περιφερειακό φόρο 5% επί των εσόδων της εκμετάλλευσης.

Να αναγνωριστεί από το Υπουργείο ότι, όταν ο νομοθέτης εννοεί περιφερειακό φόρο δεν εννοεί περιφέρεια με βάση την διοικητική της έννοια αλλά με βάση την εδαφική περιφέρεια που πλήττεται από την επένδυση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Να αναγνωριστεί ότι η εδαφική περιφέρεια που πλήττεται είναι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και όχι ο Πατραϊκός κόλπος καθότι οι έρευνες αλλά και η επένδυση θα λάβουν χώρα περίπου 10 μίλια από τις ακτές μας και 40 μίλια από την Πάτρα.

Με βάση το παραπάνω, να ακυρωθεί η εξαγγελία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Μανιάτη, η οποία λέει ότι ο περιφερειακός φόρος του 5% θα αποδοθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που περιλαμβάνει τους Νομούς Ηλείας-Αχαΐας-Αιτωλοακαρνανίας και μόνον.

Να βγει σχετική ΚΥΑ που να κατανέμει το ποσό του περιφερειακού φόρου κατά 3% στην Κεφαλονιά, 1% στην Ιθάκη και 1% στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ οι νομοί Αχαΐας-Ηλείας και Ζακύνθου να καλυφθούν από τον περιφερειακό φόρο της επένδυσης που θα λάβει χώρα στο Κατάκωλο.

Τέλος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς απαίτησε από τον Υφυπουργό Κ. Μανιάτη και τους παριστάμενους να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στην Κεφαλονιά παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σύσκεψη κατά την οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την οικονομική κατανομή.

Πηγή άρθρου: newsnow.gr